Οι ομάδες της Basket League δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος μέσα στο 2022 από το στοίχημα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αντιδράσεις και το πρωτάθλημα είναι στον… αέρα!

Το πρώτο έτος της νέας φορολόγησης των στοιχηματικών εταιρειών δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, μάλιστα οι εισροές στα ταμεία ήταν πενιχρές, κάτι που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις ομάδες, που μπορεί την περσινή σεζόν να είδαν να το υπουργείο Οικονομικών να τους δίνει βοήθημα 3.000.000 ευρώ λόγω -περίπου 250.000 ευρώ σε κάθε σύλλογο- αλλά μέσα στο 2022 δεν θα δουν το χρώμα του χρήματος.

 

Ακόμα και όταν δοθεί η βοήθεια στις ομάδες -κάτι που αναμένεται πιθανότατα τον Γενάρη του 2023- αυτή θα είναι εμφανώς «πετσοκομμένη», αφού θα υπάρξει μείωση που θα αγγίξει το 30%.

Πηγή: Basket League: Χωρίς χρήματα από το στοίχημα οι ομάδες το 2022

Ε, λογικά φταίει ο ανάδρομος Ερμής, δεν εξηγείται αλλιώς…

23 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ChrisSiak

Μελισσανιδη ευχαριστω ρε αιλουροειδες οστρακοδερμο.

Ας μην εχει χορηγια το αθλημα που εχει φερει τους περισσοτερους τιτλους. Φατε ποδοσφαιρο.

ChrisSiak

Οπαπ παμε στοιχημα δεν ειναι του Μελισσανιδη;

Jim Patras

Βέβαια εμείς καθώς αφορά φορολόγηση επί των κερδών των παικτών άνω των 100€
Και είχαμε γράψει ότι δύσκολα το ποσό θα είναι τοσο υψηλό όσο υπολόγιζαν τα κυβερνητικά στελέχη &έλαβαν εκ των προτέρων οι ομάδες..
ΥΓ. ο Μελισσανίδης έχει παραχωρήσει τις μετοχές του στους Τσέχους οπότε δεν έχει τυπική εμπλοκή στον ΟΠΑΠ

ChrisSiak

Μα αυτό είναι το όλο θέμα. Η φορολόγηση που λες. Ένας όρος όταν επρόκειτο να αγοράσει ο Μελισσανίδης τον ΟΠΑΠ με τους Τσέχους ηταν να μειωθεί €0,06 ανά στήλη. Κ τότε ξεκίνησε το θέμα της χρηματοδότησης προς όλα τα αθλήματα. Όποτε τσέπωσε ,έδωσε ψίχουλα ,πούλησε κ τώρα ειδικά το μπασκετακι κλαίει. Όποτε εμμένω στο σχόλιο μου για τον 🐅

vaggelaris

Ηταν που ηταν το πρωταθλημα για τα πανηγυρια τωρα πως θ ξεκινησει αραγε?

kaptsik

Μπορεί μια στοιχηματικη να διαθέτει τα παιχνίδια του ΕΣΑΚΕ προς στοιχηματισμο χωρίς άδεια από τον ΕΣΑΚΕ;

Last edited 6 months ago by kaptsik
kaptsik

Νομίζω δε θα έπρεπε να εμπλέκεται η κυβέρνηση στα ποσά. Θα έπρεπε όμως για την αδειοδότηση μιας στοιχηματικής να απαιτεί ένα παλιόχαρτο συναίνεσης του ΕΣΑΚΕ και όλων των πρωταθλημάτων για την “στοιχηματική τους αξιοποίηση” από την κάθε εταιρεία. Θα έπρεπε εκεί επίσης να γράφονται συγκεκριμένα οι τύποι στοιχήματος που αποδέχεται ο ΕΣΑΚΕ να παίζονται από την κάθε στοιχηματική.

Jim Patras

Καλώς ή κακώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί κτ τέτοιο.Θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.Εδωσαν 3εκ/μύρια € για την αδειοδότηση στο κράτος οπότε…

Jim Patras

Πιστεύω ότι μπορεί, συμβαίνει και αλλού..
Αυτό που έγινε στη χώρα μας ξεκίνησε για να μαλακώσει τις αντιδράσεις των αθλητικών Α.Ε. από τα αλλεπάλληλα κεκλεισμένων των θυρών στα γήπεδα που εκμηδενιζαν τα έσοδα τους.. Όμως έγινε με προχειρότητα και να τα αποτελέσματα.

kaptsik

ΟΚ συμβαίνει. Όμως αν προσέφευγαν οι εταιρείες στη δικαιοσύνη πιστεύω ότι θα δικαιώνονταν.
Από τη στιγμή που ένα πρωτάθλημα εκτίθεται στο στοίχημα το προϊόν εκπίπτει της αξίας του. Ειδικά όταν μιλάμε για αδύναμες οικονομικά ομάδες. Τι εννοώ…
Τι εμποδίζει ένα παίκτη με συμβόλαιο 30000 (που δεν ξέρει πότε θα το πληρωθεί και μετά από πόσους διακανονισμούς) να παίζει over 150 ένα ματς της ομάδας του;
Τα είδαμε με ποδοσφαιριστές συμβολαίων του εκατομμυρίου που εμπλέκονταν στα κόρνερ, τις κάρτες κοκ.
Αυτό συνιστά αλλοίωση του προϊόντος. Αντί ο παίκτης σου να κυνηγά τη διαφορά, κυνηγά το over ή τα μονά – ζυγά (πράγματα άσχετα με τους βαθμολογικούς στόχους του πρωταθλήματος).
Θέλει ο ΕΣΑΚΕ να το βγάλει το πρωτάθλημα στο κλαρί; Πλήρωσε κυρία στοιχηματική.
Γενικά είμαι κατά της διαδικασίας χωρίς την έγκριση του υποκειμένου του στοιχήματος. Φαντάσου αύριο να βάζουν αποδόσεις για το αν θα μας πατήσει αυτοκίνητο, αν θα μας απολύσουν από τη δουλεία, αν θα έρθει ένας τρελός να μας φτύσει κοκ.
Οι στοιχηματικές αποκομίζουν κέρδος από ένα πρωτάθλημα που παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον, στο οποίο όλες οι ομάδες μπαίνουν μέσα (για να παρουσιάζει αυτό το ενδιαφέρον που παρουσιάζει), χωρίς να ρωτήσουν κανένα… (δηλητηριάζοντας κιόλας έμμεσα το προϊόν).
Αντί να παρακαλάει ο ΕΣΑΚΕ, έπρεπε να υπογράφει συμβόλαιο με τις στοιχηματικές που έχουν άδεια στη χώρα (τουλάχιστον). Εδώ πληρώνουν οι άσχετες εταιρίες για τις διαφημίσεις, που στην τελική δεν ξέρεις καν αν αποκομίζουν κέρδη μέσα από το μάρκετινγκ της φανέλας και δε θα πληρώνουν οι στοιχηματικές που αποδεδειγμένα βγάζουν κέρδος από αυτή τη διαδικασία;
Όπως καταλαβαίνεις… 🙂 όσο το σκέφτομαι … τόσο περισσότερο φορτώνω…

Jim Patras

Μα ήδη παίζονται τα πάντα στο στοίχημα, από το ποιο τραγούδι θα πει πρώτο ο εκάστοτε αοιδός στο superbowl μέχρι το φύλο του παιδιού της Kate.. Σκέψου,θα έπρεπε να λαμβάνουν χρήματα από τις στοιχηματικες μέχρι και η βασιλική οικογένεια..
Πλέον η τήρηση του ευ αγωνίζεσθαι επαφίεται στην αξιοπρέπεια του κάθε συμμετέχοντα σε οποιαδήποτε διοργάνωση από κορυφαία μέχρι ερασιτεχνική.

stepap

AllAboutARIS.gr

ΜΠΑΣΚΕΤΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Αρνητική η απάντηση του Υπ. Οικονομικών για τα χρήματα του στοιχήματος
από AllAboutARIS
6 Αυγούστου, 2022 8:15 μμ
Απορρίφθηκε το αίτημα που είχαν καταθέσει οι ομάδες ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ για άμεση καταβολή των χρημάτων που τους αναλογούν από το στοίχημα.

Το Υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε πως η επόμενη χρηματοδότηση θα γίνει τον Ιανουάριο του 2023, κάτι που ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα στην έναρξη της SuperLeague 2 και της Volley League.

ADVERTISING

Αναλυτικά το δελτίο τύπου…

Η Κυβέρνηση, από τις πρώτες ημέρες της θητείας της, αποδεικνύει έμπρακτα την προσήλωσή της στη στήριξη και την ενίσχυση όλου του φάσματος της κοινωνικής ζωής. Σε δύσκολες οικονομικά συγκυρίες, αξιοποιεί – στον μέγιστο δυνατό βαθμό – τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο για τη χρηματοδότηση όλων των τομέων της κοινωνίας και της οικονομίας, με ενισχύσεις είτε άμεσες είτε έμμεσες, στις οποίες περιλαμβάνονται τα φορολογικά μέτρα.

Η ενίσχυση του αθλητισμού, βασικού πυλώνα της κοινωνικής ζωής, αποτέλεσε και αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, ελήφθη από το Υπουργείο Οικονομικών σειρά μέτρων, μόνιμου αλλά και έκτακτου χαρακτήρα, με σημαντικότερα:

Τη φορολόγηση του εισοδήματος των αθλητών, των προπονητών και των διαιτητών με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων, εάν το ετήσιο εισόδημά τους ανέρχεται σε ποσό έως και 40.000 ευρώ, και με συντελεστή 22% και εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης, εάν το εισόδημα αυτό υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ. Το μέτρο εφαρμόζεται για εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2020 και εφεξής.
Την υπαγωγή στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α., 13%, των εισιτηρίων αθλητικών αγώνων, για το διάστημα της πανδημίας του COVID-19, δηλαδή από 1.9.2020 έως και 30.6.2022.
Ειδικά για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των δραστηριοτήτων αθλητικών ομίλων και εκμετάλλευσης αθλητικών εγκαταστάσεων διατέθηκαν κατά τα τελευταία δύο έτη 17,7 εκατ. ευρώ σε επιστρεπτέες προκαταβολές, 2 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος παγίων δαπανών, περί τα 70 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις εδικού σκοπού των εργαζομένων τους και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών αυτών (καλύφθηκαν περίπου 10.000 εργαζόμενοι του κλάδου), επιπλέον 10 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού στις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου και περίπου 10 εκατ. ευρώ για πληρωμή ενοικίων των επιχειρήσεων αυτών. Συνολικά, οι επιχειρήσεις του κλάδου ενισχύθηκαν με μέτρα 110 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας.
Τη θέσπιση, για πρώτη φορά, διάταξης για τη διάθεση μέρους των φορολογικών εσόδων από τυχερά παίγνια για τη χρηματοδότηση των αθλητικών ομάδων.
Αναφορικά με το τελευταίο αυτό μέτρο, με τις υπ’ αριθμόν 114021/11/3/2021, 294561/25/6/2021 και 620241/21/12/2021 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, διατέθηκαν ως προκαταβολή για τα μελλοντικά έσοδα των ετών 2021 και 2022 από τον νέο τρόπο φορολόγησης κερδών από τυχερά παίγνια 62 εκατ. ευρώ.

Όπως προβλέπεται στις σχετικές αποφάσεις, το ποσό που χρησιμοποιείται ως βάση για τον υπολογισμό του ποσού της χρηματοδότησης, ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί της εκτιμώμενης αύξησης του ποσού από τη φορολογία των τυχερών παιχνιδιών του άρθρου 79 του ν. 4764/2020 που εμφανίζεται στον Αναλυτικό Λογαριασμό Εσόδων 1150489001 «Λοιποί φόροι επί κερδών από λαχεία και τυχερά παίγνια», για τα έτη 2021 και 2022 σε σχέση με το έτος 2020.Σημειώνεται ότι από την εφαρμογή του νέου μηχανισμού, έως τον Ιούνιο του 2022 είχαν εισπραχθεί 47 εκατ. ευρώ, ενώ η προκαταβολή των 62 εκατ. ευρώ αναμένεται να εξαντλήσει το ποσό χρηματοδότησης που αφορά το διάστημα έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, το μέτρο είναι μόνιμου και διαρκούς χαρακτήρα και νέα χρηματοδότηση προγραμματίζεται να δοθεί τον Ιανουάριο, εμπροσθοβαρώς για τα έσοδα που θα εισπραχθούν το 2023.

vaggelaris

Ωραια ολα αυτα αλλα η ουσια ειναι μια. Το πρωταθλημα μπορει ν ξεκινησει? Μη ξεχναμε οτι κ τα τηλεοπτικα ειναι στον αερα ενω πριν καιρο ακουγοταν οτι υπηρχε θεμα κ με τις χορηγιες του πρωταθληματος…

stepap

“ενώ η προκαταβολή των 62 εκατ. ευρώ αναμένεται να εξαντλήσει το ποσό χρηματοδότησης που αφορά το διάστημα έως το τέλος του τρέχοντος έτους.”
Δηλαδη λέει ότι έχουν δωθεί προκαταβολικά όλα χρήματα και δεν δικαιούμαστε τίποτα μέχρι το τέλος του 22.

simon says

Δεν θα μπω στην ουσία του θέματος, αλλά…
Τόσα χρόνια μέχρι το 2021, ξεκινούσε χωρίς αυτά τα λεφτά!!

vaggelaris

Με τη διαφορα οτι αρκετες ομαδες τα εχουν προυπολογισει αυτα τα χρηματα ηδη απο περισυ για ν κλεισουν τρυπες του μπατζετ. Κ επισης οτι καθε χρονο μειωνονται για τις περισσοτερες ομαδες κ τα εξτρα εσοδα απο τυχον χορηγιες. Οποτε αυτα τα λεφτα ηταν ως μανα εξ ουρανου. Ολα ξεκινανε απο το γεγονος οτι ο ΕΣΑΚΕ ειναι ενα καφενειο που διοικειται απο αχρηστους κ το μονο που τους ενδιαφερει ειναι οι φωτο κ οι λεζαντες. Κ φυσικα κανενας απο τους μεγαλους δεν ενδιαφερεται για το αθλημα παρα μονο για κοκορομαχιες…

simon says

Συμφωνώ μαζί σου απόλυτα!! Όμως όπως ακριβώς κατηγορουσουμε (και σωστά κάναμε, μην παρεξηγηθω) τη διοίκηση μας οτι είχε προϋπολογισει μη εξασφαλισμένα έσοδα , κατά τον ίδιο τρόπο η απάντηση στο να μη ξεκινήσει το πρωτάθλημα είναι:
1. Να περικόψουν συμβόλαια
2. Να κόψουν συμβόλαια
3. Να κόψουν το λαιμό τους και να βρουν τρόπο να πείσουν/ εξαναγκάσουν τους μεγάλους να μοιράσουν την πίτα δικαιωτερα!! Εάν θέλουν να έχουν ΟΧΙ ένα ανταγωνιστικό εθνικό πρωτάθλημα, αλλά εθνικό πρωτάθλημα γενικά!!