Καλησπέρα στο παγκόσμιο μπασκετικό Αρειανό κοινό του Basketballaris. Καλησπερίζω τους πιστούς αναγνώστες μου, όπως επίσης και όλους αυτούς που αφήνουν την ψυχούλα τους και κομμάτια της προσωπικότητάς τους, με τα γραφόμενα και τις απόψεις τους εδώ στο φιλόξενο σπίτι του Night. Τελειώνω γρήγορα με τα γλυψίματα και εξηγώ αμέσως τι έχω ετοιμάσει με μεράκι και πολύ αγάπη προς εσάς, αλλά και προς τους παίκτες μας και το προπονητικό τιμ.

Είμαστε μέσα στα πράματα και θα ακολουθήσουμε το ρεύμα της εποχής, το οποίο θέλει μετά από κάθε ήττα να παρακολουθούμε βίντεο, ώστε να επισημαίνουμε τα λάθη μας. Κανένα πρόβλημα λοιπόν, θα παρακολουθήσουμε και εμείς βίντεο, ώστε να καταλάβουμε ρε παιδί μου γιατί είναι τόσο σημαντικό και τέλος πάντων να μας φύγει και εμάς η λαχτάρα!

Στο συγκεκριμένο βίντεο έχουμε τον αγώνα με την Telekom Baskets Bonn. Σε αυτό το βίντεο επικεντρώθηκα σε 2  Έλληνες παίκτες μας που αποτελούν βασικό κομμάτι των συζητήσεών μας : Φλιώνης, Χρηστίδης.

Φυσικά ως σύμβουλος ψυχικής υγείας, μέσα από τις επιμέρους φάσεις , παρατηρούσα την ψυχολογία των παικτών και κατέληξα να αναλύω το πνευματικό τους επίπεδο, το οποίο συμπεριλαμβάνει την απαραίτητη συγκέντρωση, ψυχραιμία, εγρήγορση και αντίληψη που πρέπει να έχουν, ώστε να διαβάζουν το παιχνίδι, τον συμπαίκτη τους και τον εαυτό τους, ενώ ταυτόχρονα να είναι ικανοί να παίρνουν σωστές αποφάσεις κατά την διάρκεια του αγώνα.

Φλιώνης

Ξεκινάω με τον Φλιώνη και πάμε κατευθείαν στο 2ο ημίχρονο

Στο 1:19:25 του βίντεο κατεβάζει την μπάλα, είναι ήδη κουρασμένος, όμως θέλει να φαίνεται άνετος απέναντι στην άμυνα και απέναντι στα 1500 άτομα που έχει το παλέ. Τριπλάρει 3 φορές και ξεπερνάει τον αντίπαλό του, προς στιγμή. Ζητάει 2 φορές από τον ΑΒ να πάρει την πάσα, η οποία θέλει λίγο παραπάνω προσοχή. Ο Φλιώνης δεν έχει υπομονή, δεν είναι σε εγρήγορση, ο αντίπαλος τον παίζει εκνευριστική άμυνα και αυτός πολύ χαλαρά πετάει την μπάλα στον ΑΒ και γίνεται το κλέψιμο. Στην συνέχεια δεν λειτουργούν καν τα αντανακλαστικά αξιοπρέπειάς του ώστε να κάνει κίνηση προς τα πίσω για να παίξει άμυνα και περπατώντας επιστρέφει στην ρακέτα μας, ενώ ξέρει ότι θα μας πιέσουν στην επαναφορά.

Φτάνει κάποια στιγμή στην περιοχή μας και τελικά γίνεται η επαναφορά και παίρνει την μπάλα. Ο Φλιώνης σκέφτεται ακόμα την προηγούμενη φάση του αγώνα, το λάθος του δηλαδή. Και πάλι δεν είναι συγκεντρωμένος, δεν προλαβαίνει να αντιληφθεί την προφανέστατη παγίδα των αντιπάλων και κλείνεται στην γωνία. Και ενώ έχει την δυνατότητα για άμεση πάσα στον ΑΒ, αποφασίζει πως «το έχει» – ακριβώς μπροστά από τον πάγκο που τον βλέπει ο κόουτς – και προσπαθώντας να ξεφύγει κάνει βήματα. Η αντίδρασή του στο σφύριγμα, είναι σαν του McGregor μετά τα χαστούκια που του έριξε ο Floyd στον 8ο γύρο.. «τα έχω χαμένα, αλλά πρέπει να δείχνω cool!»

Στο 1:38:35.. ο Bell παίρνει το σκριν από τον Pet και του δίνει την μπάλα, αυτός κολλάει στην πάσα για τον Τσάι και γυρνώντας από την άλλη δεν βλέπει κανέναν, καθώς ο Φλιώνης, κοιτούσε την εξέλιξη της φάσης και δεν αντιλήφθηκε το κενό που είχε δημιουργηθεί στο φτερό για να το καλύψει, παραμένοντας πίσω από τον αμυντικό. Anyway, παίρνει την μπάλα στα 5 δευτερόλεπτα, ο Pet έρχεται αμέσως για σκριν όμως η πουλενάρα μου δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θέλει να κάνει, συνεπώς είναι αδύνατον να έχει καταλάβει το τι θέλει να κάνει ο συμπαίκτης του. Ο Pet προσποιείται ότι θα κάτσει στο σκριν και αμέσως ανοίγεται για να δώσει χώρο ή για να δημιουργήσει κάποια κατάσταση. Το μυαλό του Φλιώνη όμως εκείνη την στιγμή δεν μπόρεσε να δημιουργήσει καμία ιδέα on time, έτσι ο συνάδελφος γιατρός έμεινε να κάνει προσποιήσεις και να σουτάρει airball. Στην επόμενη φάση δεχόμαστε καλάθι και στην επόμενη επίθεση, ο Μήτσος κατεβάζει σαν λιοντάρι ανάμεσα στα θηρία το επιθετικό ριμπάουντ..και κάπου εκεί ξανά black out! Υπάρχουν 2 παίκτες στο 3ποντο μόνοι τους όμως αυτός θεώρησε για καλύτερη επιλογή να κάνει προσποίηση και να τελειώσει την φάση μόνος του με floater από τα 3 μέτρα, ανάμεσα σε 2 αντιπάλους..

Πνιγμένο το μυαλό, η εγρήγορση αλυσοδεμένη και η αντίληψη κάνει περίπατο σε σκοτεινά μονοπάτια για τον μοναδικό Pg της ομάδας μας.

ΥΓ: Δεν βρίσκω αποτελεσματικό, το να πιέζει full court ο Φλιώνης από το 1ο μέχρι το τελευταίο λεπτό τον αντίπαλο Guard. Μπορεί όντως να τον κουράζει, όμως νομίζω ότι κουράζεται περισσότερο ο ίδιος και αυτό φαίνεται στο 3ο – 4ο δεκάλεπτο που δεν έχει καθαρό μυαλό και κάνει βεβιασμένες κινήσεις.

Χρηστίδης

Πάμε τώρα να δούμε κάποια στιγμιότυπα από το πιο νέο και αμφιλεγόμενο αίμα της ομάδας μας. Τον άνθρωπο πνευμόνι, το αμυντικό χαφ της ομάδας. Αυτόν που οι μισοί δεν τον υπολογίζουν, οι μισοί τον πιστεύουν και περιμένουν με υπομονή την εξέλιξή του (όπως εγώ) και υπάρχουν και κάποιοι άλλοι μισοί – μισοί (!!) που ή τον θεωρούν το μεγαλύτερο ταλέντο στην Ελλάδα στη θέση 4 ή δεν θέλουν να τον βλέπουν στην 5άδα περισσότερο από 2 λεπτά και αυτά σε αγώνα με +35 πόντους υπέρ μας. Τον φίλο μας Χρηστίδη.

Στο 1:12:44 του βίντεο, η μπάλα (μετά από δουλεμένη στην προπόνηση επαναφορά) καταλήγει στα χέρια του Χρηστίδη, ο οποίος κατεβαίνει γρήγορα το κέντρο, βλέπει μπροστά του τον Gamble και αποφασίζει ότι το 1vs1 είναι καλή ιδέα.. και το τολμάει. Ο τολμών νικά λοιπόν σε αυτή τη φάση και μάλιστα and1, με την βολή χαμένη όμως. Να που η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς όμως και η μπάλα μετά από καραμπόλα φτάνει στο Χρηστίδη ο οποίος πολύ σωστά φτάνει στο εύκολο λέυ άπ, με την ψυχολογία στα ύψη και την αυτοπεποίθηση να χτυπάει κόκκινο. Η καρδιά του πάει να σπάσει από τον ενθουσιασμό και το παιδί πραγματικά, φαίνεται σαν να παίζει σε τελικό Κυπέλλου με τον συμπολίτη και τον γουστάρουμε και εμείς.

Κάπου εδώ όμως αυτή η γραμμή που υπάρχει ανάμεσα στο πάθος και στο μυαλωμένο παιχνίδι, αρχίζει και ξεθωριάζει και τελικά εξαφανίζεται.. Ο Χρηστίδης βγαίνει με περίσσιο κουράγιο έξω από το τρίποντο να πιέσει τον Gamble και μάλιστα καταφέρνει να διώξει την μπάλα πίσω από το κέντρο. Ο αντίπαλος  guard μαζεύει την μπάλα και ο Χρηστίδης κάνει λάθος αλλαγή στα σκρίν, πολύ μακρυά από το τρίποντο, θεωρώντας πως μπορεί να καταφέρει τα πάντα πλέον και αφήνει τον Bell να μαρκάρει τον Willie-Cauley-Stein και τελικά αναγκάζεται να κάνει και φάουλ στα 4 δευτερόλεπτα μιας πολύ άσχημης κατοχής για την Βόννη ,όπως είχε εξελιχθεί.

Καπάκι, στην επόμενη φάση, βγαίνει με δύναμη και πάλι πάνω στον Gamble, όμως εκείνος είχε ήδη σκεφτεί τι θα κάνει, από την προηγούμενη φάση και έτσι όπως ήταν κολλημένος πάνω του ο Χρηστίδης, έβαλε το σώμα του έξυπνα και έφυγε μπροστά, με αποτέλεσμα άλλο ένα φάουλ.

Στην επόμενη άμυνα, η μπάλα φτάνει στην ρακέτα μας και βλέπουμε πως πολύ σωστά ο Χρηστίδης τσεκάρει τον Gamble για το ριμπάουντ, ενώ ο ΑΒ είναι έτοιμος να παίξει άμυνα τον κοντύτερο αντίπαλό του. Κάπου εκεί κυριαρχεί και πάλι ο ενθουσιασμός, η απερισκεψία και η έλλειψη συγκέντρωσης. Κάπου εκεί (λέω εγώ), ο Χρηστίδης θέλει να αποδείξει (και πάλι μπροστά στον πάγκο μας) ότι μπορεί να παίξει άμυνα και ότι είναι ικανός να διαβάζει τον αντίπαλο. Έτσι λοιπόν, αφήνει τον παίχτη του και πάει με φόρα να πραγματοποιήσει τον στόχο του. Αποτέλεσμα μία πολύ λογική πάσα στον Gamble που πλέον δεν είχε αντίπαλο..για το καλάθι και φάουλ.

Στο 1:16:30 βλέπουμε τον Χρηστίδη να παίζει σωστή άμυνα και τελικά αφού μαζεύει το ριμπάουντ κερδίζει και το φάουλ, μαζί και λίγο αυτοπεποίθηση. Στην αμέσως επόμενη κατοχή, το σύστημα λέει high – low πάσα για να ποστάρει ο Φλιώνης (το έχουμε δει αυτό να γίνεται 2-3 φορές και με επιτυχία) ή κλασικά να βγει από τα σκριν ο Φλιώνης και να πάρει την μπάλα. Δυστυχώς όμως ο Χρηστίδης δεν φαίνεται να έχει την υπομονή να ακολουθήσει τις εντολές και με 9 δευτερόλεπτα στο ταμπλό, αποφασίζει να κάνει ντου στην ρακέτα με βασικό όπλο 2 από τις δεξιότητες που δεν κατέχει. Την δύναμη και την τρίπλα.. το λάθος είναι φυσιολογικό επόμενο και το ξενέρωμα ακόμα μεγαλύτερο καθώς στη συνέχεια δεχόμαστε τρίποντο.

Εξαντλημένος και με την καρδιά πληγωμένη λοιπόν..περπατώντας, κινείται στο επόμενο «επιθετικό σύστημα» και η ζωή τα έφερε έτσι, να του δώσει μία ακόμα ευκαιρία και να πέσει η μπάλα πάνω του για το επιθετικό ριμπάουντ. Όμως είναι τόσο κουρασμένος πλέον που τα μάτια του έχουν θολώσει, οι σφυγμοί του βουίζουν μέσα στα αυτιά του και δεν μπορεί να σκεφτεί λογικά. Δεν βλέπει μπροστά του τον Γουίβερ που ήταν μόνος στο τρίποντο και επιλέγει να κάνει ανάποδο λέυ άπ από τα 2,5 μέτρα μπροστά στον Gamble.. !! Με τον ιδρώτα να στάζει στο πάτωμα, και το στόμα του ορθάνοιχτο πλέον ώστε να ρουφάει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες οξυγόνου μπορεί, ευστοχεί και στις 2 βολές και επιστρέφει στον πάγκονα ξαποστάσει. Και αν νόμιζε πως τώρα είναι ασφαλής, έκανε λάθος, καθώς εκεί τον περιμένει ο Κετσελίδης ο οποίος τον αποτελειώνει με ένα δεξί sucker punch, τινάζοντας το σαγόνι και μαζί το μυαλό του και τελικά τον στέλνει να ξεκουραστεί στην γωνία του.

ΥΓ: overall, φιλότιμη προσπάθεια..

Σε καμία περίπτωση δεν έχω στόχο να χλευάσω ή να μειώσω την προσπάθεια των παιδιών που κάνουν καθημερινά για τον εαυτό τους αλλά και για την ομάδα. Για μένα θα ήταν το μεγαλύτερο κέρδος για φέτος , να «βγούν» αυτοί οι 2 νέοι παίκτες και να μπορέσουν να στηρίξουν για πολλά χρόνια τον Άρη. Απλά περιγράφω με τον δικό μου τρόπο αυτά που βλέπω.

Προηγούμενο άρθρο«Φως στο τούνελ» για την τουρκική χορηγία στον Αρη
Επόμενο άρθροΑνησυχία με Βον στον Άρη 
aka Θεούλης
Γεννημένος το 1987. Αρης από πριν γεννηθώ, 8 μηνών έγκυος η μάνα μου στην κερκίδα στο ιστορικό Αρης - Τρεισερ μιλάνου 98 -67. 15 χρόνια πρωταθλητισμό κολύμβησης με το σκουφάκι του Α.Σ Αρης στο κεφάλι. Λογικός οπαδός και φίλαθλος, σύμβουλος ψυχολογίας, προπονητής κολύμβησης και πιστός ακόλουθος της αγαπημένης ομάδας, εγκεφαλικά οικονομικά και καρδιακά!
21 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Arisaloskanis

καταρχάς τα συγχαρητήρια μου για το έργο σου. για τον χρηστίδη είναι άψογη η περιγραφή σε όλα +1000 από εμένα. για τον φλιώνη θα ήθελα να μου τον εξετάσεις από το 1ο ημίχρονο όμως. για να έχουμε συνολική του εικόνα.

Arisaloskanis

αφού σου λέω οτι ακόμα κεγώ σε διαβάζω εύκολα που από τα 30άντα κ μετά διαβάζω κυρίως τίτλους. αυτό με το φλιώνη το λέω γιατί στο πρώτο ημίχρονο είναι πολύ καλός κ παρουσιάζει ενδιαφέρον το γιατί έχει συνήθως αυτήν την εικόνα αργότερα. μάλλον γιαυτό δεν τον χρησιμοποιεί κ μετά ο δράκος. ή ξενερώνει για κάποιο λόγο και χάνει την συγκέντρωσή του. πάντως στο συγκεκριμένο ματς λέω οτι φταίει οτι άρχισε να τον μαρκάρει ο gamble κ νομίζω οτι έχει θέμα ,δεν μπορεί να δει το παιχνίδι όταν έχει μπροστά του ψηλό,το έχω δει κ σε ένα βιντεάκι σκάουτινγκ στο youtube.

Sam Vincent

Night ,ο λαός σου απαιτεί : Επιλογή +1000 ,ή επιλογή καρδούλες και αστέρια για περιγραφές και άρθρα σαν και αυτό. Μπήκα τόσο στον χαρακτήρα του Βασιλάκη και στο πνευμα του άρθρου , που πηγαίνοντας τουαλέτα στην δουλειά ,ζήτησα αλλαγή από την καθαρίστρια, και έψαχνα τον Κετσελίδη για ν αποφύγω το χαστουκάκι.

Bilias6

Ετσι ειναι σαμ πρεπει να μπορουμε να βαζουμε + και στα αρθρα, επειδη στο τελος θα μας κρεμασουν κουδουνια με τοσα καλα που γραφουμε για τον θεουλη(οχι οτι δεν τ’αξιζει), χαχαχαχα.
Για τον Χρηστιδη ειναι τοσο εμφανης η κουραση του που το προσεξα και εγω. Ο μικρος δεν τολμουσε να ζητησει αλλαγη δευτερη φορα και ειμαι σιγουρος οτι παρακαλουσε να τον βγαλει.
Για τον Φλιωνη δεν το παρατηρησα οτι κουραζεται(το κρυβει καλα) και ισως ειναι μια εξηγηση που ο Δρακος δεν του δινει παραπανω χρονο.Ειμαι σιγουρος οτι αυτα που παρατηρησε ο θεουλης και που ο κοινος θνητος οπαδος ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να τα δει η’ να τα γνωριζει, ο Γιαννακης τα βλεπει και τα ξερει. Αρα παντα ο προπονητης ξερει καλυτερα απο εμας!
Τελος, αυτην θεωρω σωστη κριτικη σε παικτες και αν δεν μπορεις να την κανεις καλυτερα μην λες τιποτα. Και τα δυο τα παιδια πρεπει να βελτιωσουν την φυσικη τους κατασταση. Οταν το μυαλο ειναι κουρασμενο τα ποδια δεν ακουν.

Subaris

Μπράβο ρε φίλε φοβερό άρθρο. Βέβαια ξαφνικά περιμένουμε από τον φλιωνη που πέρσι δεν ήξερε πού πάνε τα δύο ξαφνικά να γίνει Μακ Νιλ. Υπομονή για το παιδί και έχει μέλλον. Τώρα για τον Χρηστίδη τι να πω… Δηλαδή ή θα φοβάται ή θα κουράζεται και δεν θα έχει καθαρό μυαλό και στην μία περίπτωση και στην άλλη.Οπότε πώς και πότε θα μπορέσουμε να τον χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας,αφού δεν μπορεί να βγάλει ούτε 5 λεπτά? Εγώ πάντως δεν το βλέπω τυχαίο που πολλές φορές επιλέγει τον Μοραντ χωρίς καν να τον χρησιμοποιήσει κιόλας. Μπορεί βέβαια αυτό ο δράκος να το κάνει σαν κίνητρο και ελπίζω κάποια στιγμή να αποδώσει.

Night Audit

για το παρκέ και το πόσο πονάει από τα χτυπήματα θα γράψεις ή προσπαθείς να το καλύψεις;;;;

simon says

Φανταστικό άρθρο!! Βλέπεις πράγματα που οι περισσότεροι δεν μπορούμε να δούμε και να τα αξιολογήσουμε!!
Όμως, όλοι οι καλοί Έλληνες παίκτες κάπως έτσι δεν ξεκίνησαν?? Στην αρχή φοβισμένοι, μετά νόμιζαν πως είχαν φτερά στα πόδια, ύστερα έφαγαν πάγκο γιατί τους πήρε τη θέση κάποιος πιο έμπειρος και όταν η τύχη / το πλήρωμα του χρόνου ήρθε, έκαναν το ξεπέταγμα τους.
Θυμάμαι τον Πρίντεζη στην Ολύμπια Λάρισας, το Σπανούλη και τον Καϊμακόγλου στο Μαρούσι, τον Διαμαντίδη και τον Παπαδόπουλο στον Ηρακλή!! (Δεν συγκρίνω το ταλέντο τους, αλλά τον τρόπο εξέλιξης)
Πιο πρόσφατα, τον Παπανικολάου στον Ολυμπιακό!! Είχε τόσο μουδιασμένο ξεκίνημα που αν δεν του έδειχνε εμπιστοσύνη ο Ίβκοβιτς θα γίνονταν Χρυσικόπουλος Νο 2.
Θέλουν χρόνο για να γίνουν παίκτες και ακόμα περισσότερο χρόνο για να γίνουν καλοί παίκτες!!!

simon says

Εάν υπό φυσιολογικές συνθήκες είχαμε μια ομάδα περίπου σαν την προπέρσινη, δεν θα μας πείραζε ο χρόνος ωρίμανσης!!
Τώρα που θέλουμε να πάρουν πάνω τους περισσότερες ευθύνες από όσες τους αναλογούν………………….. μπέρδεμα!!
Βέβαια, σε μια ομάδα σαν την προπέρσινη μάλλον δεν θα έβρισκαν χώρο και χρόνο!! Οπότε ας δουλέψουν και εξωτερικά και εσωτερικά, γιατί καλώς εχόντων των πραγμάτων άλλη ευκαιρία δεν θα ξαναβρούν!! Αλλαγή μετά από 5 λεπτά ρε Χρηστίδη??????!!!!!! ΕΛΕΩΣ!!!!
Σαν ειδικός που είσαι, μήπως αυτό το σκάσιμο που δείχνει στα παιχνίδια είναι και λίγο ψυχολογικό??

aris6emperor

Μπράβο!

Pippo

Ο Χρηστίδης με τίποτα δεν είναι 4άρι.

simon says

Είναι ένα πεντάρι που πρέπει:
1)Να αποκτήσει φυσική κατάσταση
2)Να βάλει όγκο
3)Να γίνει ανθεκτικός στο ξύλο
4)Να βελτιωθεί στον τομέα της τακτικής
5)Να δουλέψει με την ψυχολογία του

Arisaloskanis

ο φλιώνης σε διαβάζει