Το PRESSARIS με αφορμή τα 107α γενέθλια του συλλόγου σας παρουσιάζει μια ιστορία ρετρό, που όμως αποτελεί την βάση για τις επόμενες μεγάλες ομάδες του συλλόγου που έβαλε το μπάσκετ στα σπίτια των Ελλήνων.

Το βιβλίο “Θεσσαλονίκη: Η πόλη του μπάσκετ” έχει εκτενή αναφορά στο 1ο κεφάλαιό του στα όσα συνέβησαν τότε στην Θεσσαλονίκη και πώς ο Άρης έφτασε να κατακτήσει το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημά του και μάλιστα αήττητος!

Ο μεγάλος αγώνας του Άρη με τη ΧΑΝΘ πραγματοποιήθηκε το πρωί Τετάρτης (10:45), 23 Απριλίου 1930. Ο Άρης επικράτησε με 32-22 και αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας για το 1930, χωρίς μάλιστα να ηττηθεί σε κανένα παιχνίδι. Οι αθλητές που συμμετείχαν με την ομάδα του Άρη σε όλους τους αγώνες και αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ελλάδας ήταν οι Μπενλιάν, Καβουκτσιάν, Φ. Ζωγράφος, Ι. Παπαγεωργίου, Π. Ιασωνίδης, Χατζητρούζης (αρχηγός της ομάδας), Δανελιάν, Καρατζάς και Ατζεμιδάκης, ενώ έφορος της ομάδας ήταν ο κ. Γεωργίου.

Πηγή: 23 Aπριλίου 1930: Τότε πoυ άρχισε να γράφεται η ιστορία του μετέπειτα Αυτοκράτορα! (photos) – pressaris.gr

Μα νόμιζα πως τα προπολεμικά πρωταθλήματα δε μετράνε…Μάλλον έκανα λάθος.

Μιας που μιλάμε και για τίτλους, αυτό είναι μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε και πάλι το Σούπερ Καπ του 1986, που για κάποιο λόγο δεν το μετράμε σαν τίτλο! Άντε, τώρα που δεν υπάρχει πια ο ΜαμΡα στην ΕΟΚ, ας ξυπνήσουν και οι δικοί μας κι ας το κάνουν επίσημο, να τελειώνουμε.