Αφού είδαμε τις επιθετικές παραγωγές των παικτων, στους 2 γύρους της κανονικής διάρκειας, ήρθε η ώρα να δούμε και τι κάναμε στα Play Offs.


Για υπενθύμιση,το USG% είναι μια εκτίμηση του ποσοστού των επιθέσεων που τελειώνουν στα χέρια ενός παίκτη όταν αυτός είναι στο παρκέ και υπολογίζεται :


100*(( σουτ που επιχείρησε+(0,44 *βολές που επιχείρησε)+λάθη)*(τα συνολικά λεπτά της ομάδας/5))/((λεπτά του παίκτη*(τα σουτ που επιχείρησε η ομάδα+(0,44*βολές που επιχείρησε η ομάδα)+λάθη ομάδας))

Τα στατιστικά δείχνουν ότι  όσο περισσότερες κατοχές χρησιμοποιούν οι παίκτες τόσο μειώνεται η αποτελεσματικότητά τους. Ο ορισμός ενός σούπερ σταρ είναι ότι μπορεί να επωμιστεί μεγαλύτερο μέρος της επίθεσης μιας ομάδας με σχετικά μικρή πτώση της αποτελεσματικότητάς του. Εν τω μεταξύ, το αντίθετο ισχύει με τους υπόλοιπους : οι παίκτες είναι αποτελεσματικότεροι όταν καλούνται να χρησιμοποιούν λιγότερες επιθέσεις της ομάδας τους. Άρα, το μεγαλύτερο βάρος για το σούπερ σταρ σημαίνει ότι οι υπόλοιποι παίκτες διατηρούν χαμηλά ποσοστά χρήσης, που τους επιτρέπει να λειτουργούν πιο κοντά στη μέγιστη αποτελεσματικότητά τους.

Το PER συνοψίζει όλα τα θετικά επιτεύγματα του παίκτη, αφαιρεί τα αρνητικά επιτεύγματα, και μας δίνει μια ανά λεπτό βαθμολογία της απόδοσης ενός παίκτη.Με λίγα λόγια πολύ πιο καλό και ακριβές TENDEX .
Αυτόν τον χρόνο το PER είναι προσαρμοσμένο ακριβώς στο Ελληνικό πρωτάθλημα, οπότε και τα νούμερα των παικτών είναι χαμηλότερα από πέρυσι. 


ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΣΤΑ PLAYOFFS:
USG/PER PLAY OFFS








USG/PER ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΔΑΡΚΕΙΑ

Τα πράγματα δεν είναι και πολύ διαφορετικά από ότι ήταν στην κανονική περίοδο… Αυτή τη φορά, ο παίκτης που παίρνει τις περισσότερες επιθέσεις- και χωρίς να τις αξίζει- είναι ο Κασίροφ, ο οποίος είναι αυτό που λένε οι Αμερικάνοι” everything i catch, i shoot” παίκτης.Για να μη βαρέσει τη μπάλα θα πρέπει απλά να μην την πάρει…και δυστυχώς όσο ήταν στο παρκέ,την έπαιρνε πολύ…

Χαραλαμπίδης και Μπράουν ακολουθούν σε usage. 

USG/PER VS PAOK

Και οι 2 καταλήγουν στο ίδιο πράγμα, από διαφορετικό δρόμο όμως…

Ο μεν Χαραλαμπίδης ανεβάζει το usg του, στα πλέι όφ και ειδικότερα στα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ, αντίθετα ο Μπράουν το ρίχνει… 
Κι οι δυο τους όμως είναι χειρότεροι σε PER,από ότι την κανονική περίοδο και, παρόλο που βελτιώθηκαν κάπως στη σειρά με τον ΠΑΟΚ, πάλι ήταν χειρότεροι από τότε.
Ο Ταπούτος πήρε κι αυτός πολλές επιθέσεις στα πλέι όφ και μάλιστα ανέβασε κατά πολύ τα νούμερα του, μέχρι που ήρθε ο τραυματισμός και στη σειρά με τον ΠΑΟΚ έπεσε τραγικά σε αποτελεσματικότητα…
Οι παίκτες που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων(ειδικά στα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ) ήταν ο Χατζηβρέττας και ο Σλούκας.
Πήρε περισσότερες προσπάθειες, αλλά κατάφερε να είναι πιο αποτελεσματικός, από ότι στην κανονική περίοδο. Τη μια βέβαια θα σου κάνει τη βλακεία φάουλ στα 5” και την άλλη θα σου βάλει 9 πόντους με την άμυνα κρεμασμένη πάνω του, αλλά κοιτάζοντας πίσω(και στα νούμερα του,αλλά και στην άισθηση που άφησαν οι εμφανίσεις του) είναι ο μόνος που στάθηκε καλά στη σειρά με τον ΠΑΟΚ και μάλιστα με σταθερότητα!
Ο Σλούκας, έχοντας τις ίδιες προσπάθειες, κατάφερε να αυξήσει το PER του(έπεσε βέβαια λίγο στα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ, αλλά πάλι είναι μεγαλύτερο από την κανονική περίοδο) και να σου δίνει την αίσθηση ότι αυτός κρατάει την ομάδα. Εγώ είδα λίγο από Διαμαντίδη στον Σλούκα και στα χέρια του είναι να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα( αν σας ρωτήσει κανάς Ολυμπιακός, χάλια θα λέμε ότι είναι, χίλιες φορές τον Παπαλουκά κι έτσι…)
Νούμερα
Ο Μπάβτσιτς κρατήθηκε σε ένα καλό επίπεδο είναι η αλήθεια, με νούμερα χαμηλότερα από την κανονική περίοδο, αλλά και με λιγότερες επιθέσεις. Βέβαια αυτό που βλέπω εγώ όταν παίζει ο Μπάβτσιτς είναι ότι δεν έχουμε τον έλεγχο τον ριμπάουντ(ακόμα κι όταν παίρνει πολλά, νιώθεις ότι απλά πέφτει η μπάλα στα χέρια του) και ότι στα δύσκολα κρύβεται(airball σε βολή; καλά να τη χάσεις,αλλά airball;)
Επίσης κάτι που πρέπει να σκεφτούμε(μιας και ακούστηκε ότι θα τον κρατήσουμε και του χρόνου) είναι ότι με 5άρι αυτόν και 4άρι τον Ταπούτο, το παιχνίδι είναι OVER και οι αντίπαλοι θα κάνουν πάρτι κοντά στο καλάθι…Και οι 2 θέλουν ένα τέρας δίπλα τους να κάνει τη βρωμοδουλειά…

Μιλώντας για τέρατα, ο Κίνγκ προσπάθησε να γίνει κάτι τέτοιο.

Ήταν ο πιο αποτελεσματικός μας παίκτης σε αναλογία USG/PER στη σειρά με τον ΠΑΟΚ, έχοντας 15,3 επιθέσεις και 11,9 PER!
Δεν είναι ο παίκτης που θα κάνει τη διαφορά, αλλά σίγουρα θα κάνει αυτά που πρέπει και θα παλέψει μέχρι τέλους(αν καταφέρουμε να τον ψηλώσουμε κιόλας,ας τον υπογράψουμε…)