TELIKOS_1993_TORINO_ARIS-EFES_PILSEN_GIANNAKIS_KYPELLO_1

 

Στις 16 Μαρτίου ,  κλείσαμε 21 χρόνια από τον τελικό του Τορίνο , το πρώτο Ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία του συλλόγου. Ένα τρόπαιο , που ήρθε στο τέλος της χρυσής μας εποχής , ουσιαστικά ήταν το κύκνειο άσμα , μιας γερασμένης και χρεοκοπημένης ομάδας.

Ήταν όμως ένα τρόπαιο που μας το χρωστούσε η ιστορία , έστω και τη τελευταία στιγμή , έστω και με αυτόν το τρόπο ,έστω κι αν με τα επεισόδια που έγιναν μετά τον αγώνα χαλάσαμε την εικόνα μας κι άφησαν μια περίεργη γεύση.

Αυτό το παιχνίδι λοιπόν , είναι το καταλληλότερο , για να εγκαινιάσουμε μια σειρά από άρθρα , στα οποία θα βλέπουμε ιστορικά παιχνίδια της ομάδας , με μια σύγχρονη ματιά.

 

 

Την εποχή εκείνη , μιλάμε βέβαια , για τελείως διαφορετικό μπάσκετ.

Πολλά isolation , σχεδόν καθόλου σκριν , κυρίως μακριά από την μπάλα και με λίγους παίκτες να μονοπωλούν τις επιθέσεις , 30 δευτερόλεπτα επίθεση και 2 ημίχρονα…εποχές! ( όποιος σκέφτηκε πως έτσι παίζουμε ακόμα σαν ομάδα , είναι κακεντρεχής! )

Στο πρωτάθλημα εκείνης της περιόδου , τα πράγματα δεν πήγαν και πολύ καλά , αλλά στο Σαπόρτα ( Κυπελλούχων ) ο Άρης ήταν η καλύτερη ομάδα.

Για την ιστορία , τα στατιστικά μας στο Σαπόρτα εκείνης της περιόδου( υπάρχουν στατιστικά μόνο από 14 παιχνίδια και για κάποιο λόγο δε μετρούσαν τις τάπες…):

aris_saporta_1993

 

Σε 16 παιχνίδια είχαμε 1 ήττα , κι αυτή , αδιάφορη στη φάση των ομίλων .

Είχαμε 80,2 πόντους μέσο όρο στην επίθεση , με 116 επιθετική αποτελεσματικότητα.

Τάρπλει , Άντερσον και Γιαννάκης ήταν οι 3 παίκτες που είχαν τα 42 από 61 σουτ της ομάδας ανά αγώνα.

Η Εφές ήταν η έκπληξη του θεσμού , παίζοντας άμυνα που τσάκιζε κόκαλα και έφτασε στον τελικό με τον τίτλο του αουτσάιντερ , κάτι που την έκανε να παίζει χωρίς άγχος.

Αντίθετα εμείς , το φαβορί και η καλύτερη ομάδα είχαμε πνιγεί στο άγχος.

Λίγο αυτό , λίγο η άμυνα της Εφές και φτάσαμε στο να πετύχουμε 30 πόντους κάτω από τον μέσο όρο μας!

Ο Γιαννάκης , ένας τεράστιος παίκτης , είχε μια από τις χειρότερες Ευρωπαϊκές του βραδιές , με 1/7 σουτ και 7 λάθη σε 36 λεπτά και μάλιστα δεν επιχείρησε σουτ στο δεύτερο ημίχρονο!

Ο Τάρπλει ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας και ο πρώτος ριμπάουντερ ( 19 πόντοι και 20 ριμπάουντ ) αλλά με κακά – για αυτόν – ποσοστά , 8/18 σουτ.

Το boxscore του αγώνα:

boxscore_aris_efes

Εμείς ξεκινήσαμε το παιχνίδι με Γιαννάκη , Γάσπαρη , Άντερσον , Μισούνοφ και Τάρπλει.

Το παιχνίδι ξεκίνησε άσχημα και πολύ γρήγορα βρεθήκαμε πίσω με 1-11. Μέχρι τα μέσα όμως του ημιχρόνου είχαμε φέρει το παιχνίδι στα ίσια ( 23-23 ) και στο τέλος του βρεθήκαμε πίσω με 3 πόντους ( 32-29 ) , αλλά η εικόνα δεν είχε αλλάξει.

Δεν μπορούσαμε να βάλουμε καλάθι ( 11/33 σουτ ) , κάναμε λάθη ( 7 λάθη ) και πολλές κακές επιθέσεις. Το μόνο που μας κρατούσε στο παιχνίδι ήταν τα 12 ( !!! ) επιθετικά μας ριμπάουντ.

Ο Σέρφ στο πρώτο ημίχρονο , άφησε το παιχνίδι να πάει μόνο του , αφού πέρα από τα 2 τάιμ άουτ που πήρε , η μόνη αλλαγή που έκανε ήταν αυτή του Ιωάννου στη θέση του Γάσπαρη για τα τελευταία 4 λεπτά!

Στο δεύτερο ημίχρονο , όμως , ξεκίνησε από τα αποδυτήρια της αλλαγές , βάζοντας τον Βουρτζούμη στη θέση του Γάσπαρη.

Ξεκινήσαμε χλωμά πάλι τα πρώτα 5 λεπτά ( 36-31 το σκορ , με 1/6 σουτ ) κι έτσι έριξε στο παιχνίδι τον Αγγελίδη στη θέση του Μισούνοφ , σε μια προσπάθεια να ανοίξει λίγο τη ρακέτα των Τούρκων , με το καλό σουτ του και την ταχύτητα του.

Εκεί άλλαξε τη ροή του αγώνα και το 36-31 έγινε 38-39 στο 30′! Αντί όμως να πάρουμε το μομέντουμ του παιχνιδιού , η αστοχία μας και τα λάθη , κρατούσαν την Εφές στο παιχνίδι.

7 λεπτά πριν το τέλος και με το σκορ στο 44-42 υπέρ της Εφές , ο Σερφ , ρίχνει τον Ιωάννου και τον Γάσπαρη στο παιχνίδι , στη θέση του -εκνευρισμένου – Γιαννάκη και του Βουρτζούμη.

Η αλλαγή του Ιωάννου ήταν αυτή που κέρδισε το παιχνίδι , κατά τη γνώμη μου.

Το 44-42 έγινε 45-50 υπέρ μας σε 3 λεπτά , με τον Ιωάννου να παίζει μεγάλη άμυνα στον Ναουμόφσκι , έχοντας 2 κλεψίματα και δίνοντας στην επίθεση 2 ασίστ!

Στο 3΄07΄΄ , ο Σάριτσα πετυχαίνει ένα τρίποντο και γράφει το 48-50. Από εκείνο το λεπτό και μετά είχαμε 4 λάθη και 3 άστοχα σουτ κι από τις 2 ομάδες !

Ποιοτικά ήταν πολύ κακό παιχνίδι , είναι ο τελικός με το μικρότερο σύνολο πόντων ( 98 ) στην ιστορία των Ευρωπαϊκών τελικών , αλλά αφού νικήσαμε , τι μας νοιάζει;

Οι 4 παράγοντες στου παιχνιδιού:

[table “155” not found /]

 

Shotchart του παιχνιδιού :

shot telikos

Όπως βλέπετε είχαμε 40 από τα 58 μας σουτ μέσα από το ζωγραφιστό , πράγμα που δείχνει την υπεροπλία που είχαμε. Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα είχαμε νικήσει εύκολα , αλλά όπως είπαμε και πιο πάνω , είχαμε πάρα πολύ μεγάλη αστοχία…

 

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sotiris

Καλά Night είσαι απίστευτος! Απίστευτο αφιέρωμα! Τι μας θύμησες πάλι!

Καλά ο Τάρπλει τι πακτάρα ήταν, τι κρίμα να χαραμίσει την καριέρα του με όλα αυτά που έπινε.
Θυμάμαι σε ένα ματς των ομίλων πρέπει να είχε 30 πόντους και 20 ριμπάουντ ή κάτι τέτοιο, την συγκομιδή δηλαδή που κάνει ο φετινός Άρης σε ένα αγώνα.

skoraris

πολύ καλό αφιέρωμα! με ξανασφιξες το στομάχι όπως τότε!! Πολύ σημαντικό τρόπαιο, θα ήταν κρίμα να μην το είχαμε πάρει… Τεράστια τελευταία άμυνα Ιωαννου στο Ναουμοφσκι! Και μετά Μισκο χειρονομία και ξύλο! Και να σου να είμαστε εξαρτημένοι από τις διαθέσεις του πατερούλη (ναι από τοτε εκανε κουμάντα στο Ελληνικό μπάσκετ! Τα 30″ αλλλάξανε αυτός όχι!) με αποτέλεσμα να χάσουμε και έναν τελικό Κυπέλλου στην Αθήνα με το Παναθηναϊκό του Νικόλα ΜΑΣ….

vayio

Μπραβο ρε Night… τι μας θυμισες τωρα! Εχω ακομα χαραγμενη στο μυαλο μου την περιγρφη του Σκουντη, τα τελευταια δευτερολεπτα του αγωνα, ιδιως το αμιμητο: ” …ειναι παιδικο το σκορ…”. Παντως δυο πραγματα μου εχουν μεινει αγωνιστικα απο εκεινο το ματς. Οτι κερδισαμε το ματς μεσα στη ρακετα, καθως απο μακρινη αποσταση απλα δεν υπηρχαμε και οτι το καναμε αυτο χαρη στον Μεμο Ιωαννου. Μεγαλο ματς ο Ταρπλει, αλλα ο Ιωαννου κερδισε το τροπαιο!
Απλα το λιγοτερο που μπορουσε να μας προσφερει εκεινη η ομαδα ευρωπαϊκα, μετα τα χαμενα final four του πρωταθλητριων τα προηγουμενα χρονια. Το μονο που με στενοχωρησε τοτε, θυμαμαι, ηταν το οτι ο Γκαλης δεν ηταν μελος εκεινης της ομαδας που γευτηκε επιτελους ευρωπαϊκο τιτλο.