Το πλάνο μάρκετινγκ της ΚΑΕ για τη σεζόν 2019-20



Η ΚΑΕ Άρης δημοσιοποίησε το πλάνο μάρκετινγκ που έχει εκπονήσει ενόψει της περιόδου 2019-20 και το οποίο ήδη έχει αρχίσει να μοιράζεται σε εταιρείες σε όλη την την Ελλάδα με στόχο την σύναψη συμφωνιών σε χορηγικό και διαφημιστικό επίπεδο.
Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο χορηγικό πρόγραμμα 31 σελίδων μέσα από το οποίο προκύπτουν ενδιαφέροντα θέματα.
Το PRESSARIS παρουσιάζει τα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το πλάνο μάρκετινγκ.
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
Πρωταρχικός και σημαντικός στόχος του ΑΡΗ είναι να γυρίσουν τα παιδιά μας στον Αθλητισμό και κυρίως το μπάσκετ.
Να ξεφύγουν από την ηλεκτρονική επικοινωνία και να επιστρέψουν στην αληθινή επικοινωνία. Στην κοινωνικοποίηση μέσω του Αθλητισμού.
Ο Άρης χτίζει μέρα με τη μέρα το μεγαλύτερο προπαιδικό, παιδικό και εφηβικό αθλητικό πρόγραμμα που έχτισε ποτέ ομάδα. Στόχος μας και πάλι να είμαστε όλοι μαζί. Όπως κάποτε, έτσι και τώρα.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΟΡΗΓΟ
– Δείχνει ότι είναι μέρος της κοινωνίας και συμμετέχει ενεργά σε αυτή μέσω διάφορων κοινωνικών δραστηριοτήτων (ενδυνάμωση κοινωνικής ευθύνης)
– Διαφημίζεται και προβάλεται με σκοπό τη δημιουργία γνώσης για τα προϊόντα και/ή τις εμπειρίες που προσφέρει
– Δημιουργεί μια ισχυρή εταιρική εικόνα
ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ CLUB ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΧΟΡΗΓΩΝ
– Αμφίδρομη υποστήριξη μεταξύ χορηγού και συλλόγου/ομάδας.
Ο χορηγός στηρίζει οικονομικά την ομάδα και αντίστοιχως η ομάδα είναι παρούσα σε κάθε εκδήλωση του χορηγού και αρωγός στην προώθηση, προβολή και διαφήμιση των προϊόντων/υπηρεσιών του.
ΧΤΙΣΙΜΟ ΠΙΣΤΟΤΗΤΑΣ – LOYALTY ΜΕΤΑΞΥ ΧΟΡΗΓΩΝ-ΟΠΑΔΩΝ
– Συνεχής χρήση και ανάλυση πληροφοριών σχετικά με υπάρχοντες και πιθανους “πελάτες” ώστε να προβλεφθουν και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του καταναλωτή.
– Ο καταναλωτής απολαμβάνει ιδιαίτερη αντιμετώπιση, και η επιχείρηση επωφελείται γιατί ο πελάτης θα μείνει πιστός, (αγοράζει περισσότερο, τείνει να διατηρήσει παροχέα)
– Παρουσία πιστών πελατών οδηγεί σε περισσότερες χορηγίες και αύξηση της αξίας της φίρμας της ομάδας.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ
– Aυξημένη δημοσιότητα
– Σημαντικό μέρος της επικοινωνιακής στρατηγικής
– Εξαιρετικές ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του brand
– Συμβάλει στην αύξηση του ποσοστού πωλήσεων των προϊόντων
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ CUSTOMER SERVICE ΤΟΣΟ ΣΕ B2B ΟΣΟ & ΣΕ B2C ΕΠΙΠΕΔΟ
Στοχεύοντας στη βέλτιστη B2B B2C εμπειρία επικεντρωνόμαστε στις εξής αρχες:
– B2B προσέλκυση και καλλιέργεια επαφών ώστε να μετατραπούν σε πελατολόγιο
– B2C εστιασμός στις πωλήσεις και branding
– Επένδυση σε ψηφιακά συστήματα (προσαρμογή τεχνολογίας ώστε να ταιριάζει σε ανάγκες πελατών). Τα ψηφιακά συστήματα διευκολύνουν στην επίλυση προβλημάτων
– Αξιοποίηση δεδομένων, τα δεδομένα μπορουν να υποδείξουν τις τάσεις που τεινουν να ακολουθουν οι πελάτες
– Αναγνώριση και ανάλυση των ζητουμενων του κοινού.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 11/18-12/18, ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΑ ΕΞΗΣ:
– Ο Άρης είναι 3ος σε οπαδούς στην Ελλάδα, με 9,54%, 4η είναι η ΑΕΚ και 5ος ο ΠΑΟΚ
– Στη δεύτερη ομάδα συμπάθειας ο Άρης έρχεται 1ος με 15,93%, γεγονός που αυξάνει την επιρροή και τη διεισδυτικότητά του και σε άλλα κοινά.
– Στην ερώτηση «ποια ομάδα θα θέλατε να παρακολουθείτε;», ο Άρης κατατάσσεται 4ος στις προτιμήσεις των φιλάθλων πίσω από την ΑΕΚ και πάνω από τον ΠΑΟΚ
• Για το ποιες ομάδες έχουν αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στην Α1, όπου 2ος κατατάσσεται ο Άρης με 69,60%, ενώ πρώτος είναι ο Παναθηναϊκός με 76,78%.
Γιατί μια εταιρεία να κάνει την είσοδό της στο Αθλητικό Marketing και γιατί να επιλέξει την ΚΑΕ ΑΡΗΣ:
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη τον Μάρτιο του 2019 (πηγή: IERAX ANALYTIX)
– 88% αναφέρουν αυθόρμητα μια εταιρεία/χορηγό αθλητισμού!
– 47% δήλωσε πως έχει προτιμήσει να αγοράσει κάτι από κάποια εταιρεία, επειδή είναι χορηγός της αγαπημένης του ομάδας!
– Πρώτοι σε αναγνωρισιμότητα έρχονται οι χορηγοί που βρίσκονται στις φανέλες των ομάδων με 83%, οι διαφημιστικές πινακίδες στα γήπεδα με 37%, τα πόστερ και οι αφίσες στους χώρους των γηπέδων με 14%, στα κοινωνικά δίκτυα των ομάδων με 10%.
– 3 στους 4 οπαδούς έχουν αγοράσει κάποιο προϊόν τουλάχιστον μια φορά από την επίσημη μπουτίκ της ομάδας τους, με την πλειοψηφία να προτιμάει να πάει στο κατάστημα και όχι στο e-shop
Από την άλλη η ΚΑΕ ΑΡΗΣ φέτος, έκανε άλματα, καθιστώντας την ξανά ελκυστική για την «εμπορικότητα» της, αλλά και την συναντίληψη για επίτευξη υψηλών στόχων αναγνωρισιμότητας και Marketing σε συνεργασία με τους χορηγούς της.
Ωραία όλα αυτά στη θεωρία. Στη πράξη είναι το θέμα και μας βλέπω πάλι να ξεμενουμε με τη welcome που δεν έχει ουτε σαιτ.
Έτσι όπως είναι το πρωτάθλημα στην Ελλάδα καμία σοβαρή εταιρεία δε θα ασχοληθεί. Μόνο αν έχεις ισχυρές γνωριμίες κάτι που μέχρι στιγμής δε φαίνεται να υπάρχουν η να αποδίδουν.
Εννοεί ότι είμαστε τρίτοι σε μπασκετικούς οπαδούς ή γενικά σε οπαδους ;
Για το μπάσκετ ήταν η έρευνα
Όπως και οποιαδήποτε άλλη κίνηση θα κριθεί από το αποτέλεσμα. Ευτυχώς ή δυστυχώς.
Δεν ξέρω πόσες χορηγίες θα βρούμε τελικά και τι λεφτά θα πάρουμε, πάντως τόσο οργανωμένη δουλειά από τμήμα μάρκετινγκ δε νομίζω ότι είχαμε ποτέ. Πέρσι λέει βρήκαμε 25 χορηγούς ενώ προπερσι 3. Τον στόχο στα λεφτά βέβαια που ήταν 300.000 δεν τον φτάσαμε, αλλά πολλούς μικρούς χορηγούς, αρκετούς περισσότερους απ’ τους 25 πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε φέτος.
Σίγουρα , τέτοια οργάνωση στο τμήμα δεν την είχαμε ποτέ και φαίνεται άλλωστε και στα social media ( που τα δένουν με τις χορηγίες ).
Το έγγραφο δεν έχει τίποτα ουσιαστικό, εκτός ίσως από τα αποτελέσματα των ερευνών. Η κίνηση όμως να μοιραστεί σε πληθώρα πιθανών χορηγών έχει αξία, αλλα μόνο εφοσον υπάρχει τμήμα από πίσω να πλησιάσει κάθε ένα υποψήφιο χορηγό μετά την αποστολή του πλάνου.