Στις δηλώσεις του ο Μπλάτ σήμερα , μέσα σε όλα , είπε και τι πρέπει να κάνει μια ομάδα για να έχει καλές πιθανότητες να νικήσει εκτός έδρας .
Να μην κάνει πολλά λάθη , να ελέγξει τα ριμπάουντ και να προσαρμόζεται γρήγορα .
Προφανώς η ομάδα μας με ρεκόρ 2-7 εκτός , δεν κάνει και πολύ καλά αυτά τα πράγματα , αλλά εμένα μου αρέσει να αρπάζω τέτοιες αφορμές και να κάνω μια στατιστική έρευνα (και να ετοιμάσω κάποια γραφήματα εννοείται!).

Το αν προσαρμόζεται η ομάδα γρήγορα στο περιβάλλον εκτός έδρας δεν μπορεί να φανεί σε κάποιο στατιστικό(ίσως να φαίνεται στο συνολικό ρεκόρ της βέβαια) οπότε θα ασχοληθώ με τα άλλα δυο.

ΛΑΘΗ

Γενικά στο πρωτάθλημα τα πάμε πολύ καλά στα λάθη. Σε καθαρά νούμερα είμαστε πρώτοι με 11,7 μ.ο.!
”Πολύ καλό για να είναι αληθινό αυτό”, σκέφτηκα και ανέτρεξα στα ποιο εξελιγμένα στατιστικά , στο TOR(turnover ratio=το ποσοστό των κατοχών της ομάδας που καταλήγει σε λάθος).
Να τι βρήκα !

Και σε αυτό είμαστε πρώτοι , καθώς μόλις το 15% των κατοχών μας καταλήγει σε λάθος , όταν ο μέσος όρος του πρωταθλήματος είναι 17,4%!

”Δεν μπορεί κάτι θα κάνει στραβά ο φετινός Άρης όμως ” , ξανασκέφτηκα και αποφάσισα να ψάξω και το TOR των αντιπάλων της κάθε ομάδας και τη διαφορά μεταξύ των δύο.

Πρώτοι ξανά και με διαφορά ! Οι αντίπαλοι μας έχουν 18,6% όταν παίζουν μαζί μας . Το θέμα όμως είναι πως αναγκάζεις τους αντιπάλους σου να κάνουν λάθη , αλλά δεν το εκμεταλλεύεσαι επαρκώς, οπότε το να προκαλείς λάθη στην αντίπαλη ομάδα , δε σημαίνει και πολλά αν δεν μπορείς να βάλεις τα σουτ ή να πάρεις τα ριμπάουντ(αν προσέξετε στον πίνακα με τις διαφορές , οι 4 πρώτες ομάδες είναι κάτω από την 5η θέση …).

”Για να το αναφέρει όμως ο Μπλατ , κάτι θα ξέρει ” ,είπα και αποφάσισα να δω τα εντός και τα εκτός μας νούμερα.

Εδώ είμαστε λοιπόν. Κάνουμε 2,1 ένα λάθη παραπάνω εκτός , από ότι εντός έδρας και το ΤΟR μας είναι ανεβασμένο κατά 3%! Αχ, τα λέει ο Μπλατ κύριοι , αλλά εσείς δεν ακούτε μου φαίνεται !

Οπλισμένος με τη γνώση που κέρδισα από τη διερεύνηση των λαθών μας , άρχισα να ασχολούμαι και με τα

ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ
και κυρίως στα επιθετικά , γιατί σε αυτά αναφέρθηκε και ο Μπλατ.
Στα καθαρά νούμερα είμαστε 3οι στο πρωτάθλημα με 10,8μ.ο.(όταν ο μέσος όρος του πρωταθλήματος είναι 9,8). Όχι και άσχημα.
Στα πιο εξελιγμένα στατιστικά , έχουμε το Offensive Rebount rating (OREB%= Το ποσοστό των επιθετικών ριμπάουντ που πήρε μια ομάδα σε σχέση με τα συνολικά ριμπάουντ που θα μπορούσε να πάρει).

Βλέπετε πως ενώ είμαστε τρίτοι στα καθαρά νούμερα , στο OREB% είμαστε 7οι με 31% ( ο μ.ο. του πρωταθλήματος είναι 30%). Αυτό σημαίνει πως , ναι μεν παίρνουμε αρκετά επιθετικά , αλλά θα έπρεπε να παίρναμε κι άλλα ( τόσα τούβλα που βαράμε λογικό είναι!).


Στη διαφορά μεταξύ των OREB% και των OREB% των αντιπάλων είμαστε καλύτερα,
καθώς είμαστε 5οι , με διαφορά 2% ( παίρνουμε το 31% και οι αντίπαλοι μας το 29%) . 

Η διαφορά σε αυτήν την κατηγορία , είναι σημαντικότερη από ότι στα λάθη , γιατί σημαίνει ότι περιορίζεις τα επιθετικά των αντιπάλων σου , ενώ παράλληλα εσύ παίρνεις πιο πολλά , άρα και πιο πολλές επιθέσεις(που σε εμάς καταλήγει σε πιο πολλά τρίποντα).


Μια σύγκριση στα εντός και στα εκτός έδρας παιχνίδια μας , ξεκαθαρίζει και πάλι το τοπίο …

Ενώ αμυντικά κρατάμε τους αντιπάλους μας στο ίδιο ποσοστό επιθετικών ριμπάουντ , εμείς παίρνουμε πολύ λιγότερα εκτός(3%) και σε καθαρά νούμερα εντός παίρνουμε 11,7 επιθετικά και εκτός 9,8 …

Επίσης ο Μπλατ είπε και κάτι άλλο …
Δεν τον ενοχλεί τόσο πολύ το πόσα τρίποντα σουτάρουμε , αλλά τα επιθετικά ριμπάουντ. Κι αυτό μου έκανε εντύπωση και το έψαξα λίγο παραπάνω, αλλά το θέμα είναι ότι σουτάρουμε και εντός και εκτός 22 τρίποντα. Τα ποσοστά αλλάζουν λίγο , 34,2% εντός , 32,8% εκτός , αλλά μάλλον όχι τόσο πολύ για να ανησυχούν τον προπονητή…

Αυτά είναι τα νούμερα και τα δικά μου συμπεράσματα… περιμένω και τα δικά σας !

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
RedDragon

Όταν είπες 1οι στα λάθη, νόμισα ότι κάνουμε τα περισσότερα λάθη κ χάρηκα αλλά μετά είδα ότι κάνουμε τα λιγότερα κ απογοητεύτηκα. :p :p

Ο Μπλατ καλά τα λέει αλλά το θέμα είναι τι γίνεται κ μέσα στο γήπεδο. Το ρεκόρ 2-7 είναι τραγικό. Ειδικά οι ήττες από αεκ, πανιωνιο, τρικαλα, ήταν απαράδεκτες. Ο Μπλατ έχει ευθύνη μόνο για τα Τρίκαλα βέβαια.

Καλή δουλεία, για άλλη μια φορά. Εύγε…