Σήμερα  απολογούμαστε στον Αθλητικό Δικαστή του ΕΣΑΚΕ ( 15.30 ) και με αφορμή αυτό , έκατσα και διάβασα των πειθαρχικό κανονισμό του ΕΣΑΚΕ , μήπως και καταλάβω κάτι παραπάνω ( ναι , δεν έχω κάτι καλύτερο να κάνω στη ζωή μου!!! ). Για όποιον ενδιαφέρεται , ο κανονισμός είναι εδώ.

Θα ξεκινήσω με κάτι  , το οποίο δεν αναφέρεται στον πειθαρχικό κανονισμό , αλλά στην προκύρηξη του πρωταθλήματος:

Το DVD, στο οποίο αποτυπώνεται ο αγώνας και οι διακοπές αυτού σύµφωνα µε την προηγούµενη παράγραφο, θα είναι στην διάθεση του Αθλητικού Δικαστή, σε περίπτωση που επιθυµεί την χρήση του.

Αυτό σημαίνει πως ο Αθλητικός Δικαστής , μπορεί να ζητήσει και να δει το DVD του αγώνα , όχι το DVD που θα του πάμε εμείς , αλλά το επίσημο ,του αγώνα. Βέβαια , όποιο και να δει ( αν δει ) , υπέρ μας θα είναι.

Ας περάσουμε τώρα στον πειθαρχικό κανονισμό.

Επίσημη ανακοίνωση για την κλήση και με βάση ποιο άρθρο μας κάλεσε ο αθλητικός δικαστής , δεν υπάρχει , οπότε τα πράγματα είναι λίγο αβέβαια.

Κάποιες πληροφορίες που έχω , αλλά δεν κατάφερα να επιβεβαιώσω από επίσημα χείλη , λένε πως μας κάλεσε με βάση το άρθρο 25 , το οποίο λέει:

Άρθρο 25ο

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΝΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ – ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
Ποινή αποκλεισμού τριών (3) αγωνιστικών ημερών, επιβάλλεται στην περίπτωση επεισοδίων μέσα στον αγωνιστικό χώρο εάν ο αγώνας διεκόπη οριστικά λόγω των επεισοδίων αυτών. Επίσης επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 8.800,00 €.
Στις περιπτώσεις αυτές εκτός από τον μηδενισμό της υπαίτιας ομάδος ή ομάδων επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης δύο (2) βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα του οικείου Πρωταθλήματος που αγωνίζεται η υπαίτια ομάδα έστω και αν η οριστική διακοπή συνετελέσθη σε αγώνα Κυπέλλου

Αυτό είναι και το πιθανότερο , μιας και μιλάμε για οριστική διακοπή αγώνα λόγω επεισοδίων.

Η ποινή είναι μηδενισμός , -2 βαθμοί , 3 αγωνιστικές κεκλεισμένων και 8.800 €.

Οι ίδιες πληροφορίες , αναφέρουν πως εμείς θα θέλαμε να εκδικαστεί η υπόθεση με βάση το άρθρο 18 , που είναι το γενικό των ποινών.

Τι λέει;

 Άρθρο 18ο

Β. Στις ποινές οι οποίες επιβάλλονται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το παράπτωμα κρίνεται ότι είναι ιδιαίτερης βαρύτητας ή συνιστά δυσφήμιση του αθλήματος και είναι :
α. Μηδενισμός της ομάδας της Κ.Α.Ε στην περίπτωση κατά την οποία από υπαιτιότητά της δεν διεξήχθη προγραμματισμένος αγώνας. Επίσης επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 5.500,00 €. Στην περίπτωση αυτή ο αγώνας κατακυρώνεται 20 – 0 υπέρ της αντιπάλου της.

Αυτό είναι καλύτερο για εμάς , γιατί – ακόμα κι αν τιμωρηθούμε – θα χάσουμε μόνο τον αγώνα στα χαρτιά κι όχι τους 2 βαθμούς από τη βαθμολογία κι είναι και λιγότερο το πρόστιμο.

Βέβαια , δύσκολα αλλάζει το άρθρο κλήσης στον αθλητικό δικαστή , οπότε πάμε για εκδίκαση με το άρθρο 25.

Η απορία που έχω – που θα απαντηθεί μόνο μετά από την εκδίκαση- είναι για το αν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε εκδίκαση με βάση το άρθρο 33 , το οποίο λέει:

Άρθρο 33ο
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΟΒΑΡΑΣ ΜΟΡΦΗΣ
ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΔΥΟ (2) ΒΑΘΜΩΝ
1. Στις περιπτώσεις σοβαρών επεισοδίων, δυσφημιστικών για το άθλημα τα οποία λόγω της έκτασης και της σοβαρότητάς τους καθιστούν αδύνατη, κατά την κρίση τόσο των διαιτητών όσο και του τεχνικού παρατηρητή (κομισσαρίου) του αγώνα, την ομαλή και ακίνδυνη διεξαγωγή του ή όταν συνεπεία αντιαθλητικών αδίκων πράξεων προξενήθηκε τραυματισμός διαιτητών, κριτών, αθλητών και λοιπών προσώπων, συνεπεία του οποίου καθίσταται καθ’ οιονδήποτε τρόπο αδύνατη η συνέχιση του αγώνα, οι διαιτητές υποχρεούνται να διακόψουν οριστικά τον αγώνα χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.Στις περιπτώσεις ρίψης οιωνδήποτε επικίνδυνων για την σωματική ακεραιότητα παικτών, διαιτητών παραγόντων κ.λ.π αντικειμένων, συνεπεία των οποίων καθίσταται καθ’ οιονδήποτε τρόπο αδύνατη η συνέχιση του αγώνα, οι διαιτητές υποχρεούνται να διακόψουν οριστικά τον αγώνα χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.

2. Στις περιπτώσεις αυτές εκτός από τον μηδενισμό της υπαίτιας ομάδος ή ομάδων επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης δύο (2) βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα του οικείου Πρωταθλήματος που αγωνίζεται η υπαίτια ομάδα έστω και αν η οριστική διακοπή συνετελέσθη σε αγώνα Κυπέλλου. Επίσης επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 10.000,00 €

Σε αυτό μπορούμε να πατήσουμε , στο ότι δεν ο κομισσάριος του αγώνα , δεν είχε σύμφωνη γνώμη ( σύμφωνα με τα λεγόμενα του τουλάχιστον ) .

Επίσης , πουθενά στον κανονισμό δε λέει τι γίνεται αν δεν μας επιβάλλει ποινή ο αθλητικός δικαστής.

Συνεχίζεται ο αγώνας από εκεί που σταμάτησε ή πάλι από την αρχή, με κόσμο ή χωρίς ; Είναι στην κρίση του δικαστή να επιβάλλει μέρος της ποινής ή είναι όλα ή τίποτα.

Αυτά δεν τα λέει στον κανονισμό…

Είμαι σίγουρος πάντως , πως με τον Γρόλλιο σαν δικηγόρο μας , θα έχουμε την καλύτερη δυνατή υπεράσπιση και σίγουρα αυτός ξέρει καλύτερα από εμάς τι πρέπει να κάνει!

 

 

[important]

σσ. Σχετικά με τα περί αποχωρήσεως από το πρωτάθλημα , τώρα , βρήκα και τις ποινές που θα έχουμε:

Άρθρο 18ο
β. Αφαίρεση έξι (6) βαθμών σε περίπτωση κατά την οποία η ομάδα της Κ.Α.Ε δεν συμμετέχει σε αγώνα Πρωταθλήματος συνεπεία λόγου μη αναγομένου σε γεγονός το οποίο συνιστά ανωτέρα βία ή αποχωρεί πριν από την λήξη του. Σε περίπτωση κατά την οποία ο αγώνας αυτός διεξάγεται στα πλαίσια της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος οι 6 βαθμοί αφαιρούνται από την συνολική βαθμολογία την οποία θα συγκεντρώσει η ομάδα της Κ.Α.Ε μετά την ολοκλήρωσή της φάσης αυτής. Εάν διεξάγεται κατά την φάση των play – offs οι 6 βαθμοί αφαιρούνται από την βαθμολογία της επόμενης αγωνιστικής περιόδου και η ομάδα του αντιπάλου της Κ.Α.Ε προκρίνεται αυτόματα στην επόμενη φάση των αγώνων αυτών, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των μεταξύ τους συναντήσεων μέχρι εκείνη την στιγμή. Στην περίπτωση αυτή εις βάρος της Κ.Α.Ε επιβάλλεται και χρηματικό πρόστιμο 11.000,00 € .
Πλέον των ανωτέρω επιπτώσεων η ομάδα Κ.Α.Ε η οποία δεν συμμετέχει σε αγώνα ή αποχωρεί από αυτόν κατά την διεξαγωγή του αποκλείεται από οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή διοργάνωση κατά την αμέσως επόμενη αγωνιστική περίοδο

Επιπλέον της επέλευσης των προβλεπόµενων στον Κανονισµό Πρωταθλήµατος και τον Ειδικό Πειθαρχικό Κανονισµό συνεπειών, η άνω ΚΑΕ δεν δικαιούται να λάβει εκ της αναλογίας της από την απαίτησή της από οποιοδήποτε οικονοµικό αντάλλαγµα βρεθεί εις χείρας του ΕΣΑΚΕ, το οποίο προκύπτει από συµβάσεις που έχει ή θα καταρτίσει ο ΕΣΑΚΕ είτε ως άµεσος είτε ως έµµεσος αντιπρόσωπός τους, µετά την µη προσέλευση/ µη συµµετοχή / αποχώρηση από τον άνω αγώνα (ενδεικτικά από συµβάσεις χορηγίας, τηλεοπτικών δικαιωµάτων) ποσό 40.000,00 ευρώ.

Καταβαίνετε λοιπόν , πως μια αποχώρηση από έναν αγώνα , πόσω μάλλον από το πρωτάθλημα αυτή τη στιγμή , θα σημάνει όχι μόνο αγωνιστική , αλλά και οικονομική εξόντωση του Άρη.

Τώρα , το καλοκαίρι , με μια αποχώρηση που θα συνδυαστεί με ένταξη σε μια άλλη λίγκα (  πχ Αδριατική ) , το συζητάμε.

 

[/important]

 

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
vayio

Το καλυτερο το ειπες στο τελος… Ας γινει ο,τι αποφασισουν για φετος, ετσι και αλλιως σκατα εγινε η υποθεση και του χρονου αντε γεια!!! Θα σου πω μετα αν δε μας ψαχνουν, που θα κανουν πρωταθλημα με Κοροιβο και Τρικαλα…

xaris

night ( ναι , δεν έχω κάτι καλύτερο να κάνω στη ζωή μου!!! ) …. έκλαψα με το σχόλιο σου .

πολύ διαφωτιστικό το άρθρο σου .

The_Emperor_Is_Dead

Η μέρα της κρίσης έφτασε!Σήμερα θα φανούν όλα, άν και μου κάνει λίγο περίεργο που δεν μαθεύτηκε υπο ποιό άρθρο κλειθήκαμε για την υπόθεση!

kostas

Καλά… ο κανονισμός της ΕΣΑΚΕ με γραμματοσειρά comic sans;
Θα μας τον προλογίσει ο Μίκυ Μάους;

nikos

Υπαρχει πιθανοτητα να βγει η αποφαση σημερα;