Αυτό είναι το ερώτημα που μας τρώει φέτος στον μπασκετικό Άρη και είναι αλήθεια πως κι εγώ δεν αποτελώ εξαίρεση !
Πέρα από τα κλασσικά ( Δαμιανίδης , Κατσικάρης , Ντικούδης , διαιτησία , φαντάσματα , οι cheerleaders , ο τίγρης και άλλα … ) είπα να ρίξω μια ματιά και στο τι λένε τα νούμερα σε σύγκριση με πέρυσι .

Αν θυμάστε καλά την 7η μας ήττα πέρυσι , την κάναμε στην 25η αγωνιστική ( από τον Πανιώνιο ) – περίπου όπως φέτος που την κάναμε την 13η ( ειρωνεία ) .

Ξεκίνησα τις συγκρίσεις με  τα βασικά νούμερα :

Π 2P 2P% 3P 3P% 1P 1P%
09/10 67,8 16,7/36,1 46,3 7,2/21,2 34,2 12,8/17,6 72,5
08/09 72,4 16,5/33,5 49,1 7,9/22,6 35,1 15,7/20,1 78,2

Περίπου 5 πόντους κάτω πετυχαίνουμε φέτος , παρόλο που επιχειρούμε 1 σουτ παραπάνω ανά αγώνα  ( 57,3 – 56,1) . Είμαστε πιο άστοχοι και το χειρότερο είναι ότι σουτάρουμε 3 βολές λιγότερες α.γ. ! Σε συνδυασμό ότι στις βολές είμαστε περίπου 6% πιο άστοχοι από πέρυσι , καταλαβαίνετε πως αυτό είναι μια μεγάλη πληγή στην επίθεση μας ! Τα υπόλοιπα βασικά στατιστικά είναι πάνω κάτω ίδια , εκτός από τα κλεψίματα ( – 1,5 κλέψιμο ανά αγώνα ) .
Επίσης ενδιαφέρον – για μένα τουλάχιστον – είναι το γεγονός πως σουτάρουμε φέτος λιγότερα τρίποντα (!) από πέρυσι . Δεν το περίμενα αυτό , αλλά μάλλον οι ήττες σε κάνουν να προσέχεις πράγματα που στις νίκες τα …προσπερνάς .

Στη συνέχεια πέρασα στη σύγκριση της OFF EFF &DEF EFF( οι πόντοι που δέχεται μια ομάδα ανά 100 κατοχές) μας , για να δω αν η αποτελεσματικότητα μας στην επίθεση και – κυρίως – στην άμυνα , θα μας οδηγήσει κάπου .

Π.Υ. Π.Κ. OFF EFF DEF EFF POS
09/10 67.8 68.7 100.8(9) 102.1(6) 67.3
08/09 72.4 68.3 108.1(6) 101.9(4) 67.0

*σε παρένθεση η θέση μας στο πρωτάθλημα σε αυτές τις κατηγορίες

Στον πίνακα έβαλα και τις κατοχές ανά αγώνα , γιατί οι κατοχές δείχνουν και την ταχύτητα με την οποία παίζει μια ομάδα ( μια ομάδα που θέλει να τρέξει , έχει πιο πολλές κατοχές , από μια ομάδα που θέλει να πηγαίνει σε πιο σετ παιχνίδι , οπότε η πρώτη ομάδα θα έχει πιο πολλούς πόντους από την άλλη , χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και καλύτερη της ) . Εμείς έχουμε τις ίδιες κατοχές και τα 2 χρόνια , άρα η σύγκριση γίνεται με ακριβώς τα ίδια δεδομένα .

Και τι μας δείχνει αυτή η σύγκριση ;

Πως η επίθεση μας φέτος είναι τραγική !
Η άμυνα μας είναι στα ίδια επίπεδα – και σαν πόντοι ανά αγώνα αλλά και στην αποτελεσματικότητα της .

Αυτό που έχει αλλάξει είναι η επίθεση . Πέρυσι είχαμε OFF EFF 108,1 και φέτος έχουμε 100,8 . Δεν είμαστε ούτε καν στον μέσο όρο ( 104,5) του πρωταθλήματος.
Αυτό το νούμερο είναι τραγικό για μια ομάδα που θέλει να βγει τουλάχιστον 3η στο πρωτάθλημα !
Πέρυσι τελειώσαμε το πρωτάθλημα με ρεκόρ 19-7 ( με ομάδα που δεν ήταν για να πάει τόσο καλά ) γιατί εκμεταλλευόμασταν την καλή άμυνα που παίζαμε , βάζοντας , κουτσά – στραβά , τους απαραίτητους πόντους για να νικήσουμε.
Φέτος δεν μπορούμε να βάλουμε με τίποτα . Φταίει η αστοχία ; Φταίει το ότι δε πάμε στις βολές συχνά ; Φταίει η ψυχολογία; Τα επιθετικά συστήματα ;

Δεν ξέρω .

Στο μόνο που μπορώ να ελπίζω είναι στο ότι ο Μπλατ θα ξέρει …

4 Comments
παλιότερο
νεότερο καλύτερη βαθμολογία
Inline Feedbacks
View all comments
kanapedakias

Πάντως ποιος θα το περίμενε και όμως με Ματσόν παίζαμε καλύτερα στην επίθεση, θα το λέμε και δεν θα το πιστεύουμε. Εγώ πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει επειδή φέτος η ομάδα δεν έχει ξεκαθαρίσει τους ρόλους ανάμεσα στους παίκτες. Κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο επιθετικός μας ηγέτης, ο ηγέτης των αποδυτηρίων, οι ρολίστες που κάνουν την βρώμικη δουλειά, κ.α.. Άμα ο Μπλατ δεν μπορέσει να ξεκαθαρίσει αυτά για μένα δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα πράγματα για φέτος.

Anonymous

Θα ήθελα να δω και σύγκριση στις ασίστ, αν έχεις.
Έχω την εντύπωση πως και δημιουργικά είμαστε πίσω
σε σχέση με πέρυσι… Το επιβεβαιόνουν οι αριθμοί αυτό?

Night Audit

Δεν έχουμε καμία διαφορά … 10,2 και πέρυσι και φέτος .
0,15 ασίστ / κατοχή και πέρυσι και φέτος . Λίγα είναι γενικά , αλλά δεν άλλαξε κάτι …
32,4 ριμπάουντ πέρυσι , το ίδιο φέτος . 11 επιθετικά – 21 αμυντικά …
Εκτός από τα κλεψίματα όλα τα άλλα είναι ίδια …

KANTHAR0S

Πρέπει να ξεκαθαριστούν κάποιοι ρόλοι στην επίθεση…Π.χ. του Κλαρκ και του Μάιλς. Επίσης, υπάρχει πρόβλημα στους ψηλούς με τον Ντικούδη να μην παίζει καλά και τον Μπετς να ψοφάει αργά, αλλά σταθερά. Μς τον Μπλατ φαίνεται να μπαίνει ένα τέλος στην αναρχία, αλλά και πάλι θέλουμε πολύ δουλειά. Τουλάχιστον τα περιθώρια βελτίωσης είναι μεγάλα και μέχρι τα play off, όπου κακά τα ψέμματα εκεί θα κριθούν όλα, υπάρχει αρκετός χρόνος για δουλειά.

Την καλημέρα μου!