Η συμφωνία της GCBH LP με τη FIBA κινείται πάνω κάτω στο πλαίσιο της αντίστοιχης δεκαετούς συμφωνίας, που έχει συνάψει η Ευρωλίγκα με την εταιρεία IMG. Αφορά, δηλαδή, επένδυση σημαντικών κεφαλαίων, αλλά και παροχή τεχνογνωσίας, ειδικά σε σχέση με την επικοινωνιακή προώθηση του BCL και του Διηπειρωτικού Κυπέλλου. Η GCBH LP γίνεται συνεταίρος των ευρωπαϊκών λιγκών και της ULEB μέσω της εταιρείας FIBA Clubs Co, που θα διαχειρίζεται το BCL, ακριβώς όπως η IMG έχει γίνει συνεταίρος των clubs στην Ευρωλίγκα.

Και στόχος της είναι η “εξαφάνιση” του Eurocup.

Με τα χρήματα που θα ρίξει στο τραπέζι η GCBH LP, η FIBA προσδοκά ότι το Basketball Champions League θα γίνει πολύ πιο ελκυστικό για τις ομάδες, που δεν έχουν υπογράψει δεκαετές εγγυημένο συμβόλαιο με την Ευρωλίγκα, σε συνδυασμό και με το ότι τα αγωνιστικά κριτήρια συμμετοχής σε αυτό υπερέχουν έναντι οποιουδήποτε άλλου. Δηλαδή, αν μια ομάδα κερδίσει μέσω του εθνικού πρωταθλήματός της το δικαίωμα να παίξει σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση, θα βρει στο BCL μια πολύ καλύτερη προοπτική, δεδομένου ότι τα χρήματα που θα μπορεί να βάλει στο ταμείο της είναι πλέον-μετά από αυτή τη συμφωνία-πολύ περισσότερα σε σχέση με το Eurocup.

Σήμερα τα οικονομικά οφέλη από τη συμμετοχή στο Eurocup είναι πολύ μικρά και ουσιαστικά το μόνο δέλεαρ που δίνεται στις ομάδες είναι η προοπτική συμμετοχής στην Ευρωλίγκα. Αλλά κι αυτή με όρους που δεν είναι ιδιαίτερα συμφέροντες (μόνο αν παίξουν στον τελικό της διοργάνωσης και με μονοετές συμβόλαιο για την Ευρωλίγκα στην περίπτωση που τα καταφέρουν…).

Αν, λοιπόν, το BCL γίνει πολύ πιο ελκυστικό οικονομικά, στη FIBA εκτιμούν ότι θα προσελκύσει τις περισσότερες από τις ομάδες που σήμερα επιλέγουν το Eurocup. Και ως εκ τούτου, το Eurocup πρακτικά θα εξαφανιστεί.

Πηγή: Στόχος η εξαφάνιση του Eurocup! | | Basketa.gr

Ξέρω πως δεν έχει και πολύ νόημα να μιλάμε τώρα για τέτοια πράγματα , αλλά ο Άρης είναι Άρης και είτε θα είναι του χρόνου , είτε μετά από 5 χρόνια στα ερασιτεχνικά, θα συμμετέχει σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και αυτό είναι σημαντικό νέο.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
loukmosh

Σωστή κίνηση θεωρώ, γιατί έτσι θα έχουν και ένα καλύτερο διαπραγματευτικο χαρτί σε ενδεχόμενη διαπραγμάτευση με την Euroleague για ενοποίηση του μπάσκετ.

Όχι οτι το βλέπω πιθανό, αλλά λέω..

Lindodil

Σιγα σιγα θα μπορεσει να χτυπησει η φιμπα την ευρωλιγκα και ειναι πολυ σωστο που στοχευουν στην εξαλειψη του eurocup. Μετα θα παρει σειρα και η ευρωλιγκα. Μακαρι να τα καταφερουν και να εχουμε ξανα την κορυφαια διοργανωση με αξιοκρατικα κριτήρια. Και ας μην συμμετεχουμε ποτε εμεις. Αλλο να ξερεις πως αν αξιζεις θα παιξεις με τους κορυφαίους και αλλο να ξερεις πως οτι και αν κανεις θα παιζεις στη δευτεροτριτη διοργανωση αναγκαστικα. Τουλάχιστον ο καθε φιλαθλος θα εχει ελπιδα και ο καθε ιδιοκτητης ομαδας θα εχει κινητρο να επενδυσει στην ομαδα του.

spire

Η αβεβαιοτητα παιζει μεγαλο ρολο στις επιχειρησεις ακομα και αν μιλαμε για 10%. Ουσιαστικα αυτο εξαλλειψαν.
Φανταζομαι οτι και η ΕL απο την πλευρα της θα εθεσε ορους για μπατζετ και ανταγωνιστικοτητα.

vaggelaris

Η ευρωλιγκα αυτή τη στιγμή δείχνει πάντως ακομη δυνατή πάρα το γεγονός ότι δε δίνει κ σπουδαία οικονομικά κίνητρα στις ομάδες. Το eurocup είναι όντως αρκετά ευάλωτο σαν στόχος. Για μένα δεν υπάρχει λογος κάποια ομάδα να παίζει εκεί αφού το κίνητρο της πρόκρισης ατην ευρωλιγκα υπό τους τωρινούς όρους είναι απλά γελοιο. Το bcl μελλοντικά μπορεί να κερδίσει πολλές ομάδες. Ο στόχος όμως πρέπει να είναι η ενοποίηση του ευρωπαϊκού μπάσκετ κ όχι η περαιτέρω διχόνοια. Κάτι το οποίο προς το παρόν φαντάζει μακρινό σενάριο…