https://www.basketnews.gr/portal/επικαιρότητα/βασίλης-βλαχόπουλος/3766-i-alitheia-tou-ari

Η αλήθεια του Άρη

Ο τίτλος παραπέμπει στο φετινό «μοτό» του μπασκετικού Άρη. Σε κάθε δημόσια τοποθέτηση, οποιοδήποτε στέλεχος της ομάδας (αγωνιστικού, διοικητικού κλπ.) αναφέρεται με στόμφο στην «αλήθεια του Άρη». Ποια είναι όμως αυτή η αλήθεια και πώς μπορεί να την ερμηνεύσει ο καθένας;

Επί του αγωνιστικού… Η αλήθεια είναι ότι καταστρώθηκε μπασκετικό πρόγραμμα σε μορφή πιστού αντίγραφου της Παρτιζάν Βελιγραδίου. Προσέγγιση νεαρών ταλαντούχων παικτών, κατάρτιση προγράμματος βελτίωσης σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, πρόσληψη τεχνοκρατών (σ. σ. Δημήτρης Νικολαίδης) και δημιουργία αθλητών που μελλοντικά θα στελεχώσουν την πρώτη ομάδα, αλλά και θα είναι προς παραχώρηση με απώτερο σκοπό τα οικονομικά οφέλη της εταιρίας. Είναι επίσης αλήθεια ότι, εκπονείται διαφορετικό αγωνιστικό πλάνο ως προς τον τρόπο παιχνιδιού. Ο Άρης θα προσπαθήσει να παίξει ένα στυλ παιχνιδιού ανάλογο με αυτό που εντυπωσίασε τους φιλάθλους του, τη σεζόν 2003-04. Ένα run ‘n’ gun παιχνίδι που θα βασίζεται στην έκρηξη, την ταχύτητα και τον ενθουσιασμό των παικτών.
Πάμε τώρα στις άλλες αλήθειες. Για να εφαρμοστούν τα παραπάνω, απαιτούνται τα κατάλληλα πρόσωπα. Ο Βαγγέλης Αγγέλου, δεν συνηθίζει και ούτε πρόκειται να μιλήσει για αδιέξοδο. Ανήκει στη συνομοταξία των ανθρώπων που έχει βαθιά πίστη ότι… Από τη μύγα μπορεί να βγάλει ξύγκι. Είναι αλήθεια όμως ότι έχει περιέλθει σε τούτη τη κατάσταση. Στη τελευταία συνάντηση με τον Δημήτρη Βεργίνη, διαπίστωσε ότι είναι σχεδόν απίθανο να τον πείσει. Ο Βεργίνης έχει μια πρόταση από την Ισπανία (σ. σ. δεν τον γεμίζει), έχει όμως και μία ακόμη  από την Ακαντέμικ Σόφιας. Αυτή τη στιγμή, οι πιθανότητες του Άρη δεν ξεπερνούν το 10%. Ο Αλέξης Κυρίτσης μάλλον δεν ταιριάζει στο στυλ παιχνιδιού που έχει στο μυαλό του ο Αγγέλου. Συνεπώς, επιλογές δεν υπάρχουν για ένα σημαντικό γρανάζι της αγωνιστικής μηχανής. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τη μία θέση του ψηλού. Ο Σαρικόπουλος έχει συμβόλαιο αλλά είναι πολύ βαρύς για τον τρόπο παιχνιδιού που θέλει να παίξει ο Άρης. Στιβ Πάνος και Στέφαν Νάντζφεϊ στοιχειοθετούν αναγκαστικές επιλογές, αν τελικώς γίνουν. Άρα… Κι εδώ αδιέξοδο.
Και καταλήγουμε σχετικά με τις αλήθειες. Αν ο Άρης – έστω την ύστατη στιγμή – δεν αποκτήσει το δικαίωμα των ελεύθερων μεταγραφών, η αποτελεσματικότητα της «βιτρίνας» θα κρέμεται από μια κλωστή. Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά, η άρση της ποινής απαγόρευσης μεταγραφών αποτελεί πρόβλημα που πρέπει να απασχολεί το σύνολο της οικογένειας του Άρη. Για να μπει το νερό στο αυλάκι, απαιτείται ρευστό. Κι αν ο Άρης πετύχει τις τρεις από τις τέσσερις συμφωνίες, θα δώσει το δικαίωμα στη FIBA να πάρει θέση υπέρ του. Όπως έπραξε πέρυσι στη περίπτωση του Πανιωνίου.
Ο Αγγέλου έχει δύο επιλογές. Είτε να πάρει παίκτες που δεν ταιριάζουν στο μοντέλο ομάδας που θέλει να δημιουργήσει, είτε να περιμένει με την ελπίδα την ευαισθητοποίηση συγκεκριμένων προσώπων (εκτός διοίκησης). Είναι πραγματικά λυπηρό πάντως, να διαθέτει ο Άρης έναν άριστο γνώστη της ευρωπαϊκής αγοράς και να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί τις γνώσεις του. Συν τοις άλλοις, καλώς ή κακώς, το φρεσκάρισμα της ομάδας είναι αναγκαίο και για εμπορικούς λόγους. Για να δώσεις ένα κίνητρο στον κόσμο να έρθει στο γήπεδο.
ΥΓ: Σχετικά με το άρθρο 99, τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα όσο παρουσιάζονται. Οι συμφωνίες δεν επιτυγχάνονται η μία μετά την άλλη, όπως αναφέρεται. Και δεν «κλείνονται» διότι δεν υπάρχει το ρευστό. Διότι, κάποιοι έμειναν μόνο στα λόγια. Πλησιάζει η ώρα της κρίσης και των αποδείξεων. Πολύ φοβόμαστε όμως ότι (και πάλι) με εξαίρεση 4-5 ανθρώπους που συνεχώς «ματώνουν», οι υπόλοιποι θα συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα.
Νομίζω στο υστερόγραφο του άρθρου είναι όλη η ουσία.
Γιατί ωραίες οι ανακοινώσεις, οι ανανεώσεις και μεταγραφές παικτών, αλλά ρευστό υπάρχει;;;
Περιμένουμε λοιπόν τις ρευστές αποδείξεις…
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Night Audit

Νομίζω πως ο Βλαχόπουλος θα πρέπει να μάθει να γράφει πιο κομψά τα άρθρα που του λένε κάποιοι να γράψει , για να περάσει τα μηνύματα που θέλουνε…

Sotiris

Αν και εκτιμάω τον Βλαχόπουλο, στο συγκεκριμένο άρθρο δεν μας τα λέει καλά.
Ο Αρης δεν προσπαθεί να μιμηθεί την Παρτιζάν, (η οποία παρεπιμπτόντως είναι έτοιμη για κανόνι), αλλά κάνει το μόνο πράγμα που μπορεί κάτω από τις συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες της Ελλάδας και τα οικονομικά δεδομένα της ομάδας (χρέη, απαγόρευση μεταγραφών κτλ.), άλλο δηλαδή το τι θέλω και άλλο το τι μπορώ.
Από κει και πέρα, αυτό που γράφει για μετρητά και διακανονισμούς για το 99, όποιος ξέρει λίγο τον νόμο καταλαβαίνει ότι δεν είναι ακριβές. Οι προκαταβολές δεν θα δοθούν τωρα αλλά αν και όταν η ομάδα μπεί στο άρθρο και βάση ενός προγράμματος, αυτό άλλωστε γίνεται και στην ΠΑΕ.
Τελειώνοντας, μας έχουν πρήξει με παράγοντες που υποσχέθηκαν αλλά δεν έβαλαν και για αυτούς που και καλά σφυρίζουν αδιάφορα. Ας το πάρουν απόφαση ότι ο Τζεβελέκης (σε αυτόν αναφέρεται προφανώς) αν ήταν να βάλει λεφτά θα τα έβαζε όταν ήταν πρόεδρος και όχι τώρα που δεν ασχολείται.

Night Audit

Ναι αυτό είχε κάνει γιατί είχε διώξει τον φροντιστή της ομάδας…

lawyer

Δηλαδή, μετά τον φυσιοθεραπευτή Δημήτρη Ελευθεριάδη, έδιωξαν και τον φροντιστή της ομάδας τον Γιάννη Νικητάκη ή μήπως έφυγαν γιατί είναι απλήρωτοι εδώ και 1 χρόνο;

Night Audit

Μάλλον είναι απλήρωτοι πολλά χρόνια τώρα και βρήκαν κάπου μια δουλειά που τους πληρώνει…