Όλοι το βλέπουμε πως η ομάδα δεν είναι καλή στην επίθεση και – δυστυχώς – μετά από 7 αγωνιστικές , δεν έχουμε δει βελτίωση σε αυτό το σημείο.

Τα επιθετικά μας νούμερα είναι :

 

off_stats_7

 

Όπως βλέπετε είμαστε κάτω από τον μέσο όρο σχεδόν παντού ! Στο μοναδικό πράγμα που είμαστε πάνω από τον μέσο όρο ( +1% ) είναι το ποσοστό των επιθετικών μας ριμπάουντ .

Πόντοι -4,1 , επιθετική αποτελεσματικότητα -5,5 , true scoring % ( ποσοστό που υπολογίζει και τα τρίποντα ) -2,1% , το καθαρό μας ποσοστό στα τρίποντα -2,7% , στις βολές -4,4%!

Το three point rate ( δηλαδή η σχέση των σουτ που επιχειρούμε με τα τρίποντα ) +4%. Επιχειρούμε δηλαδή 4% πάνω από τον μέσο όρο τρίποντα , το οποίο θα ήταν καλό , αν δεν είχαμε τόσο κακό ποσοστό σε αυτά!

Στατιστικά , είναι καλύτερο να επιχειρείς τρίποντα ( κυρίως από τις γωνίες )  και σουτ από το ζωγραφιστό , μιας κι αυτά είναι τα σουτ που δίνουν την μεγαλύτερη αναλογία πόντων ανά σουτ.

Το θέμα όμως είναι κι από που κάνεις αυτά τα τρίποντα και πως τα κάνεις. Βγαίνουν από το σύστημα ή απλά τα κάνεις γιατί πρέπει;

Τις περισσότερες φορές η ομάδα μου δίνει την αίσθηση πως κάνει το τρίποντο γιατί δεν έχει καλύτερη επιλογή κι όχι γιατί βγήκε από το σύστημα.

Η αναλογία βολών ανά σουτ μας είναι -2% από τον μέσο όρο , δηλαδή πηγαίνουμε λιγότερο από τον μέσο όρο σε βολές και αν το συνδυάσουμε με το τραγικό ποσοστό μας στις βολές ( 65,5% !!!!!! ) καταλαβαίνετε πως δεν έχουμε εύκολους πόντους ώστε να βοηθηθεί η επίθεση μας.

Όπως βλέπετε και με τα παραπάνω , είναι λογικό οι αναλογία ασίστ μας προς σουτ είναι κατά στο -3,8% κάτω από τον μέσο όρο . Αν δεν είσαι εύστοχος , δε θα έχεις ασίστ.

Τα λάθη μας είναι περίπου 2% πάνω από τον μέσο όρο και είναι από τους βασικούς παράγοντες που η επίθεση μας είναι τόσο κακή!

Όμως , το κυριότερο μας πρόβλημα είναι πως είμαστε άστοχοι.

shoot_stats_7

Στην εικόνα παραπάνω βλέπουμε τα ποσοστά των παικτών  μας στα σουτ. Το 49% των σουτ μας το έχουν ο Αθηναίου , Πελεκάνος και Γκίκας . Το ποσοστό ευστοχία τους; 38% !!!

Το χειρότερο είναι πως τα ποσοστά των Αθηναίου και Πελεκάνου είναι τα ίδια με πέρυσι! Δεν υπάρχουν δηλαδή στον ορίζοντα καλύτερες ευστοχότερες μέρες!

Μια ματιά στον hit map των 2 παικτών , πέρυσι και φέτος , δείχνει αναλυτικότερα την εικόνα.

athinaiou hit map 12
Αθηναίου 12-13
athinaiou hit map
Αθηναίου 13-14

Η μεγαλύτερη διαφορά για τον Αθηναίου είναι το τραγικό ποσοστό στα τρίποντα από την κορυφή. 3/22 ( 13,6 % )συνολικά , ενώ αντίστοιχα πέρυσι είχε 13/35  ( 37,1 % ) , ένα αξιοπρεπέστατο ποσοστό.

Αντίστοιχα και η εικόνα του Πελεκάνου

pelekanos hit map 12
Πελεκάνος 12-13
pelekanos hit map
Πελεκάνος 13-14

Ο Πελεκάνος πρέπει να πιάσει την αριστερή γωνία και να σουτάρει μόνο από εκεί τρίποντα , αφού φέτος από εκεί τα βάζει.

Έχει την ικανότητα να πηγαίνει κοντά στο καλάθι συχνά , αλλά επίσης έχει και την “ικανότητα” να χάνει τα σουτ συχνά από εκεί…

Φυσικά η επίθεση μας δεν εξαρτάται από έναν παράγοντα. Δε φταίνε μόνο οι παίκτες ή μόνο ο Αγγέλου ή μόνο η κακή μας η τύχη.

Είναι λίγο από όλα και πιστεύω πως θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα στο τέλος του πρώτου γύρου , όταν θα έχουμε παίξει με όλες τις ομάδες , γιατί κακά τα ψέμματα , το πρόγραμμα μας μέχρι τώρα μας είχε με δύσκολους αντιπάλους.

Αλλά αυτό δε θα γίνει από μόνο του.

Θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουν να βελτιώσουν την εικόνα μέσα από την προπόνηση , μέσα από καλύτερη επιλογή των σουτ ,  από διαφορετικά plays , ακόμα κι από αλλαγή στους ρόλους της ομάδας.

Δε θα αλλάξει σε μια μέρα , αλλά μέσα από τη δουλειά μπορεί να αλλάξει!