Αφού έχουμε αυτό το κενό στο πρόγραμμα και οι μπασκετικές ειδήσεις είναι μηδαμινές (το Ελληνικό all star game είναι απλά κακός συνδυασμός τηλεοπτικού χιούμορ και μπασκετικής αγγαρείας) , είπα να κάνω μια βαθύτερη ανάλυση της Βαλένθια , της ομάδας που πρέπει να νικήσουμε για να περάσουμε στο final 4 …
PER/USG
Τα γενικά στοιχεία αυτής της ανάλυσης τα ξέρετε(όσοι δε θυμάστε διαβάστε εδώ) . Τα στατιστικά είναι από τα παιχνίδια της Βαλένθια και τα δικά μας στην Ευρώπη ( 12 αγώνες δηλαδή) .
Ας ρίξουμε μια ματιά στα δικά μας πρώτα …
Στην Ευρώπη παίζουμε καλά (σε σχέση με το Ελληνικό πρωτάθλημα τουλάχιστον) και δείχνουμε πολύ πιο ισορροπημένοι σαν ομάδα.
Κακιούζης και Μάιλς είναι οι καλύτεροι σε αποτελεσματικότητα, με τον Ρίτσαρντσον να ακολουθεί.
Στα 2 του παιχνίδια ο Γουόλς δεν έχει και τα καλύτερα νούμερα, ο Κλάρκ είναι πολύ καλύτερος από ότι στην Ελλάδα , αλλά πραγματικά, η σταθερή μας αξία παραμένει ο Νίκος Μπάρλος … Νίκο το ξέρω ότι διαβάζεις και έχεις σταματήσει να σουτάρεις τόσο πολύ , αλλά εγώ λέω να το κόψεις τελείως …Ε. τι λες;
Η Βαλένθια από την άλλη είναι ισοροπημένη ομάδα , όπου κι αν παίζει και το βασικό της ατού είναι
πως όλοι έχουν το ρόλο τους. Όλοι όμως!
Ο Πιετρούς – που για να βαρέσει πρέπει να είναι από επιθετικό ριμπάουντ- είναι μέσα για την άμυνα και για τα ριμπάουντ και το κάνει άψογα!
Δυστυχώς για εμάς το μεγάλο τους όπλο είναι η ρακέτα.
Πέροβιτς, Λίσχουκ(ή όπως λέγεται) είναι οι πιο αποτελεσματικοί τους παίκτες και ότι κάνουν το κάνουν μέσα στη ρακέτα(μαζί με τον Νίλσεν και τον Πιετρούς)- εκεί που εμείς έχουμε το μεγαλύτερο μας αμυντικό πρόβλημα! Βέβαια αν εξαιρέσουμε τον Συμεών( τον Μπάρλο της Ισπανίας…) , όλοι κάνουν καλά τη δουλειά τους.
ΝτεΚόλο, Μαρτίνεζ και Μαρίνοβιτς είναι στις θέσεις 1-2 , με τον ΝτεΚόλο σε ρόλο ταραχοποιού και τον Μαρτίνεζ να έχει το καθαρό μυαλό.
Κλαβέρ και Κελάτι είναι τα 3άρια τους , με τον Κλαβέρ να είναι το μεγάλο τους αστέρι, γέννημα θρέμμα της ομάδας και τον Κελάτι να βαράει μόνο τρίποντα…ο Ρίτσαρντσον πιο λίγα έχει σουτάρει!
Για το τέλος έκανα και μια σύγκριση στα ομαδικά στατιστικά των ομάδων , σε σχέση με τους μέσους όρους του Eurocup.
Πάνω από τους μέσους όρους , έχει θετικό πρόσημο, κάτω αρνητικό.
Όπως βλέπεται – σε συνολικά στατιστικά- είμαστε πολύ καλύτεροι από αυτούς και γενικά κάτω από τους μέσους όρους είμαστε στα κλεψίματα( που από τότε που ήρθε ο Μπλατ έχουν ανεβεί σημαντικά) και στις τάπες( που με δίδυμο Μπετς-Ντικούδη , τόσο αθλητικούς παίκτες , ειλικρινά απορώ γιατί!).
Η ευστοχία μας στα τρίποντα (+5,5% από τον μέσο όρο , +10% περίπου από τη Βαλένθια) και η OFF EFF(+7,7 από τον μ.ο. και +10 από τη Βαλένθια) είναι στοιχεία που δείχνουν-κατ’εμέ – που πρέπει να στηριχτούμε. Στην επίθεση.
Ας προσευχηθούμε λοιπόν στους μπασκετικούς θεούς , να συνεχίσουν να μας μπαίνουν όλα τα τρίποντα και τότε όλα θα πάνε καλά…νομίζω…
γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι …Άρης είσαι … ειδικά φέτος είμαστε ικανοί για όλα!
Για μένα το πρώτο παιχνίδι στο Παλέ είναι πολύ σημαντικό. Αν κερδίσουμε με μια διαφορά 10 πόντων έχουμε ελπίδες, αλλιώς με τις εμφανίσεις που κάνουμε στα εκτός έδρας είμαστε λίγο χλωμοί.
Σημαντικό αυτό που λες για την ρακέτα και εκεί περιμένω να δω επιτέλους τον Ντικούδη-που έχει μια ψιλοκόντρα με την Βαλένθια-να παίξει με τσαγανό και ενέργεια.
Με βάση το μεγάλο όπλο που λέγεται Παλέ πρέπει να πάρουμε διαφορά. Από κει και πέρα η ρακέτα της Βαλένθια είναι καλή, ίσως καλύτερη από τη δική μας. όχι ότι η περιφέρειά της πάει πίσω. Είναι καλή ομάδα και χρειαζόμαστε εσωτερικές μεταγραφές. Χατζηβρέττα και Ντικούδη ξυπνήστε.
Αν μας λες ότι η δύναμη της είναι κάτω από τα καλάθια τότε τη βάψαμε…Προσευχές σε όλους τους θεούς των αρχαίων Ελλήνων χρειάζονται για να μπουν τα 3ποντα…γιατί μόνο στον Άρη δεν φτάνουν…:)