Από καιρό ήθελα να γράψω για τον θεσμό του GM(General Manager ή τεχνικός διευθυντής),ο οποίος στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ χρησιμοποιείται από ελάχιστες ομάδες και τώρα που τέλειωσε η χρονιά πιστεύω είναι η κατάλληλη στιγμή. Από το να αναφέρω κάθε φορά σε μικρά σχόλια για το ότι θέλω GM και να πρήζω κόσμο είπα να γράψω ένα μίνι αθρακι για το πως θα μπορούσε να λειτουργήσει και γιατί θεωρώ ότι θα βοηθούσε την ομάδα κάτι τέτοιο.
Στο μυαλό μου ο GM πρέπει να είναι κάποιος με εμπειρία προπονητική, αφού δύσκολα να βρεις κάποιον που είχε τον ίδιο ρόλο, ο οποίος έχει ανεπτυγμένα δίκτυα σχέσεων και μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για την εύρεση παικτών. Τέτοιος θα μπορούσε να είναι και ο Σούμποτιτς τον οποίον μας τον προωθούν τελευταία τα αρειανά ΜΜΕ, αλλά και ο Γιαννάκης ο οποίος σίγουρα θα έχει ένα δίκτυο συνεργατών ακόμα κι ας είναι ο ίδιος απομακρυσμένος από την αμερικανική και ευρωπαϊκή αγορά τα τελευταία χρόνια. Έτσι όπως το βλέπω ο GM θα είχε τις εξής αρμοδιότητες μέσα στην ομάδα. Καταρχάς να αποφασίσει μαζί με τον ιδιοκτήτη και 1-2 ακόμα σημαντικά πρόσωπα εντός της ομάδας την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει η ομάδα.
Αυτό περιλαμβάνει:
- το μπάσκετ που θα παίξει(Πεδουλάκειο ή πιο υψηλού ρυθμού),
- την αξιοποίηση των νέων παικτών και το αν οι υπάρχοντες αξίζουν ευκαιρίες
- Το πόση βάση και ποσά χρήματα θα δαπανηθούν για τις ακαδημίες και την απόκτηση παικτών και προπονητών εκεί
Επίσης είναι υπεύθυνος να σκανάρει την αγορά αρχικά το καλοκαίρι ώστε να βρίσκει αυτό που ζητάει ο προπονητής(όχι απαραίτητα χωρίς να είναι παρών και ο προπονητής στα summer leagues πχ).Δηλαδή αν ο προπονητής ζητήσει αθλητικό πεντάρι ,ο GM μπορεί να του φτιάξει μια λίστα με προσιτούς οικονομικά παίκτες που συγκεντρώνουν αυτό το βασικό χαρακτηριστικό και να καταγράψει τα επιπλέον χαρακτηριστικά του κάθε παίκτη ώστε να διαλέξει ο προπονητής. Και πάλι όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι ο προπονητής δεν θα παρακολουθήσει τουλάχιστον σε βίντεο(όχι μόνο highlights που είναι το δικό μας χόμπι) τον κάθε παίκτη ,απλώς η λίστα θα είναι φτιαγμένη από τον GM οπότε θα είναι πιο απλοποιημένη η διαδικασία. Επίσης η παρουσία του Gm στην ομάδα δεν σημαίνει ότι και ο προπονητής δεν θα μπορέσει να φέρει έναν δικό του παίκτη (Βλέπε Σίμτσακ 😀 ).
Εκτός όμως από τον καλοκαιρινό σχεδιασμό η ομάδα θα πρέπει να έχει δίπλα στον GM 2-3 συγκεκριμένους ανθρώπους, οι οποίοι θα παρακολουθούν παίκτες σε συγκεκριμένες χώρες εντός της χρονιάς έτσι ώστε και να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για το καλοκαίρι, αλλά και να έχουν εικόνα της αγοράς μέσα στη χρονιά σε περίπτωση αντικατάστασης, πράγμα που μας πόνεσε πολύ τη χρονιά που πέρασε. Ίσως αυτό κοστίζει παραπάνω σε ταξίδια διαμονή κτλ., αλλά πιστεύω ότι τα κόστη μιας λάθος επιλογής είτε το καλοκαίρι είτε μέσα στη χρονιά θα είναι πολύ μεγαλύτερα, οπότε όσο περιορίζονται τόσο το καλύτερο.
Επιπλέον δεν ξέρω αν ο GM,θα είναι και υπεύθυνος να παρακολουθεί ο ίδιος παίκτες σε μικρότερη ηλικία στην Ελλάδα, ή αν κι εδώ θα πρέπει να προστεθεί κάποιο επιπλέον προσωπικό. Το πιο πιθανό είναι βέβαια ήδη η ομάδα να έχει κάποιον που να ελέγχει τις περιπτώσεις, απλώς δεν δείχνει και τόσο επιτυχημένο το μοντέλο μέχρι τώρα. Η σκέψη μου είναι να συνεχίσουν να υπάρχουν 2-3 άτομα που θα παρακολουθούν στην Ελλάδα τα τμήματα υποδομής, και τα οποία θα δίνουν αναφορά μόνο στον GM ώστε να συζητήσουν πιθανώς την απόκτηση κάποιου και το τι μπορεί να δαπανηθεί γη αυτούς. Αυτό που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε είναι να διευρυνθεί η περιοχή από την οποία προσεγγίζουμε παίκτες γιατί εκτός βόρειας Ελλάδας είμαστε πολύ πίσω.
Γενικά ο GM συγκεντρώνει πολλές αρμοδιότητες μέσα στην ομάδα και δίνει αναφορά μόνο στον ιδιοκτήτη, σε αυτήν την περίπτωση στον Λασκαρη. Βέβαια, θεωρητικά θα υπάρχει το προσωπικό για το scouting κτλ. που θα κάνει τη βασική δουλειά, αλλά σε αυτόν θα μένει η τελική απόφαση η διαπραγμάτευση με παίκτες προπονητές και αλλά τέτοια. Ο ίδιος θα αναλαμβάνει και αλλά πράγματα στη λειτουργία της ομάδας ή θα έχει την αρμοδιότητα να επιλεγεί τα άτομα τα οποία θα το κάνουν αυτό. Επίσης το αγωνιστικό μπάτζετ θα συμφωνείται μεταξύ του ιδιοκτήτη και του μάνατζερ στην αρχή της χρονιάς και ο δεύτερος καλείται να το αξιοποιήσει όπως αυτός και το τιμ του κρίνουν σωστά.
Αυτό που πιστεύω ότι δίνει ο θεσμός του GM είναι ότι προσφέρει σταθερότητα στην ομάδα, αφού είναι πιο δύσκολο να φύγει σε σχέση με έναν προπονητή που θα είχε τις παραπάνω αρμοδιότητες. Επίσης με το να υπάρχουν διακριτοί ρόλοι και διοικητικά θα ξέρουμε μετά το τέλος κάθε χρονιάς τι έφταιξε. Πχ αν έχουμε καλό υλικό, αλλά δεν παίξαμε καλό μπάσκετ φταίει ο προπονητής, ενώ αν η επιλογή παικτών και οι αντικαταστάσεις δεν πέτυχαν τότε κύριος υπεύθυνος είναι ο GM και πάει λέγοντας. Έτσι με το να διαχωρίζουμε τους ρόλους θα αποφύγουμε την περίπτωση να διώξουμε έναν προπονητή ικανό στο να χτίζει ομάδες, αλλά κακό στο coaching ή αντίστοιχα έναν καλό προπονητή που δεν ξέρει την αγορά καλά. Το όλο concept έχει ως σκοπό να πάρει και κάποιο βάρος από τους ωμούς του Λάσκαρη ,o οποίος ως άπειρος στον χώρο ενδεχομένως να κάνει και κάποια σοβαρά λάθη στη λειτουργία της ομάδας όπως το να αφήσει τον ακόμα πιο άπειρο αδερφό του να διαχειρίζεται την λειτουργία της ομάδας ή τον κάθε Παπακυριακή να επιλέγει(;;) παίκτες.
Τέλος, το καλό scouting είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην σε πιάνουν κορόιδο οι manager,και επιπλέον αν έχει ο GM αυτήν την αρμοδιότητα εντός της χρονιάς από τη μια δεν αποσπάται ο προπονητής από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις με το βάρος της απόλυτης ευθύνης για την επιλογή παίκτη, πράγμα που δεν επηρεάζει το εσωτερικό της ομάδας αν ετοιμάζεται κάποια αντικατάσταση και από την άλλη μπορεί να γίνεται ένας μίνι σχεδιασμός της επομένης χρονιάς πριν τελειώσει η σεζόν και τυπικά
Φυσικά εδώ που είμαστε πριν από τέτοια συζήτηση περί GM πρέπει να τακτοποιηθούν οι υποχρεώσεις της ομάδας προς παίκτες προπονητές και γενικά σε οποίον χρωστάει ώστε να ξέρουμε που βαδίζουμε και το πόσο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε. Δυστυχώς στο σημείο που είμαστε με τον Γιαννάκη να θεωρείται κλεισμένος θεωρώ δύσκολο να αλλάξει κάτι ξαφνικά και να του προταθεί η θέση του τεχνικού διευθυντή αντί για αυτήν του προπονητή γιατί μετά θα πρέπει να ψαχτούμε εκ νέου και για προπονητή εφόσον το γυαλί φαίνεται να έχει γίνει θρύψαλα μεταξύ Λάσκαρη και Πρίφτη
ναι φίλε μου, φυσικά χρειάζεται ένας GM. Αν υποθέσουμε πως καλύπτονται οικονομικά οι απαιτησεις για τις ανάλογες θέσεις εργασίας.. o θεσμός του GM κάνει την ομάδα σύλλογο και οργάνωση. Έχει ξεκάθαρους ρόλους, υπεύθυνους σε ειδικά σημεία πάνω στα οποία χτίζεται ένας ολοκληρωμένος σύλλογος. Φυσικά έχει ευθύνες για τις ακαδημίες, την εξέλιξή τους και την προώθηση των ταλέντων.Μπορεί να δίνει αναφορά μόνο στον πρόεδρο αλλά έχει άμεση επαφή με τον κόουτς και τις αγωνιστικές ανάγκες τις ομάδας. Έρχεται σε επαφή με τους μάνατζερ των ξένων αλλά και με τους ίδιους τους παίκτες, και αυτό σημαίνει οτι θα πρέπει να εκπροσωπεί την ομάδα ιδεολογικά, να εκφράζει το όραμα και την πολιτική της ομάδας στα οικονομικά και τμήματα εξέλιξης. Θα πρέπει να έχει αφομοιώσει την αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας μαζί με τον κόουτς και να μπορεί (αφού έχει αντιληφθεί και ο ίδιος) να μεταδώσει αυτήν την φιλοσοφία και στον νέο παίκτη που θα έρθει στην ομάδα. Ψάχνεται ακατάπαυστα για νέους παίκτες, την αγορά τα ταλέντα τις καλύτερες ευκαιρίες, γίνεται κατάσκοπος άλλων ομάδων που πλησιάζουν την αγωνιστική φιλοσοφία της δικής του, συγκεντρώνει υλικό τεράστιας γκάμας, από την λειτουργικότητα των γηπέδων μέχρι και τον τρόπο προπόνησης και παραδίδει τα αποτελέσματα στον κόουτς και τον πρόεδρο. Σε οποιοδήποτε τομέα υπάρχει εξειδίκευση , σίγουρα θα υπάρχει εξέλιξη , σταθερότητα, εκπροσώπηση και στην συνέχεια κύρος και εμπιστοσύνη από τους γύρω.
Ωραίο το concept. Καταρχήν δεν ξέρω αν αυτές όντως είναι συνήθως οι αρμοδιότητες του GM σε άλλες ομάδες ή αν διευρύνονται (ή περιορίζονται) και σε άλλους τομείς. Οπότε θεωρώ ότι ξέρεις τι γράφεις και σχολιάζω βάσει αυτού.
Φέτος το μπάτζετ μας ήταν περίπου 1.5 εκ? Έτσι όπως τα γράφεις ένας GM θα θέλει σίγουρα μισθό μαζί με εφορίες κανά 50άρι το χρόνο (ειδικά Γιαννάκης ή Σούμποτιτς) και σίγουρα από κανά 15άρι οι 3 βοηθοί του. Δηλαδή χοντρά χοντρά 100 χιλιάρικα, χωρίς να υπολογίζουμε έξοδα για μετακινήσεις, ξενοδοχεία κλπ, ας πούμε για λόγους διευκόλυνσης άλλα 50 χιλιάρικα το χρόνο. Δηλαδή 10% του τρέχοντος μπάτζετ.
Αξίζει άραγε αυτά τα χρήματα, όταν από ότι φαίνεται χρωστάς τόσα (νέα και παλιά χρέη); Ειδικά, αν το στήσιμο της ομάδας διαρκεί 4-5 μήνες, οι υπόλοιποι μήνες τι ακριβώς κέρδος θα έχεις; Τον Γιαννάκη για σκάουτερ πολυτελείας; Πιστεύω ότι στην παρούσα φάση το μπάτζετ δεν δικαιολογεί έναν GM ή για να το θέσω καλύτερα έναν GM τέτοιου βεληνεκούς. Στην τελική αν ο στόχος μας με έναν GM είναι το καλύτερο σκάουτινγκ ας βρούμε ποιον έχει π.χ. ο Κολοσσός που τα τελευταία χρόνια κάνει εξαιρετικές επιλογές και ας πάρουμε αυτόν τον άνθρωπο.
Βασικα ειναι μια μιξη των αρμοδιοτητων που ξερω οτι εχουν και αυτων που θα ηθελα να εχουν.Κυριως απο Γερμανια και Ισπανια πηρα τις ιδεες οπου η οργανωση ειναι σε εξαιρετικα προχωρημενο επιπεδο και ο προπονητης εχει την ευθυνη σχεδον αποκλειστικα για το τι παρουσιαζεται εντος γηπεδου.Ολα αυτα φυσικα προυποθετουν οτι ολοι πληρωνονται κανονικα και οτι το μπατζετ ειναι τουλαχιστον οσο το φετινο στην αρχη της χρονιας.Γυρω στις 150 χιλιαδες υπολογιζω κι εγω τους μισθους για GM + το προσωπικο που θα θελει ο ιδιος αντε το πολυ 200 χιλιαδες.Ομως με αυτα τα 200 χιλιαρικα μειωνεις κατα πολυ τις πιθανοτητες να πεταξεις 200+ χιλιαρικα σε καποιον Buckner πραγμα που θα εχει συνεπεια και στο αγωνιστικο εκτος απο το οικονομικο.Ο GM δεν θα ασχολειται μονο με τον σχεδιασμο το καλοκαιρι και τις μεταγραφες,αλλα και με θεματα μεσα στην ομαδα που προκυπτουν οπως πχ με τη διαιτησια,τμηματα υποδομης,χορηγιες και αλλα παρομοια..Ουσιαστικα ο ορος που χρησιμοποιησα ειναι συνωνυμο με το διευθυντης μπασκετικου τμηματος,ο οποιος θεωρητικα θα συγκεντρωνει την πλειοψηφια των αποφασεων στα χερια του.Οποτε ο Γιαννακης(ή ο οποιος Γιαννακης) δεν θα ειναι ο ιδιος ο σκαουτερ,απλα θα δινει τις κατευθηντηριες εντολες στους σκαουτερ και θα ενημερωνεται για τους παικτες,τους οποιους παρακολουθουν.Γενικα αυτο που περιγραφω ειναι ενας Παπακυριακης που ξερει μπασκετ και εχει ακομα μεγαλυτερες αρμοδιοτητες
Άρα μάλλον το πρόβλημα είναι η φετινή στελέχωση στα καθήκοντα του GM που περιγράφεις. Αν αυτός ήταν ο Παπακυριακής και δεν ήταν καλός ας πάει σε άλλο πόστο ή σε άλλη ομάδα whatever και να το παλέψουμε με κάποιον άλλο στη θέση του.
Εκανε αρκετα λιγοτερα απο αυτα που προτεινω σε θεμα αρμοδιοτητων.Δηλαδη απλα ασχοληθηκε με εσωτερικα θεματα της ομαδας και ισως καμια διαπραγματευση με παικτη μαζι με τον μικρο αδερφο.Δεν νομιζω να ειχε ουτε δικτυο συνεργατων στο εξωτερικο ουτε ο ιδιος να εξεταζε περιπτωσεις παικτων που τις προτεινε στον προπονητη.Τετοια δικτυα δεν χτιζονται σε ενα καλοκαιρι και θελει καιρο για να κανεις κατι τετοιο,ή αν παρεις καποιον με γνωριμιες και διασυνδεσεις μπορεις να επιταχυνεις αυτην την διαδικασια
Δε νομίζω πως στην Ελλάδα μια ομάδα χρειάζεται G.M.
G.M. χρειάζονται οι ομάδες α. που ανήκουν σε ομίλους , εταιρίες ή έστω χορηγούς ή β. αυτές που έχουν τρομερά μεγάλο μπάτζετ.
Στην Ελλάδα που οι ομάδες ή είναι το FIBA manager των προέδρων ή βιτρίνες μανατζερ παιχτών ο ρόλος του G.M. είναι περιττός. Συν ότι καλύπτεται από άτομα του διοικητικού συμβουλίου της ΚΑΕ.
Εύγε για το άρθρο. Φυσικά και χρειάζεται GM κάθε σωστά στελεχωμένη ομάδα. Απαντώντας στη νύξη σου για Γιαννάκη, νομίζω ότι αυτή είναι η θέση που του ταιριάζει. Και για προπονητή είναι πανεύκολο: Αγγέλου, και γιατί έχουν την ίδια φιλοσοφία…