Αυτά τα Four Factors ποια είναι και τι θέλουν από το παιχνίδι μας;

“Είναι δείκτης που έβγαλε ένας από τους πρωτοπόρους της στατιστικής ανάλυσης. Κρίνει τις κατοχές. Μιλούν για το πόσο εύκολα βάζεις καλάθι, πόσο εύκολα πας στις βολές, πόσο εύκολα χάνεις την μπάλα και πόσο εύκολα την κερδίζεις ξανά, με το ριμπάουντ. Κρίνεται το σκοράρισμα και η ανάκτηση με την απώλεια της κατοχής και το πόσο καλός είσαι σε αυτά. Αν βάλεις το αποτέλεσμα αυτών και το συγκρίνεις με τα αποτελέσματα αγώνων, θα δεις πως υπάρχει μια πολύ μεγάλη συσχέτιση. Είναι οι παράγοντες που κρίνουν τις κατοχές, σε σχέση με το αποτέλεσμα”.

Στη στατιστικά, όταν λέμε πως η συσχέτιση δεν αποτελεί αιτιολόγηση. Το ότι υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ δυο αριθμών, δεν σημαίνει πως υπάρχει μια αιτία. Πρέπει να αναζητήσεις με ποιο ποιοτικά μέσα να δεις αν υπάρχει. Όταν βλέπεις έναν αριθμό, πρέπει να ξέρεις γιατί γίνεται αυτό.

Οφείλεις να κάνεις ποιοτική ανάλυση και άρα να πας στο βίντεο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνεις πάντα. Εκεί επιβεβαιώνεις ή απορρίπτεις την υπόθεση που σου βάζουν οι αριθμοί”.

Το καλοκαίρι του 2011 οι ‘ερυθρόλευκοι’ επηρεάστηκαν κατά πολύ, στην επιλογή παικτών από μια εργασία του Χρήστου, για το Πανεπιστήμιο -και ένα ακόμα μεταπτυχιακό.

“Ερευνήσαμε όλα τα στατιστικά στοιχεία των ομάδων που κατακτούσαν την Ευρωλίγκα τα περασμένα χρόνια, για να διαπιστώσουμε τι τις διαχώριζε από τις ομάδες που δεν είχαν διάκριση. Βρήκαμε ένα cluster με στοιχεία (ένα γκρουπ στατιστικών) που είχαν μεγάλη σημασία. Και αυτό ήταν αποδεδειγμένο μαθηματικά πως λειτουργεί. Γιατί λοιπόν, να μη βασίζαμε την επιλογή σε αυτό το κομμάτι;”.

Μεταξύ των παικτών που έγιναν ανάγκη ήταν αυτοί με έφεση στην τάπα, στοιχείο που έως τότε ήταν έως και αδιάφορο για τους κόουτς. “Πήραμε όσους ήταν πιο κοντά σε αυτό που έλεγε η έρευνα. Δηλαδή, παίκτη με μπλοκ, spot up τρίποντο -τρίποντο από πάσα-, υψηλό ποσοστό ασίστ -να ‘χει δημιουργία η ομάδα- ελαχιστοποίηση του σουτ μέσης απόστασης. Χτίσαμε τον τρόπο παιχνιδιού πάνω σε αυτό και ήταν προς τιμήν των προπονητών και των διοικούντων που δέχθηκαν την πρόταση”. Eκ του αποτελέσματος, δικαιώθηκαν.

Μεταξύ αυτών που πήραν ήταν και ο undersized center, Κάιλ Χάινς -ο οποίος είχε προτιμηθεί ενός κλασικού, παραδοσιακού, πενταριού της εποχής.

Πηγή: Ο Χρήστος Μαρμαρινός είναι ο ηγέτης της επανάστασης των στατιστικών στο μπάσκετ – Contra.gr – Live Sports Magazine

Και Αρειανάκι και πρωτοπόρος της στατιστικής στην Ελλάδα. Είναι ότι ονειρευόμουν να γίνω…

16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
aris6emperor

Πιστεύω ότι το έχεις κι εσύ.

Dom

Πολύ ωραία όσα λέει και μπράβο για τη δουλειά που κάνει. Η μόνη ένσταση που έχω είναι για το σουτ μέσης απόστασης. Ξέρω ότι στο σύγχρονο μπάσκετ οδεύει προς εξαφάνιση αλλά θεωρώ ότι υπάρχουν παίκτες που έχουν μια εμφυτη ικανότητα σ’αυτό. Αυτοί οι παίκτες αν το δουλέψουν συστηματικα μπορούν να το εξελίξουν σε μεγάλο βαθμό. Σε μας για παράδειγμα ο φλιωνης είναι τέτοιος παίκτης. Δε θα ήταν άσχημα να το έχει στο ρεπερτόριο του. Υπάρχουν φυσικά και οι ανεπισδεκτοι μαθήσεως όπως π.χ. ο ουεστμπρουκ που όσο και να προσπαθήσει δεν το έχει. Τέλος πάντων ίσως είναι και δύσκολο έτσι όπως είναι το μπάσκετ σήμερα να βγουν ελεύθερα σουτ 4-5 μέτρων.

dragon_aris

Ο Γουοτερς δεν έχανε σουτ από αυτή την απόσταση!

Jim Patras

Το μοναδικό πουλέν μου τα τελευταία χρόνια…Θα είχα και φέτος τον TJ Bray αλλά δεν έκλεισε…Και κάνει όργια στην Ras.Vech.οπότε το κασέ του θα εκτιναχθεί..

simon says

Κάπου στην αρχή λέει οτι φέτος ανανέωσε τη σχέση του μαζί μας! Δίδυμο Καστριτης-Μαρμαρινος????!!!!

simon says

Τι ωραία που θα ήταν όμως να υπήρχε!!

Jim Patras

Έχουν &κοινή καταγωγή..

Jim Patras

Πολυεργαλείο του παγκου..Έμπειρος με παραστάσεις στο υψηλό επίπεδο μολονότι νέος..Θα ήταν ευχής έργον να έρθει στην ομάδα κάθως πάσχουμε σε αυτό το κομμάτι..

Corto Malteze

Ποτέ δεν είναι αργά να κάνεις κάτι που θες. Το μπλογκ σου σε στηρίζει 🙂

Ody

Ωραίος τύπος. Ήμουν κι εγώ στο σεμινάριο προπονητικής που αναφέρει με Νίκολιτς, Μάλκοβιτς και λοιπούς. Είχε γίνει στο Ιβανώφειο το 95 και ήταν πολύ δυνατή εμπειρία. Θυμάμαι το γερο-Νίκολιτς να διδάσκει άμυνα και να λέει ότι ο καλύτερος συμπαίκτης του αμυντικού είναι οι τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Αν ψάξω λίγο θα βρω και το υλικό που μας μοίρασαν. Ωραία χρόνια…

Sam Vincent

Σιγά μην είναι και ο Che Guevara …

stockholmer

Έχουμε και μεις τον δικό μας Μαρμαρινο, Mr Night. Μεχρι να βγάλει ο Μαρμαρινός στήλη ο καλός, ο κακός του μήνα θα είσαι το νούμερο ενα!
Πόσο ωραία τα εξηγούν πολλές φορές τα analytics και πόσο πιο εύκολη γίνεται η δουλεία προπονητών και παικτών με τέτοιες δουλείς σαν του Χρήστου. Μακάρι και άλλοι να ακολουθήσουν τον δρομο αυτό στα μέρη μας!