veze mic
“… Άρη , Άρη , εσύ είσαι το καμάρι…”
Συνεχίζουμε τα άρθρα μας με τις βελτιώσεις που περιμένουμε να δούμε από κάποιους παίκτες μας , με στόχο την προσωπική , αλλά και ομαδική βελτίωση ! Οι βελτιώσεις που θα γράφουμε στα άρθρα δεν είναι παρά μια βάση ή κάποιες προσωπικές μας εκτιμήσεις. Φυσικά και μπορείτε να προσθέσετε στα σχόλια ότι νομίζετε εσείς ότι παραλείψαμε. Σήμερα θα δούμε κάποια πράγματα για τον Αλέξανδρο Βεζένκοφ. ( Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε δει τον Λευτέρη Μποχωρίδη )

 

Έπειτα από ένα καλοκαίρι αναμονής και αγωνίας ο Αλέξανδρος επέλεξε να μείνει στον Άρη και να κάνει τον κόσμο της ομάδας μας να αισιοδοξεί για το μέλλον. Όμως η παραμονή του και μόνο δεν σημαίνει τίποτα αν ο ίδιος δεν δουλέψει πάνω στις αδυναμίες του.

 

Ντρίμπλα: Σ’ εμάς πέρυσι έπαιξε κυρίως σαν 4αρι, φέτος θα παίζει και 3αρι , όμως , όποια θέση κι αν παίζει θα πρέπει σίγουρα να βελτιώσει την ντρίμπλα του. Tο σύγχρονο μπάσκετ  του χρειάζεται παίκτες που θα μπορούν να παίξουν με πρόσωπο και θα περάσουν τον αντίπαλο τους με την ταχύτητά τους και με την ντρίμπλα τους. Το πρώτο ο Αλέξανδρος το έχει αλλά στο δεύτερο υστερεί σημαντικά. Όπως βλέπουμε και στο βίντεο παρακάτω, το πολύ να χρησιμοποιήσει  δύο ντρίμπλες  (κυρίως με το αριστερό του) και μετά ή να πασάρει ή να επιχειρήσει drive, κάνοντάς τον έτσι προβλέψιμο αλλά και ακίνδυνο προς την αντίπαλη άμυνα.

Πρέπει να βελτιώσει και την ντρίμπλα στο αδύναμο του χέρι αλλά και να αποκτήσει καλύτερη τεχνική συνολικά στην ντρίμπλα του, άμα θέλει να ανέβει επίπεδο. Επιπλέον ενώ έχει πολύ καλά ποσοστά στα σουτ στημένος, στα σουτ από την ντρίμπλα έχει μεγάλο πρόβλημα.

Να παίρνει καλή θέση: Πολλές φορές τον είδαμε να είναι μέσα στην ρακέτα αλλά να μην προσπαθεί καν να πάρει θέση και να βάλει τον αντίπαλο μέσα στο καλάθι.


Στο βίντεο βλέπουμε ξεκάθαρα ότι δεν προσπαθεί  να βάλει πλάτη τον αντίπαλο του, αλλά “κρύβεται” κιόλας από πίσω του. Σε αυτό έχει και μια δικαιολογία λόγω Αγγέλου (παίζει με ελαφριά 4αρια) αλλά ως ψηλός πρέπει να αποκτήσει και παιχνίδι με πλάτη.

Άμυνα PnR και στο Low Post: Αν και γενικά είναι καλός και στην ατομική άμυνα αλλά και στην ομαδική, ένα κομμάτι που πρέπει να γίνει καλύτερος είναι η αντιμετώπιση του  πικ εν ρολ . Πρέπει να γίνει και πιο γρήγορος στα πόδια αλλά και να βγαίνει πιο καλά στον αντίπαλο κοντό μετά το σκριν  .

Σε αυτό τον τομέα είναι καλός αλλά έχει τα προσόντα να γίνει τέλειος, γι’αυτό πρέπει να δουλέψει πάνω  στην άμυνα του.

Επίσης η έλλειψη δύναμης , εκτός από τα προβλήματα που αναφέραμε στο επιθετικό κομμάτι, δεν τον βοηθάει ούτε στην άμυνα στο Low Post. Κάθε φορά που χρειάστηκε να παίξει άμυνα μέσα στην ρακέτα και οι αντίπαλοί του παίρναν καλή θέση , τον  έβαζαν μέσα στη ρακέτα .


Βέβαια αυτό είναι κάτι που διορθώνεται εύκολα με τον καιρό , χρειάζεται όμως και να δυναμώσει.

Κίνηση εκτός μπάλας:  Πολλές φορές έδειχνε χαμένος και καθόταν απλά  κάπου στο τρίποντο. Μπορεί να υπήρχε εντολή από τον προπονητή να παίζει εκτός ρακέτας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθομαι και περιμένω απλά την μπάλα, πρέπει πάντα να απειλείται η αντίπαλη άμυνα.


Γενικά πάντως μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ευρώπης που το μέλλον είναι μπροστά του και οι αδυναμίες του είναι μικρές , αν και μόλις έγινε 18 χρονών !

Αλλά για γίνει ο παίκτης που μπορεί να γίνει , πρέπει να αποκτήσει  killer instict και να παίρνει σε παιχνίδια την ομάδα στις πλάτες του. Ίσως ακούγεται υπερβολικό για ένα παιδί της ηλικίας του αλλά αυτό είναι πραγματικά που θα τον κάνει έναν μεγάλο ή έναν απλά καλό παίκτη.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Άλλη μια πολύ ωραία ανάρτηση, μπράβο!
Αυτά που θα ήθελα ν επισημάνω:

Ντρίπλα: Όντως δεν φαίνεται να αισθάνεται πολύ άνετα όταν πρέπει να ντριπλάρει. Χρειάζεται δουλειά αλλά γενικά
δεν έχει σημαντικό πρόβλημα στο κοντρόλ της μπάλας για το μεγεθός του. Εγώ αποδίδω τα περσινά του λάθη περισσότερο στην αγωνία του να εκτελέσει το σύστημα κ να μην κάνει το λάθος. Δούλευε πολύ για την ομάδα και είχε στο μυαλό του διαρκώς να εκτελέσει τα συστήματα όπως στη προπόνηση.
Είναι αλήθεια ότι έναν τέτοιο παίκτη δεν τον θέλεις να κουβαλάει πολύ μπάλα αλλά αν θέλει να ανέβει πολύ ψηλά θα πρέπει να αισθάνεται άνετος κ σε αυτό τον τομέα.

Πλάτη: Ναί στο παιχνίδι με πλάτη δεν είναι τόσο καλός και μάλιστα δεν το προτιμάει και στις μικρές ηλικίες όπου έχει διαφορά κλάσης από πολλούς αντιπάλους. Προτιμάει να κοιτάει καλάθι. Το παιχνίδι με πλάτη θα πρέπει ν το δουλέψει κ να το βελτιώσει σημαντικά δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι συνοδεύεται κ με τη σωματική ανάπτυξη. Πρέπει να δυναμώσει στη μέση ώστε ν ποστάρει αποτελεσματικά και να είναι αξιόπιστος κ στην άμυνα στο low post.

PnR: Εντάξει απέναντι σε κοντό αντίπαλο, οποιοσδήποτε ψηλός είναι δύσκολο να ακολουθήσει στα πόδια. Απλά δεν πρέπει να βρεθείς σε τέτοια κατάσταση. Η αντιμετώπιση του PnR είναι κυρίως θέμα οδηγίας προπονητή, αν δλδ κάνει δυναμικό heads out, αλλαγή ή step back για να ακολουθήσει ο κοντός. Σίγουρα όμως χρειάζεται το διάβασμα της φάσης που έρχεται κ με την εμπειρία. Στο βίντεο εκτίθεται γιατί δεν περνάει σωστά από το σκριν ο Βεργίνης, κολλάει βλακωδώς στον ψηλό.

Πιστέυω ότι θα γίνει η σωστή δουλειά και ο παίκτης φέτος θα ανέβει επίπεδο. Θα πρέπει και γι’αυτόν,όπως και για το Μποχωρίδη, ο Αγγέλου να στήσει συγκεκριμένα plays δίνοντας του αυξημένο ρόλο στην επίθεση κυρίως με παιχνίδι στο high post, απομονώσεις και 1-1 μακριά απο το καλάθι με τον αντίπαλο ψηλό αλλά και παιχνίδι απο την weak side αφού είναι γρήγορος και διαβάζει καλά το γήπεδο. Επίσης μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά ως passing forward και συνεργασίες Pick n Pop με όλους τους κοντούς.

Τον γουστάρω πολύ σαν παίκτη και πιστεύω θα μας δικαιώσει όλους!! Δεν νομίζω στην ηλικία του ο Nowitzki να ήταν ούτε καν κοντά σε αυτό το επίπεδο. Αν δεν είχε πάρει το πρωτάθλημα του NBA ο dirk θα έλεγα ότι θ τον ξεπεράσει άνετα, τώρα κρατάω μια πισινή 🙂

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΛΕ!!

Ruben2501

Συμφωνώ με το πολύ καλό σχόλιο πιο πάνω και θέλω να προσθέσω ότι οι περισσότερες αδυναμίες του συνδέονται με την αδύναμη ακόμα σωματοδομή του, οπότε κάθε χρόνος εκγύμνασης είναι υπέρ του.Από τον προπονητή περιμένουμε να τον βελτιώσει τακτικά ενώ και η κίνηση χωρίς μπάλα είναι κάτι που έρχεται μέσα από τα παιχνίδια. Για μένα το παιχνίδι με πλάτη δεν είναι τόσο σημαντικό γιατί μ’αρέσει οι παίκτες να παίζουν με πρόσωπο εκτός αν παιχνίδι με πλάτη εννοούμε τύπου Kobe παιχνίδι. Ειδικά για αυτά τα ύψη και τον τύπο κορμιού του, αν συνδυάσει καλό περιφερειακό σουτ με γρήγορη τρίπλα τότε σπάνια θα χρειαστεί παιχνίδι με πλάτη.Εγώ θα ήθελα να βελτιώσει την αλτικότητα και την εκρηκτικότητα του στα πόδια καθώς μου φαίνεται βαρύς στην κίνηση και σαν να μην έχει την απαιτούμενη αρμονία.Κοινώς δεν ξέρει τι να κάνει τα χέρια και τα πόδια του.