boch span dd

Ο Μποχωρίδης , για πολλούς , είναι ο παίκτης (μαζί με τον Βεζενκοφ) που πρέπει να χτίσουμε πάνω το νέο ξεκίνημα που κάνουμε.

Για αυτό και μεις θα προσπαθήσουμε να δούμε αν όντως μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτόν τον ρόλο , συγκρίνοντας τον με Έλληνες  παίκτες  που έχουν κάνει  καριέρα (μικρή ή μεγάλη) στην Α1 και στην Εθνική.

Αυτό , θα προσπαθήσουμε να το πετύχουμε συγκρίνοντας τα στατιστικά του Μποχωρίδη στα 18 ( όσο ήταν όταν ξεκίνησε η χρονιά πέρυσι δηλαδή ) σε σχέση με τα στατιστικά των παικτών αυτών ( ανά 28 λεπτά ) στα 18 και εν συνεχεία θα δούμε τα στατιστικά που έχουν στην καριέρα τους αυτοί οι παίκτες για να υποθέσουμε μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Μποχωρίδης.

Οι παίκτες που διαλέξαμε είναι ο Διαμαντίδης , Σπανούλης , Βασιλειάδης ( ναι ο μισητός ) , Ζήσης , Παπαμακάριος , Ξανθόπουλος και Πέττας. Θα θέλαμε να βάλουμε κι άλλους παίκτες , αλλά είτε δεν είχαμε τα στατιστικά τους στα 18 ( γιατί δεν έπαιζαν στην Α1 ) , είτε είναι μικροί ακόμα σε ηλικία και δεν έβγαιναν κάποια συμπεράσματα . Όπως βλέπετε έχουμε παίκτες superstar , παίκτες πολύ καλούς , μέτριους και κάποιους που απλά …δεν έπιασαν ( ας το πούμε ευγενικά ).

Στα 18

Οι παρακάτω πίνακες δείχνουν τα στατιστικά των παικτών ( βασικά ανά 28 λεπτά και advance ) τη χρονιά που έπαιξαν στην Α1 και ήταν 18 χρονών. Η αναγωγή στα 28 λεπτά είναι για να γίνει καλύτερη σύγκριση των στατιστικών ( μιας που είναι σαν να έπαιξαν όλοι 28 λεπτά ανά αγώνα ).

[table “88” not found /]
[table “89” not found /]

Από τους παίκτες αυτούς μόνο οι Μποχωρίδης , Διαμαντίδης και Πέττας δεν είχαν άλλες παραστάσεις στην καριέρα τους. Ήταν η πρώτη χρονιά που είχαν τόσα λεπτά στην Α1. Αντίθετα οι υπόλοιποι έπαιζαν ήδη πρωταγωνιστικό ρόλο στην Α2 ( Σπανούλης , Ξανθόπουλος ) είτε στην Α1 ( Βασιλειάδης , Ζήσης , Παπαμακάριος ) .

Τα στατιστικά του Μποχωρίδη είναι παρεμφερή με αυτά των Βασιλειάδη και Ζήση . Καλός στο σκοράρισμα και αρκετά εύστοχος για την ηλικία του ( συνήθως τα ποσοστά ανεβαίνουν όσο μεγαλώνει ο παίκτης ).Είναι επίσης πολύ καλός ριμπάουντερ για γκαρντ . Βέβαια ο Βασιλειάδης και ο Ζήσης δεν είναι ίδιοι παίκτες. Ο Βασιλειάδης είναι ένα καθαρό δυάρι , που θα πάρει πάνω του προσπάθειες και ο Ζήσης είναι περισσότερο κόμπο γκαρντ , παίζοντας και σαν άσσος και σαν δυάρι , κάποιος που θα βοηθήσει την ομάδα όπως μπορεί καλύτερα.

Τα νούμερα του όμως στις ασίστ δείχνουν πως δεν είναι καθαρός άσσος. Με assist rate ( το ποσοστό των κατοχών ενός παίκτη που τελειώνουν σε ασίστ ) στο 22,4 είναι κοντά στο μέσο όρο , αλλά δεν είναι κάτι που τον χαρακτηρίζει στο παιχνίδι του. Επίσης κάνει πολλά λάθη , ακόμα και για κάποιον στα 18 του κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το βελτιώσει στη συνέχεια της καριέρας του , κάτι που συνήθως συμβαίνει με τα χρόνια βέβαια.

Σύνολο καριέρας

Οι παρακάτω πίνακες δείχνουν τα στατιστικά των παικτών ( βασικά ανά 28 λεπτά και advance ) στην καριέρα τους στην Α1 .

[table “90” not found /]
[table “91” not found /]

Σε αυτόν τον πίνακα βλέπουμε ότι μόνο ο Σπανούλης και ο Διαμαντίδης (οι δύο σούπερ σταρ δηλαδή) είχαν εμφανή βελτίωση στην καριέρα τους σε σχέση με τα 18 τους, όλοι οι άλλοι παρέμειναν πάνω κάτω στα ίδια , με εξαίρεση τον Ξανθόπουλο , που κάηκε στον πάγκο του Παναθηναϊκού και μετά δεν μπόρεσε να ανακάμψει ( και ο Πέττας σε αυτόν του Ολυμπιακού … ).

Ένας παίκτης θα βελτιωθεί στη διάρκεια της καριέρας του σε κάποιους τομείς , αλλά τα γενικά του χαρακτηριστικά φαίνονται από νωρίς , συνήθως δεν αλλάζουν – και μας δείχνουν το ” περίγραμμα” του παίκτη.

Λίγοι όμως παίκτες παίρνουν ευκαιρίες στα 18 τους και ακόμα πιο λίγοι προορίζονται για βασικοί στα 19 τους.

Ο Μποχωρίδης έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει μεγάλος παίκτης και τα νούμερα του δείχνουν πως είναι στο σωστό δρόμο .

Τώρα αν ο Μποχωρίδης  βγει στα επίπεδα του Βασιλειάδη και Ζήση ή άμα δουλέψει αρκετά μπορεί να φτάσει στα επίπεδα του Σπανούλη ή του Διαμαντίδη κανείς δεν ξέρει.

Αλλά όταν τα νούμερα δείχνουν πως το ” κακό ” σενάριο είναι να βγει Ζήσης , τότε νομίζω πως μιλάμε για κάτι μεγάλο.