Ο κόουτς Τασούδης κάνει μια πρώτη ( από τις πολλές ελπίζω ) ανάλυση του τρόπου παιχνιδιού της ομάδας , με βάση το παιχνίδι στη Ρωσία .
Επίθεση:
Η επίθεση του Άρη βασίστηκε, ειδικά στο 1ο ημίχρονο ,πάρα πολύ στο transition και σε επιλογές μέσα από αυτό.
Οι παίκτες είχαν την επιλογή να χτυπήσουν σε early post είτε σε early pick καταστάσεις.
Ψάχνουν μια γρήγορη επιλογή ακόμα κι αν στο low post βρίσκεται guard.
Μετά από early pick βρήκαν τις επιλογές να δημιουργήσουν αλλά και να εκτελέσουν πολύ γρήγορα.
Σε set καταστάσεις ειδικά στο 1ο ημίχρονο ο Άρης χτύπησε πάρα πολύ στο low post με τα guard του, ειδικά τους Μποχωρίδη και Dallo. Από εκεί έπαιξαν 1 vs 1 και δημιούργησαν. Αν και τελικά δε σκόραραν, πολύ έξυπνα επιτέθηκαν στον Perry μήπως τον φθείρουν με κούραση και φάουλ. Στο 2ο ημίχρονο μειώθηκαν αρκετά αυτές οι επιλογές.
Βασικός πυλώνας σε επιθέσεις 5 vs 5 ήταν ο McGhee τον οποίο έψαξαν στα dive του μετά από PnR αλλά και σε post up καταστάσεις. Ήταν αρκετά δυναμικός και αποτελεσματικός στα τελειώματα του με πολλά κερδισμένα φάουλ. Αν έβαζε και τις βολές θα ήταν πολύ ουσιαστικός.
Σε κάποια σημεία του παιχνιδιού και ειδικά στο 5 vs 5 η μπάλα κόλλησε στα χέρια ενός παίκτη για να παίξει 1 vs 1 αλλά δεν υπήρχε καθόλου κίνηση από τους υπόλοιπους για να του δοθούν κι άλλες επιλογές.
Άμυνα:
Αμυντικά ο Άρης ήταν πολύ συμπαγής και προστάτεψε την ρακέτα του σε πολύ μεγάλο βαθμό δίνοντας αρκετά ελεύθερα σουτ.
Πάρα πολύ θετική η πίεση του Άρη σε όλο το γήπεδο. Σχεδόν όποτε υπήρχε ¨νεκρή¨ μπάλα μετά από επίθεση τους, ξεκινούσε η πίεση από την επαναφορά ακόμα. Προσπάθησαν να παίξουν κάποια run and jump με σκοπό να οδηγήσουν τους αντιπάλους στις πλάγιες γραμμές και να κάνουν παγίδες αλλά υπήρχε μεγάλη πίεση ακόμα και στο 1 vs 1. Κάποιες φορές προκλήθηκε λάθος ενώ πολλές καθυστέρησε η επίθεση και ανάγκασαν την Νίζνι να παίξει ένα PnR στο τέλος της επίθεσης.
Νομίζω ότι και στο εντός έδρας παιχνίδι θα δούμε κάτι ανάλογο αφού ειδικά τέτοιες άμυνες ευνοούνται όταν γίνονται μπροστά στο κοινό της ομάδας.
Υπήρχε η διάθεση να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη ρακέτα, ακόμα και μετά από PnR όπου η αντιμετώπιση δεν ήταν ιδιαίτερα δυναμική. Έδωσαν αρκετά ελεύθερα σουτ με το αποτέλεσμα να δικαιώνει αυτή τη στρατηγική αφού τα ποσοστά της Νίζνι ήταν πολύ χαμηλά.
Αν και άλλαξαν αρκετοί παίκτες στην άμυνα πάνω στον Perry, τελικά βρήκε αρκετές λύσεις να δημιουργήσει αλλά και να σκοράρει. Η PnR άμυνα δεν ήταν ιδιαίτερα δυναμική αφού προτιμήθηκαν κάποιες flat αντιμετωπίσεις και αλλαγές στο 2ο ημίχρονο. Προκάλεσε αρκετά προβλήματα αφού είναι ο παίκτης που έχει τη περισσότερη ώρα τη μπάλα στα χέρια του.
Ο Άρης θα μπορούσε να έχει αποφύγει κάποιους πόντους σε καταστάσεις 1 vs 1 παίζοντας καλύτερη προσωπική άμυνα αν και δεν ήταν αυτό το δυνατό σημείο της Νίζνι.
Με δεδομένο ότι ο Perry είναι ο παίκτης που μπορεί να τρέξει το γήπεδο καλύτερα απ’όλους τους παίκτες της Νίζνι υπήρξε, ειδικά στο 2ο ημίχρονο, πρόβλημα στο γρήγορο match up του με αποτέλεσμα να αλλάξει, με συνεχόμενα transition καλάθια, το ρυθμό όλου του παιχνιδιού.
* Ο κόουτς Τασούδης είναι πρώτος βοηθός στην Ευρώπη Πευκοχωρίου ( Α2 )
Αποκλειστικο? Εξαιρετικη αναλυση!
🙂 Δε θα το έλεγα κι έτσι , αλλά γενικά είναι κάτι που θέλω να έχουμε εδώ… μακάρι να μπορέσουμε να κάνουμε κι άλλα…
Το ποσταρισμα πανω στον Perry ειναι κατι που πρεπει να επιμείνουμε και σημερα παρολο που δεν μας βγηκε στο προηγουμενο παιχνιδι. Θυμαμαι τον Παναθηναικο του Obradovic, παικτες σαν τον Perry τους καθαριζε με τα ποσταρισματα του ο Διαμαντιδης μεσα σε 5 λεπτα ειχαν κανει 3 φαουλ και ουσιαστικα εβγαιναν εκτος παιχνιδιου. Επισης στις αλλαγες στα screen οσες φορες βγηκε ο Perry με τον Kyser δεν ειχε προβλημα, ουσιαστικα σουταρε ελευθερος ή ειχε το πλεονεκτημα στην διεισδυση και κερδιζε φαουλ. Ειδικα στην τεταρτη περιοδο έκανε πάρτυ. Ειμαι σιγουρος πως σημερα θα αντιμετωπισουμε διαφορετικα τις καταστασεις PnR και θα κερδίσουμε.