Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια ιδέα για να μπορεί η ομάδα να ενισχύεται από τους φιλάθλους πιο αποτελεσματικά. Με αφορμή μια πρόταση φίλου (του Sam αν δεν κάνω λάθος) για να μαζευτούμε να συνεισφέρουμε εκφράζοντας το «ευχαριστώ» μας στον Μιχάλη Τσαϊρέλη έκατσα και προβληματίστηκα.

Είναι πολλές (άπειρες) οι φορές που η ομάδα χρειάστηκε τη βοήθειά μας και πολλές οι φορές που θελήσαμε κι εμείς να συνεισφέρουμε. Ωστόσο κάτι δεν δουλεύει σωστά. Θα συμφωνήσω στο ότι ο βασικότερος λόγος είναι η αναξιοπιστία και η κακοδιαχείρηση από την πλευρά της εκάστοτε διοίκησης. Ένας άλλος λόγος είναι ο συντονισμός.

Συντονισμένη ενίσχυση

Αν μου λέγανε «δώσε κάτι γιατί η ομάδα έχει πολλά προβλήματα», δε θα έδινα ούτε 5 ευρώ. Γιατί; Γιατί μια έκκληση διατυπωμένη με αυτό τον τρόπο είναι καταδικασμένη. Και είναι καταδικασμένη επειδή δίνει την εντύπωση ότι όσα κι αν έδινα θα πήγαιναν σε βαρέλι χωρίς πάτο.

Τι θα ήθελα να μου πούνε για να δώσω 10 (ή και παραπάνω) ευρώ; Θα ήθελα κάτι τέτοιο:

«Το μπάτζετ της ομάδας εξαντλήθηκε και το ρόστερ είναι αυτό που ξέρεις. Αν θα ήθελες να ενισχυθεί η ομάδα με την απόκτηση του Χαραλαμπόπουλου (ας μη σταθούμε στο αν είναι επιτυχημένο το παράδειγμα) δώσε 10 ευρώ. Αν μαζέψουμε μέσα σε 3 μέρες από σήμερα 5000 τέτοια δεκάευρα θα μπορούμε (συμπληρώνοντας κάποια λεφτά από τα έσοδα της ομάδας) να τον κλείσουμε. Σε περίπτωση που μαζευτούν λιγότερα, το εγχείρημα δε θα είναι υλοποιήσιμο και τα λεφτά σου θα επιστραφούν μέσα σε 1-2 μέρες. Αν πάλι μαζευτούν πολύ περισσότερα (πχ 8000 δεκάευρα) τότε θα επιστραφεί η διαφορά ισόποσα σε όλους.»

Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται συντονισμός. Στην εποχή των social media και των ηλεκτρονικών καταστημάτων αυτό είναι πια εύκολο. Μπορεί να γίνει μέσα από μια κατάλληλη ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα

Φανταστείτε μια πλατφόρμα όπως αυτές του ηλεκτρονικού στοιχήματος. Κάθε χρήστης θα έχει τον προσωπικό του λογαριασμό. Θα συνδέει μια κάρτα τραπεζικών πληρωμών. Η πλατφόρμα θα εξυπηρετεί τις παρακάτω λειτουργίες:

  1. Ενίσχυση για συμφωνία με κάποιο παίκτη (όπως το παράδειγμα που έγραψα πιο πάνω)
  2. Ηλεκτρονικές αγορές προϊόντων τις ομάδας (μπουτίκ)
  3. Επιβράβευση παικτών, προπονητών και διοίκησης (πριμ)
  4. Ανίχνευση εμπορικότητας των παικτών που σκοπεύει η ομάδα να αποκτήσει. (μέσα από ψηφοφορίες όπως καλύτερη πεντάδα της αγωνιστικής κ.α.)

Φυσικά για να λειτουργήσει κάτι τέτοιο θα πρέπει να επιτευχθεί σχεδόν καθολική συμμετοχή των φιλάθλων στην πλατφόρμα.

Μαζική συμμετοχή των φιλάθλων

Για να επιτευχθεί μια συμμετοχή της τάξης των 5000 μελών τουλάχιστον θα πρέπει να:

  1. Δίνονται έτοιμοι λογαριασμοί χρήστη σε κάθε φίλαθλο που αγοράζει διαρκείας. Άρα με 2500 διαρκείας έχουμε έτοιμη μια καλή μαγιά. Αυτοί μπορούν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές.
  2. Δίνονται κίνητρα μέσα από εκπτώσεις στο ηλεκτρονικό κατάστημα της μπουτίκ. Πχ με την εγγραφή ένα κουπόνι εκπτωτικό αξίας 5 ευρώ. Με την πρόσκληση ενός ακόμη μέλους στην πλατφόρμα δώρο κουπόνι αξίας 2 ευρώ.
  3. Για να είναι προσβάσιμη η πλατόρμα μόνο σε… τσεκαρισμένους φιλάθλους της ομάδας δε θα πρέπει να επιτρέπονται εγγραφές χωρίς πρόσκληση από άλλο μέλος ή χωρίς αγορά διαρκείας.

Περιγραφή λειτουργιών της πλατφόρμας

Ενίσχυση για συμφωνία με κάποιο παίκτη

Κάθε καλοκαίρι η ομάδα θα κάνει μια πρόσκληση για μια οικονομική υπέρβαση. Καλά είναι να γίνεται όταν έχει συμπληρωθεί το ρόστερ (όπως τώρα) για να έχουν οι φίλαθλοι άποψη για το αν αξίζει να γίνει η υπέρβαση και για να μη χρειάζεται να υποκαθιστούν οι φίλαθλοι την ομάδα στις βασικές της λειτουργίες. Έτσι θα έχουν μεγαλύτερο κίνητρο.

Η έκκληση θα πρέπει να είναι μία και καλή. Εφόσον ο παίκτης κλείσει θα πρέπει να βγάλει όλη τη χρονιά στην ομάδα κι όχι να αποδεσμευθεί μετά από λίγους μήνες. Είναι σημαντικό για λόγους αξιοπιστίας.

Τα χρήματα δε θα είναι προπληρωμένα όπως συμβαίνει συχνά στις πλατφόρμες του στοιχήματος για λόγους αξιοπιστίας (φανταστείτε μερικές διοικήσεις από το παρελθόν… θα γίνονταν καπνός όλα τα προπληρωμένα και θα καταλήγαμε να χρωστά η ομάδα στους οπαδούς της)

Σε περίπτωση μη υλοποίησης του στόχου θα γίνεται επιστροφή άμεσα.

Ηλεκτρονικές αγορές προϊόντων τις ομάδας

Θα είναι αυτό που φανταζόμαστε και θα λειτουργεί ως… τυράκι (επιβράβευση) για όσους χρησιμοποιούν τακτικά την πλατφόρμα. Για μικρές επιβραβεύσεις δίνεις ένα κουπόνι του 1 ευρώ ανά προϊόν. Για μεγάλες ένα κουπόνι των 3 ευρώ ανά προϊόν (ενδεικτικές οι τιμές). Για μεγαλύτερες επιβραβεύσεις θα δίνεται δυνατότητα συγχώνευσης των κουπονιών διαφορετικών προϊόντων σε ένα.

Επιβράβευση παικτών, προπονητών και διοίκησης

Μετά από κάποια «καλή» νίκη (ή προσπάθεια) της ομάδας (θα το κρίνει ο υπεύθυνος της πλατφόρμας) θα αναρτάται αίτημα επιβράβευσης. Θα είναι μια φιξ τιμή (πχ 5 ευρώ) και ο φίλαθλος θα επιλέγει πόσα θα πάνε σε παίκτες και προπονητή και πόσα θα πάνε ως ενίσχυση των οικονομικών της ομάδας δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στη διοίκηση (πχ 3 ευρώ σε ομάδα-προπονητές και 2 ταμείο ομάδας)

Ανίχνευση εμπορικότητας των παικτών

Μέσα από ψηφοφορίες των φιλάθλων για τους καλύτερους παίκτες της αγωνιστικής κτλ η διοίκηση θα λαμβάνει εικόνα της εμπορικότητας των παικτών των άλλων ομάδων για να ξέρει πώς να κινηθεί στο μεταγραφικό παζάρι.

Υπεύθυνος καλής λειτουργίας

Θα πρέπει να είναι ένα άτομο κοινής αποδοχής κι εμπιστοσύνης που να εγγυάται την ορθή λειτουργία. Η καλή της λειτουργία θα ενισχύσει πολύ την ομάδα. Η κακή της θα έχει πολύ αρνητικά αποτελέσματα.

Γενικά σχόλια

Θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες ομάδες. Ειδικά στη δική μας θα κάνει τη διαφορά αν λάβουμε υπόψη ότι πολύ δύσκολα μπορεί να βρεθεί ο λεφτάς πρόεδρος…

21 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
GeorgeG

Σωστός. Μπράβο.
Μέσα εγώ.

Jiorgy

Ωραία ιδέα και φαίνεται και καλά μελετημένη… Τι χρειάζεται άραγε για να γίνει μια καλή ιδέα, πράξη; Νομίζω το κλειδί είναι ο “υπεύθυνος καλής λειτουργίας”

ChrisSiak

Πολύ καλή ιδέα κ λεπτομερής. Ποιος όμως είναι διατεθειμένος να αφιερώσει τόσο προσωπικό χρόνο ώστε να δουλέψει κ να φέρει αποτέλεσμα το ολο εγχείρημα.

Γιατί εν τελει θεωρώ πως σε μια μεγάλη πλειοψηφία ένα δεκάρικο κ βάλε τουλάχιστον είναι κάτι που μπορεί να διαθέσει. Ο χρόνος όμως;

ChrisSiak

Το οποίο αυτομάτως μεγαλώνει το κόστος! Δηλαδή το 5ευρω γίνεται 15ευρω κλπ κλπ.

Μη με παρεξηγείς η ιδέα σου είναι παρα πολύ καλή αλλά θεωρώ ουτοπική προς υλοποίηση από εμας. Από θέμα χρόνου κ χρήματος. Θεωρώ όμως πως πρέπει να αναπαραχθεί ως ιδέα μέχρι να φτάσει στα αυτια αυτών που πρέπει ώστε να πάρει σάρκα κ οστά!

ChrisSiak

Σωστός!

Guardiola3

Πολύ καλή ιδέα. Θα ήταν ωραίο να είμαστε η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα που θα τολμούσε αυτό το εγχείρημα. Θα πρέπει να βρεθεί κ ασφαλιστική δικλείδα ώστε κ εμείς οι Αρειανοί που ζούμε μόνιμα στο εξωτερικό να συμμετέχουμε.

Sam Vincent

Χαιρομαι που μια …απλοικη
μου προταση ενέπνευσε μια πραγματικα σοβαρη προταση της οποιας η σκεψη και η γνωση που προηγήθηκαν ειναι εμφανέστατες. Μπραβο φιλε ,ας φτάσει εκει που πρέπει και ας αξιολογηθεί.

O_Betatzis

Ο φίλος Kaptsik έχει πάντοτε ωραίες απόψεις και σωστά διατυπωμένες. Αυτό δε με εμποδίζει όμως να διαφωνήσω μαζί του. Γενικά διαφωνώ με το μοντέλο ομάδας-ζήτουλα. Στα Ελληνικά δεδομένα που ο αθλητισμός έχει μακρά παράδοση διαχείρισης από αεριτζήδες, απατεώνες μέχρι και ποινικούς εγκληματίες η πρόταση είναι ανέφικτη. Απλά θα είναι μια hi-tech πλατφόρμα εξαπάτησης, εκμετάλλευσης.
Αλλά και έτσι να μην είναι στον φανταστικό κόσμο που κάτι τέτοιο θα δούλευε, εγώ είμαι και πάλι αντίθετος. Δεν μπορώ να χαρώ μια ομάδα ζήτουλα, μια ομάδα μίζερη. Ο ομαδικός αθλητισμός είναι επαγγελματικός και πρέπει να είναι σόου που διασκεδάζει και ψυχαγωγεί. Πρακτικές τοπικών θεατρικών ομάδων που αποτελούνται από ηθοποιούς που παλεύουν για επιβίωση δεν αρμόζουν σε επαγγελματικά σωματεία.
Και δεν πρόκειται να εμπιστευτώ ούτε 1 ευρώ σε ομάδα που δεν έχει σοβαρό website, σοβαρό τρόπο πώλησης εισητηρίων (κανονικών κ διαρκείας) και σοβαρή μπουτίκ. Μια φανέλα δεν μπορούν να πουλήσουν το crowdfunding θα δουλέψει? Μπορεί και ναι, εγώ δεν το βλέπω πάντως. Υπάρχει και το ηθικό κομμάτι, αλλά ας κλείσω εδώ.

dorian gray

E, NAI!!!

MrT

Μπραβο φιλε , πολύ καλα διατυπωμενη προταση .Kαι εγω κατι παρομοιο σκεφτομουν αυτές τις μερες σε σχεση με τον Μποχωριδη. Αν ειχε στηθει μια πλατφορα για να μαζευτουν χρηματα το οποια θα δινονταν extra στο συμβολαιο που ειχε προτεινει η ομαδα θα ηταν μια κινηση που εδειχνε την βουληση των φιλαθλων οι οποιοι ”επικοινωνουν” με τον παιχτη, και συμβαλουν στο πρακτικο και το συγκινησιακο κομματι της διαπραγματευσης Ισως να χρειαστεί να συμβει συντομα αν αντιμετωπίσουμε δυσκολιες με πληρωμες παιχτων . Περσι σε οριακες στιγμες βγηκε μπροστα ο Πλιακης ο οποιος είναι σαν εμας , απλος φίλαθλος.Ισως τέτοιες κινησεις να μας κανουν να αντιληφθούμε ότι μπορούμε να γινουμε και εμεις 5000 Πλιακηδες και να στηρίξουμε την ομαδα στα δυσκολα.Ισως τέτοιες κινησεις να φερουν παρομοιες άλλες και να πεισουν έναν επενδυτή ότι η ομαδα και το ζωντανο αφήγημα της είναι πολύ ελκυστικο για να επενδυσει καποιος.

Δυστηχως ειμαστε σε κατασταση φτωχιας και όπως ο ερωτας, κατά τον Πλατωνα, είναι γιος της Πενιας και του Πορου, – πολύ ασχημος και ζήτουλας από την μερια της μανας του αλλα φοβερος στα λογια και τις πραξεις – ετσι και εμεις με τον ένα η άλλο τροπο μπορούμε να εκφρασουμε την αγαπη μας με πραξεις που μπορουν να κανουν την διαφορα. Δεν νομιζω ότι για μια τετοια κινηση χρειαζεται να αναμιχθει η διοικηση αλλα περισσοτερο οι οργανωμένοι φιλοι της ομαδας που επικοινωνουν την στηριξη τους στις ανάγκες τις ομαδας και σιγουρα ο κοσμος πρεπει να εμπιστευτεί την διοικηση και η δοιηκηση να δειξει ότι είναι αξιοπιστη.

Μια εμπειρια που ειχα σε σχεση με την μπουτικ προπερσι .Ειχα ριξει μια ματια και ειχα διαθεση να αγορασω φανελα για ένα ανηψακι.Μου ειχε κανει εντυπωση ότι δεν πουλουσαν τις γνησιες φανελες τις ομαδας αλλα άλλες πολύ χαμηλότερης ποιοτητας οι οποιες κοστιζαν οσο θα περιμενε να διαθεσει καποιος για μια γνησια .Η επιθυμια που ειχα για στηριξη εξατμιστηκε .

Μια ιδεα για την μπουτικ που ειχα εδώ και καιρο που δεν μου φαινεται ασχημη είναι να εκδωσουν τραπουλα παιχνιδι με παικτες του Αρη ολων των εποχων με τα στατιστικα , υπερατου τον Γκαλη κτλ .Κατι τεοιο θα μπορουσε να πουληθεί αρκετα ευκολα στην μπουτικ.

Jiorgy

Βέβαια, τώρα που το ξανασκέφτομαι, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε διαπραγματευτικό χαρτί για τους παίκτες που θα ήθελε η ομάδα (ή από τους μάνατζερς). “Θέλεις τόσο πολύ να έρθω στην ομάδα; Θέλω εγγυημένα έσοδα από τους φιλάθλους”

vaggelaris

Πολλή καλή ιδέα ο απλός φίλαθλος να νοιώθει ότι βοηθάει να έρθει το κάτι παραπάνω στην ομάδα. Απλά επειδή τα “πολλά” τελευταία χρόνια έχουμε καεί από απατεωνιστικες διοικήσεις πρέπει η εκάστοτε διοίκηση να κερδίσει την αξιοπιστία των φιλαθλων για να πάρει έστω αυτά τα 10 ευρώ. Γενικώς ιδέες υπάρχουν πολλές αλλά πρέπει να πειστεί ο φίλαθλος του Άρη ότι τα χρήματα του δε πάνε στα αζητητα.

aka Θεούλης

Φιλε καπτσικ, προσπαθώ να κατανοησω τον τροπο λειτουργιας και δυσκολευομαι λιγο. Εγω (πχ) δηλαδή που ασχολουμαι με τον Μπασκετικό αρη θα «πρεπει» να δινω εξτρα το χρονο κανενα 100€;
Επισης αυτη η πλατφορμα κοστιζει 5-6.000€ σιγουρα. Ειναι αδυνατον να χειριζεται 1 ατομο αυτες τις διαδικασίες.
Ακομη, στο μπασκετ ειμαστε 3000 ολοι κ ολοι που ασχολουμαστε πραγματικά. Δηλαδή οι ιδιοι και οι ιδιοι θα δινουν και δυσκολα να δινουν καθε φορα. Θεωρω δ θα μαζευονται τα ποσά που πρεπει. Θα υπαρχουν φορες που θα μαζεψουμε 400€ για μεταγραφη… Η πλατφορμα αυτή θα λειτουργουσε καλυτερα αν ειχαμε 10.000 διαρκειας για παραδειγμα. Στη λεσχη εχουμε 50 ατομα ολα κ ολα. Δυστυχως δεν βλεπω το όραμα.. το βημα μπροστά.. περισσοτερο για πισω μου φαινεται (ασχετα αν ειναι πρωτοπορειακη η ιδεα). Γνωμη μου παντα
Και μετα, ολοι αυτοί που θα βαζουν λεφτα καθε τόσο, θα θελουν να ειναι και πιο ενεργοί σε επιλογες κ αποφασεις και θα αντιδρουν πιο εντονα και μαλλον με τις πρωτες στραβες θα οπισθοχωρησουν.
Περα απο την σημαντικότητα της οργανωσης, πρεπει να υπαρχει και προθυμία απο το κοινό, λογική, κοινοί στόχοι, συναισθηση, υπομονή, συνεννοηση, επικοινωνία.. κ εγω δ βλεπω να τα χουμε ολα αυτα!
Εχεις κανει πολύ καλή δουλεια και πολύ συγκεκριμενη με την ιδεα σου και μπραβο. Προσωπικά ομως πιστευω οτι ειναι πολύ δυσκολο να λειτουργησει ομαλά και με διαρκεια και να αποδωσει έστω τα αναμενώμενα.

Lindodil

Καπτσικ πολυ ωραια η ιδεα σου, αλλα και εγω εχω τις επιφυλαξεις μου για το κατα ποσο ειναι εφικτη. Βεβαια δεν εχω ιδεα πως θα μπορουσε να οργανωθει ολο αυτο αλλα για να το προτείνεις φανταζομαι θα εχεις σκεφτει τον τροπο. Αν τελικα γινοταν πραξη εγω θα στηριζα την προσπαθεια, εξαλλου μιλαμε για μικρα ποσα τα οποια ομως αν βαζαμε 5000 αρειανοι οπως λες μαζευεται ενα σημαντικο ποσο για να φερουμε εναν παικτη που θα βοηθησει σημαντικα. Δεν ξερω αν σκεφτηκες καθολου το θεμα της φορολογιας το οποιο φοβαμαι θα ειναι ενα αγκαθι στο ολο εγχειρημα. Οσο για το θεμα της ομαδας ζητουλα που εθιξε ο μπετατζης δεν συμφωνω. Η ομαδα περιμενει τον μεσια δεκαετιες τωρα και τελικα μονο λαμογια ερχονται και μας βυθιζουν ακομη πιο βαθια στα χρεη. Οποτε μεχρι να βρεθει ο μεγαλος χορηγος που θα μας ξαναπαει στην κορυφη της ευρωπης εμεις οι φιλοι της ομαδας θα ηταν ωραιο να βοηθησουμε οσο μπορουμε μεσα απο μια οργανωμενη προσπαθεια οπως αυτη που προτεινεις.