Μιας που έχουμε κάποιες μέρες κενό , νομίζω πως είναι καλή στιγμή να ρίξουμε μια ματιά σε κάποια νούμερα μας .

Ξεκινάμε με τα ομαδικά και μετά το παιχνίδι με το Λαύριο , θα πάμε και στα ατομικά.

Στην παραπάνω εικόνα βλέπετε την σύγκριση μας με τα νούμερα που κάναμε πέρυσι στο σύνολο της χρονιάς , οπότε είναι λίγο πεσμένα τα περσινά σε σχέση με τώρα , γιατί έχουμε τα δυσκολότερα παιχνίδια της Ευρώπης και τα πλέι οφ της Α1 , που πάντα ρίχνουν τα νούμερα.

Σε σχέση με την τελευταία φορά που είδαμε την ομάδα ,  η μεγάλη διαφορά είναι στην Α1. Η επιθετική μας αποτελεσματικότητα ανέβηκε κατά πολύ ( 106 από 102,2 ) και το ποσοστό μας ( από 46,6 στο 50,7 ). Γίναμε λίγο χειρότεροι στην άμυνα , αλλά νομίζω πως έχουμε ρίξει το βάρος μας στην επίθεση τον τελευταίο μήνα , για αυτό και είμαστε λίγο πιο χαλαροί αμυντικά.

Επίσης ,μια άλλη μεγάλη διαφορά που έχουμε σε σχέση με πέρυσι είναι το πόσο λιγότερο στέλνουμε τους αντιπάλους μας στις βολές ( περίπου 7% κάτω ) . Αυτό στα μάτια μου δείχνει πως δεν κάνουμε χαζά φάουλ , αλλά τα χρησιμοποιούμε πιο έξυπνα .

Το μεγάλο πρόβλημα που βλέπω σε σχέση με πέρυσι είναι τα επιθετικά ριμπάουντ που ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ . Ενώ γενικά κρατάμε τους αντιπάλους μας στον μέσο όρο των επιθετικών ριμπάουντ , εμείς , δεν παίρνουμε όσα παίρναμε πέρυσι. Βέβαια , στο τελευταίο παιχνίδι με τον Απόλλωνα , πήραμε 1 επιθετικό ριμπάουντ , αλλά δεν μας σταμάτησε από το να νικήσουμε άνετα ( προφανώς όταν έχεις 22/28 δίποντα , τα επιθετικά ριμπάουντ γίνονται σπάνια ).

Μια πιο λεπτομερής ματιά στο παιχνίδι μας ( στην Ελλάδα , γιατί δεν υπάρχει κάτι σαν το aboveaverage.gr για την Ευρώπη δυστυχώς ) είναι και από που κάνουμε κι από που μας κάνουνε  τα σουτ .

Επιθετικά κάνουμε 6 παραπάνω σουτ μέσα από την Restricted Area ( λέι απ και καρφώματα δηλαδή ) και συνολικά 4 παραπάνω από το ζωγραφιστό. Παίζουμε περισσότερο μέσα από την ρακέτα δηλαδή. Έχουμε περιορίσει τα σουτ από μέση απόσταση ( περίπου 3 λιγότερα ) και έχουμε περίπου 3 τρίποντα παραπάνω σε σχέση με πέρυσι.

Αυτό εμένα μου αρέσει. Περισσότερα σουτ από κοντά κι από το τρίποντο και λιγότερα από μέση απόσταση είναι καλό , είναι αποτελεσματικό.

Μάλιστα , το περιβόητο σουτάκι του Γουότερς , δε μας λείπει , μιας που από μέση απόσταση έχουμε το ίδιο περίπου ποσοστό ( 38% ) +6% παραπάνω από τον μέσο όρο .

Αυτό που μας λείπει είναι η ευστοχία στα λέι άπ και στα γωνιακά τρίποντα.

Παρόλο που δεν είμαστε τραγικοί στα λέι απ ( -1,6% από τον μέσο όρο ) , εδικά αν αναλογιστεί κανείς πως έχουμε +6 σουτ από εκεί ανά αγώνα , από τον μέσο όρο , έχουμε -9% από πέρυσι κι αυτό χτυπάει την αποτελεσματικότητα μας.

Αυτό , σε συνδυασμό με την τρομακτική αστοχία μας στα γωνιακά τρίποντα ( στο πιο κοντινό τρίποντο και σε αυτό που θα έπρεπε να είμαστε πιο εύστοχοι ) , -8% από πέρυσι κι από τον μέσο όρο , παρόλο που φέτος επιχειρούμε πάνω από 1 τρίποντο παραπάνω από εκεί ( κι αυτά τα τρίποντα είναι μέσα από σύστημα , το θέλουμε να βγει από εκεί το τρίποντο ) , μας σκοτώνει επιθετικά.

Η επιστροφή του Καββαδά , πιστεύω πως θα βοηθήσει στο ποσοστό μας μέσα από την ρακέτα και αυτό το νούμερο θα ανέβει. Στο τρίποντο , ίσως η αποχώρηση Μάρμπλ , να μας βοηθήσει , αν κι όπως θα δούμε και την άλλη βδομάδα , δεν είναι μόνο αυτός που είχε τραγικό ποσοστό από το τρίποντο.

Αμυντικά , οι αντίπαλοι μας επιχειρούν περισσότερα λέι απ ( +3 ) από πέρυσι , με λίγο καλύτερο ποσοστό ευστοχίας ( +1% )  – αν παίζεις χωρίς τους 2 βασικούς σέντερ για πολλά παιχνίδια αυτά παθαίνεις . Συνολικά πάντως , οι αντίπαλοι μας σουτάρουν λιγότερο μέσα από το ζωγραφιστό ( – 1,5 σουτ ) και με χειρότερα ποσοστά ( -1,5% ) και περισσότερο από μέση απόσταση ( +1,3 σουτ ) και μάλιστα με τραγικά ποσοστά (26% φέτος , -6% από το μέσο όρο και -13% από πέρυσι ).

Το μεγάλο μας αμυντικό πρόβλημα είναι τα τρίποντα.

Οι αντίπαλοι μας , σουτάρουν καλύτερα ( +5% σε σχέση με πέρυσι ) και περισσότερο . Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα γωνιακά τρίποντα – αυτά δηλαδή που θα έπρεπε να αποφεύγουμε σαν τρελοί και να μαρκάρουμε καλύτερα – που έχουν +2,6 τρίποντα σε σχέση με πέρυσι και +6% . Βέβαια, σουτάρουν κάτω από τον μέσο όρο , αλλά και πάλι , σε σχέση πάντα με πέρυσι , αυτό είναι ένα μειονέκτημα για εμάς.

Αυτός ο πίνακας πάντως , μου δίνει ελπίδα για τη συνέχεια , γιατί δείχνει πως είμαστε σε καλό δρόμο και θέλουμε απλά κάποια βελτίωση σε κάποια κομμάτια του παιχνιδιού μας.

Ο Γενάρης έρχεται δύσκολος και θα κρίνει πολλά για τη χρονιά μας , οπότε ελπίζω να τα βελτιώσουμε μέχρι τότε.

 

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
starstar2301

Άψογος.

Yannis

Πράγματι. Οπως παντα! Σουπερ ανάλυση.

Kotsos

Συγχαρητήρια για την ανάλυση.
Είμαι αισιόδοξος για τον Ιανουάριο ο οποίος ήταν ο χειρότερος μας μήνας πέρσυ αν θυμάμαι καλά. Ο Πρίφτης κατάφερνε τα προηγούμενα χρόνια να εμπνέει τους παίκτες μεταδίδοντας σωστή νοοτροπία μετά από δυσκολες περιόδους.
Φέτος μαζεύτηκαν πολλά ντέρμπυ πολύ νωρίς και συνεχόμενα, με τις ήττες σε συνδυασμό με τις μεγαλύτερες προσδοκίες που ορίστηκαν από την περσυνή χρονιά, να δημιουργούν μια εικόνα που μέχρι τώρα δεν χαρακτηρίζεται θετική. Τα νούμερα πάντως δείχνουν πως η διαφορά δεν είναι μεγάλη με πέρσυ.
Νομίζω πως ο coach θα περάσει τη σωστή νοοτροπία στους παίκτες για τον δύσκολο Ιανουάριο και το κλίμα θα αντιστραφεί.

kaptsik

Συγχαρητήρια! Περίμενα να βρω χρόνο για να κάτσω με την ησυχία μου να τη μελετησω την ανάλυση. Δυσκολευομαι επειδή δεν ξέρω τι ακριβώς σημαίνουν κάποιοι δείκτες.
Λες: ( 106 από 102,2 ) και το ποσοστό μας ( από 46,6 στο 50,7 )
Δεν τα βρίσκω αυτά τα νούμερα σε ίδιες στήλες. Κάτι που δεν καταλαβαίνω;

kaptsik

Ok thanks. Πολύ καλό!

timemaster

Ωραία ανάλυση night…
Όμως κατά την γνώμη μου η φετινή χρονιά (έως τώρα) δεν ενδείκνυται για στατιστική.
Οι πολλοί τραυματισμοί ουσιαστικά μας οδήγησαν να παίζουμε σε κάθε παιχνίδι με διαφορετικό ρόστερ και φυσικά με διαφορετικό στυλ παιχνιδιού χωρίς να έχουμε σταθερές στο παιχνίδι μας.

Συν ότι και πέρσι αρχή της χρονιάς είχαμε πολλά προβλήματα με τους παίχτες μας. Ο Ουάιτ έκανε φάουλ ανά λεπτό συμμετοχής , ο Ουότερς έκανε πολλά φάουλ , ο Μακνιλ έχτιζε γήπεδο παιχνίδι παρά παιχνίδι και Τσουπ-Κοέν δεν έδιναν λύσεις από τον πάγκο.

Από εκεί και πέρα το πρόβλημα ριμπάουντ που έχουμε είναι καθαρά για εμένα ότι παίζουμε χωρίς σέντερ εδώ και λίγο καιρό , ενώ και τα τεσσάρια μας δεν φημίζονται για την ικανότητά τους στο ριμπάουντ. Για εμένα η λύση είναι (όπως και πέρσι) οι κοντοί να μαζεύουν τα ριμπάουντ. Ακόμα και τα επιθετικά μιας και Μούρτος , Γιάνκοβιτς , Κάμινγκς είναι παίχτες αλτικοί με καλό συγχρονισμό. Φυσικά με την έλευση Καββαδά και Μπάκνερ θα είναι διαφορετικά τα πράγματα.

Τα γωνιακά τρίποντα που δεχόμαστε κατά κόρων φέτος έχει να κάνει με την χημεία της ομάδος στις αμυντικές αλληλοκαλύψεις. Σε πολλές φάσεις βλέπουμε τους παίχτες μας να μπερδεύονται και να είναι εκτός φάσης. Πάντως όσο περνάει ο καιρός νομίζω πως αυτό φτιάχνεται.

Γενικά νομίζω πως θα είχε ενδιαφέρων να βλέπαμε τα ίδια στατιστικά όχι όμως σε σύγκριση με τους αντιπάλους ή με την περσινή χρονιά αλλά συγκρίνοντας χρονικές περιόδους μέσα στη σεζόν. Χωρίζοντας την χρονιά σε κομμάτια ανάλογα με το ρόστερ.
π.χ. περίοδος με Καββαδά , περίοδος με Γιάνκοβιτς κ.λ.π. Τότε θα μπορέσουμε να δούμε αν η ομάδα βελτιώνεται σε κάποιους τομείς.

Τέλος να συμφωνήσω μαζί σου πως ο επόμενος μήνας θα δείξει που πατάει η ομάδα. Μιας και το ρόστερ θα είναι ποιο πλήρης (ελπίζω) και οι αντίπαλοί μας θα είναι καλύτεροι.

stepap

Και μένα θα μου άρεσε μια ανάλυση ανα περιόδους. Πχ ανα δίμηνο ή ανα γυρο. Για να βλέπουμε ποιοι παίκτες βελτιώθηκαν μέσα στην χρόνια κ σε ποιους Τομείς η ομάδα έγινε πιο αποτελεσματική με την πάροδο του χρόνου.
Έτσι θα μπορούμε να κρίνουμε με αριθμούς τους παίκτες κ τον κόουτς.