Την επιστημονική προσέγγιση της διαχείρισης του άγχους, στοιχείου που εμφανίζεται πάντα σε μια επαγγελματική ομάδα, ανέλυσε σήμερα (20/08) στην ομάδα του ΑΡΗ, ο Ειδικός Παθολόγος (Υπεύθυνος για τη φυσιολογική μεταβολική λειτουργία και πρόληψη μεταβολικών διαταραχών), Γιάννης Χαριζάνης, ο οποίος είναι μέλος της ιατρικής ομάδας των «κίτρινων».

Ο κ. Χαριζάνης είχε αρχικά συνάντηση με τον Βαγγέλη Αγγέλου και τους συνεργάτες του στο τεχνικό τιμ, αλλά και με το υπόλοιπο επιτελείο. Πριν την έναρξη της πρωινής προπόνησης μίλησε στους παίκτες, με τους οποίους θα έχει κατ’ ιδίαν επαφές της επόμενες μέρες.

Μιλώντας στο www.arisbc.gr ο διακεκριμένος γιατρός τόνισε:

«Σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να θέσουμε τις βάσεις, ώστε η ομάδα να μπορεί να διαχειρίζεται τις καταστάσεις, τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει στη διάρκεια της σεζόν, στο επίπεδο του στρες και του μεταβολικού στρες.

Είχαμε το μίτινγκ με τον κόουτς Αγγέλου και το υπόλοιπο σταφ, για να μπορέσουμε να θέσουμε μια κοινή βάση και μια κοινή κατεύθυνση, ώστε να έχουμε μια σωστή διαχείριση της όλης διαδικασίας κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Μιλήσαμε και με τους παίκτες πριν την έναρξη της προπόνησης και μέχρι την Πέμπτη που η ομάδα αναχωρεί για τη Καστοριά, θα έχω κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλους τους παίκτες. Είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά. Θα είμαστε σε διαρκή επικοινωνία, συνεργασία και παρακολούθηση».

Ο κ. Χαριζάνης πρόσθεσε πως: «Προσπαθήσαμε να γνωστοποιήσουμε στους παίκτες και το υπόλοιπο τιμ τις διάφορες μορφές του άγχους. Είναι αλήθεια ότι το στρες μπορεί να έχει διαφορετικές μορφές. Ο καθένας μας άλλωστε υπόκειται σ’ αυτές. Τα παιδιά λίγο παραπάνω. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα κοιτάξουμε να το διαχειριστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα, προκειμένου να έχουμε τη καλύτερη δυνατή απόδοση των παικτών και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την ομάδα».

Πηγή: “ΜΑΘΗΜΑ” ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΣΤΟ “NICK GALIS HALL” (PICS) | Aris BC – Official Page & Online Store

Μπήκε ο Θεούλης στην ομάδα και δε μας το είπε ;;

11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
aka Θεούλης

Κάποτε θα ερθει η στιγμή..
μακάρι να εχουν πάρει εστω και μια τοση δα ιδέα από ολα οσα εχουμε γραψει εδω περα.
Καλή ιδεα, η ειδικότητα του παθολόγου εξειδικευει πολύ την διάγνωση..παθολογικά εμφανως.
Το σημαντικότερο απο ολα, ειναι πως ο γιατρος θα βρισκεται σε συνεχη επικοινωνία με τους αθλητες. Επισης πως θα εχει ξεχωριστες συναντηςεις μαζί τους.
Δεν θα υπάρξει τρομερό αποτελεσμα απο φετος, όμως αν συνεχιστεί αυτή η ιδεα, οι παικτες που θα μεινουν και του χρονου θα εχουν μεγαλύτερη κ πιο αποτελεσματική υποστηριξη. Αναλογα με τον στοχο του γιατρού, θα υπαρξουν αποτελεσματα μετα τον Δεκεμβριο.
Λογικά αναφερθηκαν τρόποι εκφρασης του άγχους. Συμπεριφορες σωματικες ή νοητικες που εμφανίζουμε συνειδητά ή ασυνείδητα. Και πως θα πρεπει οι αθλητες να παρατηρούν τον εαυτό τους ειδικά στις κρίσιμες καταστασεις, ωστε να φτασουν στο σημείο 1)να αναγνωριζουν τις ενδείξεις που σημαινουν άγχος ή αγχωτικες σκεψεις και 2) να προλαμβανουν αυτες τις ενδείξεις/σκέψεις.
Φανταζομαι πως ο γιατρός θα παρακολουθεί βίντεο απο τους αγωνες ή ακομα και απο τις προπονησεις (ειδικά την προετοιμασια) και θα παρατηρεί κάποιες «περιεργες» «επαναλαμβανομενες» αντιδράσεις ή ανεξήγητες σκέψεις και αποφάσεις των παικτων, που κανουν μπαμ.. και επειτα θα ερχεται σε συνεννοηση με τον βαγγελου ή τον καμπεριδη και ανάλογα θα εγκρινουν ή όχι την αποψη του γιατρού. Ο γιατρος θα εξηγεί επιστημονικά στον παικτη και στον κοουτς γιατί μπορει να συμβαινει κατι τετοιο και μετά θα πρεπει να εκπαιδευσει τον παικτη τροπους διαχειρησης
α) στην καθημερινοτητά του με προσωπική ευθυνη κάθε φορά που εντοπιζει παρομοια συμπεριφορα
β) στις μπασκετικες δραστηριοτητες , μαζί με τον κόουτς, αλλαγή τροπου σκεψης και επαναληψη / προσωμοιωση των σεναρίων / καταστασεων που προκαλουν την συμπεριφορά.
Δεν ξερω αν ο γιατρος παθολογος θα μπορεί να λειτουργεί υποστηρικτικά και σε ψυχολογικό τομεα όμως.
Και δεν ξερω αν ο κ . Χαριζανης κανει κατι από αυτά που εγραψα ή αλλα φυσικά..
Εγώ γραφω τις δικες μου ιδεες και τον τρόπο λειτουργιας και που ξερεις μπορεί καποιον να βοηθησω στην ομαδα!

Πιστός οπαδός σου!
Θεουλη,αυτό με τις αγχωτικές σκέψεις που λες έχει ενδιαφέρον.Πως μπορείς να τις προλαμβάνεις;Ένα παράδειγμα;Αυτό με τη παρατήρηση οκ, αλλά πως γίνεται με την πρόληψη,για πες…!

Πολύ απλό παραδειγμα θα δωσω ομως.
Αν παρατηρησεις οτι καθε φορα που μπαινεις στο ασανσερ, σε πιανει φαγουρα στο ματι ή αρχιζεις και σκεφτεσαι οτι μπορεί να σταματησει κ να αργησεις ή να σου τελειωσει το οξυγονο, καταλαβαινεις οτι η κατασταση αυτη σ δημιουργεί αγχος. Μπορει να φταιει ο κλειστος χωρος, το υψος, η ελειψη ελεγχου, το αγνωστο οτιδηποτε.. μετά αρχιζεις και γενικευεις, παρατηρείς αν σ συμβαινει το ιδιο σε αλλες παρομοιες περιπτωσεις.
Οταν λοιπον μαθεις να αναγνωριζεις τι συμβαινει στον εαυτό σου και για ποιο λογο, ειναι πιο ευκολο να το αντιμετωπισεις, να το προλαβεις, να το αποφυγεις να το «φτιαξεις».
Ετσι αν καταλαβεις οτι οι αρνητικες σκεψεις σου δεν αφορούν το ασανσερ που θα σταματησει και στη χειροτερη θα μεινεις μεσα για 15 λεπτά μεχρι να σε βγαλουν, αλλα αφορά αυτό που πας να βρεις μετα το ασανσερ, ή οτι εκει μεσα δεν μπορεις να ελεγξεις 100% τον κόσμο σου ή οτι σου θυμιζει απλα μια φορά που μεσα στο ασανσερ σε ειχε πιασει κοψιμο και δεν μπόρεσες να γοητευσεις την θεά που ετυχε να βρεθεί μαζί σου εκει μεσα, τότε την επόμενη φορά που θα αρχισεις να σκεφτεσαι αρνητικά, θα συνειδητοποιήσεις τον λόγο και θα βαλεις φρενο στο μυαλό σου. Με εκπαιδευση, αυτό το φρενο καθε φορά θα γινεται πιο άμεσα μεχρι που θα φτασεις στο σημείο να ξες τι να περιμενεις και να σκεφτεσαι κατι εντελως διαφορερικό που θα σου διευκολυνει την εμπειρια ή θα στην κανει ομορφοτερη (θετικες/λογικες σκεψεις)

Ευχαριστώ,θεουλη.
Αυτό που λες έχει να κάνει με τη σχέση ψυχαναγκασμων/καταναγκασμών; Ή τα μπερδεύω;

Απο το 1 εως το 10 ποσο ψυχαναγκαστικός πιστευεις εισαι; (?)
Ειναι μεγαλη θεωρια, δ γινεται ετσι δυστυχως. Τα μπερδευεις λιγο παντως

☺️

Sam Vincent

Στείλε στον καπετάνιο και τον λογαριασμό Θεούλη !!!

aka Θεούλης

την διεύθυνση θα δώσω.. τα υπόλοιπα από κοντά, μην τον χάσω κιόλας

Πάντως αν συγκρίνει κάποιος το φετινό ξεκίνημα με το περσινό μέρα με νυχτα. Περισυ πηγαίναμε μέρα μέρα κ φέτος τουλάχιστον από αυτά που βλέπουμε υπάρχει μια οργάνωση σε όλα τα ζητήματα. Μακάρι οι παίκτες να έχουν το μυαλό τους μόνο στο μπάσκετ…

MrT

Τον εχω ικανο τον Αγγελου να τους οργανωσει ομαδικο διαβασμα Κιρκεγκορ ,Φρουντ , Γιουνκ και μετα self-development βιωματικο workshop με τιτλο ᾽ Η επιδραση της Καντιανης σκεψης στην αντιληψη της ᾽᾽ ηθικης της συμμετοχης ᾽᾽ στην συγχρονη ομαδα μπασκετ. θυσιαζοντας τα προσωπικα μας συμπλεγματα στο βωμο της εμπειρια του communis medicini και του συλλογικου ασυνειδητου᾽.᾽