Ο Μάνατζερ του Σανικίτζε , αλλά και των Τζόουνς και Μαγκί , λέει πολλά και ενδιαφέροντα

Η έλευση του Βίκτορ Σανικίτζε στην Ελλάδα ξεκίνησε ένα «ντόμινο» διαδικασιών σχετικά με το ban.

Δηλαδή;

Η πρώτη συζήτηση με τον Σανικίτζε «έφερε» συζυτήσεις και με τους υπολοίπους. Τώρα αν τελικά αυτό θα οριστικοποιηθεί θα φανεί τις επόμενες ημέρες, γιατί δεν είναι μία, αλλά οκτώ υποθέσεις, παρότι κάποιες έχουν ήδη λυθεί. Αλλά απ’ότι μαθαίνω και εγώ βρίσκονται σε ένα καλό στάδιο, αλλά αν δεν μπουν οι υπογραφές..

Γνωρίζουμε ποιος είναι ο ακριβής ρόλος που θα κληθεί να αναλάβει;

Συζητήθηκε αρκετά, θεωρώ ότι είναι ένα πολυεργαλείο. Από εκεί και πέρα εφόσον φυσικά σε πρώτη φάση οριστικοποιηθεί, νομίζω πως μπορεί να κάνει πολλά πράγματα και στο κομμάτι του σκάουτινγκ και στο κομμάτι των σχέσεων με τους παίκτες. Είναι ένας αθλητής που έχει πολύ μεγάλη εμπειρία, έχει παίξει πολλά χρόνια, έγινε ντράφτ στο NBA, έχει δηλάδη την Αμερικάνικη κουλτούρα, έχει παίξει στην Ισπανία, στην Ευρωλίγκα. Επιπλέον είναι ένας αθλητής που έχει παίξει σε Eurobasket, έχει μια προσωπικότητα. Και αν την «εκμεταλλευτούν» οι άνθρωποι του Άρη μόνο θετικά στοιχεία έχει να προσφέρει σε αυτό το νέο ξεκίνημα.

Να ανοίξει δηλαδή έναν «δίαυλο» επικοινωνίας με κάποιους παίκτες του εξωτερικού;

Δεν είναι μόνο οι παίκτες. Είναι ότι έχεις έναν άνθρωπο που μέσα από τα χρόνια της εμπειρίας του, μπορεί η ομάδα να αποκτήσει μια εξωστρέφεια στο κομμάτι της εικόνας της, στην επιλογή των παικτών, στο να υπάρχει μια «εργασία» μεταξύ των επιλογών του προπονητή και της διοίκησης, εκεί που θα χρειαστεί να γίνει το «ψάξιμο» του αθλητή. Ενδεχομένως στην συζήτηση με τους αθλητές της ομάδας. Μην ξεχνάμε ότι όλοι οι αθλητές χρειάζονται έναν άνθρωπο που δεν είναι ακριβώς ο προπονητής και η διοίκηση. Να μοιραστούν τα προβλήματα τους.

Κάτι σαν team manager ας πούμε;

Δεν χρειάζεται να βάλουμε «ταμπέλα» σε κάτι γιατί αυτό θα φανεί από την καθημερινότητα, με την σκέψη βέβαια ότι αυτό το πράγμα θα υλοποιηθεί. Το έχει στο μυαλό του ο πρόεδρος της ομάδας, ο κύριος Γουλιέλμος γιατί αυτός ουσιαστικά πρωταγωνιστεί στην ιστορία με τον Σανικίτζε. Είναι και η δεύτερη χρονιά ιδιοκτησίας του, σαφώς και θα θέλει να βάλει κάποιες βάσεις για το μέλλον. Πιθανώς να στελεχώσει και τις ακαδημίες της ομάδας. Σε αυτό το μοτίβο νομίζω πως κινείται.

Γνωρίζεις αν η θητεία Γουλιέλμου έχει δημιουργήσει επιπλέον οφειλές;

Αυτό είναι πολύ λογιστικό και δεν μπορώ να το γνωρίζω. Εγώ από την εμπειρία μου με τον Άρη πέρσι με τις υποθέσεις των Λάκι Τζόουνς και Γκάρι ΜακΓκι, μου έμαθαν πως κατά 80% οι πάικτες ήταν απολύτως πληρωμένοι. Βέβαια υπήρχαν μέρες απεργίας και θα το εξηγήσω. Όταν ο Άρης το καλοκαίρι με προπονητή τον Αγγέλου υπέγραψε τους αθλητές έχοντας ban, οι αθλητές είχαν την δυνατότητα να είναι πολύ «αυστηροί» στις ημέρες πληρωμών, μιας και ο Άρης είχε να επιλέξει μεταξύ δέκα παικτών. Αυτοί οι 10 αθλητές, φρόντιζαν στην καθυστέρηση των πληρωμών τους να είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα γύρω στις 10-15 μέρες που είναι μια λογική καθυστέρηση σε μια ανώνυμη εταιρία. Όμως επειδή ακριβώς είχαν αυτή την δυνατότητα, έβαλαν αυτούς τους όρους και γι’αυτό είχαμε αυτές τις απεργίες διαμαρτυρίες κτλ. Στο παρελθόν υπήρχαν πολύ μεγαλύτερες καθυστερήσεις. Η φετινή χρονιά είναι ιδιάζουσα. Ήταν η πίεση της 1ης χρονιάς. Δηλαδή αν η ομάδα δεν είχε τα ban, ο Άρης θα ήταν σε πολύ καλύτερο σημείο έστω ώστε να τις ελέξγει.

Ναι αλλά οι αποχές έγιναν έτσι;

Έγιναν ναι και μάλιστα βάσει συμβολαίων.

Υπήρχε δηλαδή αντίστοιχος όρος; Και έγινε για την διασφάλιση των συμφερόντων;

Ασφαλώς. Έγιναν για πίεση. Όταν γνωρίζεις ότι μια ομάδα έχει ban, ξέρεις πως δεν μπορεί να είναι ευέλικτη σε κινήσεις. Οπότε ως αθλητής θα πιέσεις. Όχι όμως ότι η ομάδα ήταν απλήρωτη, ότι είχε αβεβαιότητα κτλ. Μέσα στην καθημερινότητα, η περσινή χρονιά για τον Άρη ήταν από τις καλύτερες γενικότερα. Θα εξαιρέσω την χρονιά Λάσκαρη που η ομάδα πλήρωνε δύο μέρες πριν την κανονική ημερομηνία.

Ήταν μια «χρυσή» εποχή.

Έτσι. Απλώς θέλω να ξεκαθαρίσω πως η περσινή χρονιά δεν ήταν τόσο αβέβαιη όσο καταλάβαινε ο μέσος φίλαθλος.

Ασκήθηκε πολύ σκληρή κριτική στον Δημήτρη Γουλιέλμο, η δική σου οπτική ποια είναι;

Η προσωπική επαφή και συνεργασία αν και σε εμένα επίσης οφείλονται αρκετά χρήματα, είναι η εξής. Ήρθε ο Δημήτρης Γουλιέλμος για τους δικούς του λόγους στον Άρη, πήρε μια ομάδα που είχε ένα πολύ μεγάλο χρέος και διακανονίζει τις οφειλές κατά το δοκούν. Η δική μου αίσθηση είναι ότι ο Άρης ενδεχομένως φέτος να πληρώνει και τρεις ομάδες. Δηλαδή να πληρώνει την οκτάδα του ban και μια δεκάδα από το άρθρο 99. Ουσιαστικά πληρώνει 30 παίκτες τον μήνα. Ήρθε ένας άνρθωπος, έβαλε χρήματα, προφανώς με τα λάθη του αλλά υπάρχει μια εργασία. Σαφώς το χρέος είναι μια υπόθεση που δεν θα τελειώσει αύριο. Το χρέος αυτό, θα το διαχειριστεί ο Άρης για χρόνια. Όσο μπορέσει μέσα από το άθλημα και το marketing του να το μειώνει, ακόμη καλύτερο.

Και αυτό που είπες και πριν, να μπορεί να δημιουργεί χρήματα.

Δεν γίνεται διαφορετικά. Προσωπική επένδυση τα έχουμε ζήσει. Δεν γίνεται μόνο «με τσέπη» να λυθεί το πρόβλημα. Πρέπει να δημιουργήσει με μπασκετική γνώση και κουλτούρα, χρήματα. Είτε μέσω χοργηγών είστε μέσω αθλητών που θα χτίσει. Και γιατί όχι σιγά σιγά σε μια τριετία,τετραετία, πενταετία να χτίσει μια κουλτούρα και να επιστρέψει. Το πιο σημαντικό είναι να μην φτάσει πάλι στην ίδια κατάσταση.

Ο ιδιοκτήτης αποδέχεται ότι δεν έχει μπασκετική γνώση, οπότε δέχεται ότι αποδοτικός σε μπασκετικό επίπεδο θα είναι ο Σανικίτζε.

Τι συμβαίνει με τον Γκάρι Μακ Γκι;

Ο Μακ Γκι είχε προτάσεις και από την Τουρκία αλλά δεν έχει πάρει καμία. Είμαστε σε κάποιες επαφές. Φαίνετα ότι ο πάικτης έχει μια διάθεση να βρει μια ομάδα στο εξωτερικό και να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Βλέποντας και κάνοντας.

Πηγή: Λαζάρου: «Πολυεργαλείο ο Σανικίτζε, θα προσφέρει πολλά. Ψάχνει ομάδα εξωτερικού ο ΜακΓκι» | Yellow Radio