Ιδού ο νέος Αθλητικός Νόμος.

Ιδού ο νέος Αθλητικός Νόμος

Στη φάση που ξεκινά σήμερα, στη δημόσια διαβούλευση, όλοι οι ενδιαφερόμενοι, φορείς αλλά και μεμονωμένοι πολίτες, μπορούν να καταθέσουν τις εποικοδομητικές τους προτάσεις στον ιστότοπο opengov.gr – μέχρι τις 10/12 – οι οποίες θα ληφθούν υπόψη στο τελικό κείμενο. Στη συνέχεια, το νομοσχέδιο θα το επεξεργαστούν περαιτέρω στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές .

Κάποιες ενδιαφέρουσες αλλαγές που προτείνει κι αφορούν και το μπάσκετ:

  • Αθλητική ομοσπονδία

Στις γενικές συνελεύσεις των αθλητικών ομοσπονδιών συμμετέχουν με αντιπροσώπους τους και ψηφίζουν μόνο τα αθλητικά σωματεία – μέλη που τις απαρτίζουν και όχι οι ενώσεις.

Το διοικητικό συμβούλιο (∆. Σ.) της αθλητικής ομοσπονδίας εκλέγεται για τετραετή θητεία. Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι στο Δ.Σ έχουν δικαίωμα μιας (1) μόνο ανανέωσης της θητείας τους.

Όπως λέει κι ο Κογκαλίδης , στο άρθρο του , αυτό σημαίνει το τέλος του Βασιλακόπουλου και των λοιπών της ΕΟΚ. Επίσης δεν ψηφίζουν οι ενώσεις το ΔΣ της ΕΟΚ , αλλά τα αθλητικά σωματεία!

 

  • Προπονητές

Ορισμός, για πρώτη φορά, ιδιότητας προπονητή.

Θέσπιση διαφανούς διαδικασίας επιλογής των προπονητών των Εθνικών ομάδων.

Για πρώτη φορά, πρόβλεψη ειδικών εξετάσεων (ψυχολογικών κλπ) και σεμιναρίων, ειδικά για τους προπονητές ανηλίκων, στην κατεύθυνση της διαφύλαξης της ακεραιότητας των ανηλίκων αθλητών.

Για να μη μοιράζουμε σφαλιάρες στα παιδιά…

 

  • Καταπολέμηση βίας στους αθλητικούς χώρους

Υποχρεωτική λειτουργία ηλεκτρονικών συστημάτων εποπτείας αθλητικών χώρων (κάμερες) και συστήματος ηλεκτρονικού ονομαστικού εισιτηρίου, από την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Απαγόρευση των οργανωμένων μετακινήσεων οπαδών.

Ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις των ΑΑΕ για οργάνωση μετακίνησης οπαδών και διάθεση εισιτηρίων σε Λέσχες φιλάθλων.

Εννοεί σε συνδέσμους;

  • Επαγγελματικός αθλητισμός

Κατάργηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Οι αρμοδιότητές της ως προς τα διοικητικά θέματα και τους ελέγχους αθλητικής φύσης ασκούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου πολιτισμού και αθλητισμού και ως προς τους λογιστικούς και διαχειριστικούς ελέγχους από το υπουργείο ανάπτυξης.

Απαγόρευση ίδρυσης δεύτερης ΑΕ από το ίδιο αθλητικό σωματείο.

Δυνατότητα σε σωματεία που ανεβαίνουν κατηγορία να διατηρήσουν την ισχύουσα νομική μορφή τους κατ’ επιλογή τους.

Δηλαδή δε χρειάζεται να γίνονται ΚΑΕ , αυτές που ανεβαίνουν από την Α2?

  • Διαιτησία

Σύνδεσμος σε κάθε περιφερειακή ενότητα

Οι θητείες στις ομοσπονδίες είναι τετραετείς με δυνατότητα ανανέωσης για μια μόνο φορά.

Πενταμελής ΚΕΔ: Πρόεδρος από την ομοσπονδία του οικείου αθλήματος, μέσω προκήρυξης και επιλογή αυτού με συγκεκριμένα κριτήρια, ένα μέλος από επαγγελματικό σύνδεσμο, από κατάλογο διεθνών διαιτητών της τελευταίας δεκαετίας που δίνει η ομοσπονδία διαιτητών και τα υπόλοιπα τρία μέλη από κλήρωση από κατάλογο δώδεκα διεθνών διαιτητών της οικείας ομοσπονδίας διαιτητών μετά από προκήρυξη.

Οπότε πάει κι ο Σιμεωνίδης κι ο ορισμός του ΔΣ θα είναι ”τυχαίος”.

Τώρα , αυτά αν θα ισχύσουν θα είναι για του χρόνου και το τι θα φτάσει στο τελικό κείμενο για ψήφιση στη βουλή κανείς δεν ξέρει.

Οι ομοσπονδίες είναι ισχυρές κι αυτός ο νόμος ” χτυπάει ” πολλούς … ισόβιους προέδρους , οπότε οι αντιδράσεις κι οι πολιτικές πιέσεις θα είναι πολλές.

 

 

 

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
The_Emperor_Is_Dead

Eπειδή το πιο σημαντικό είναι το πώς κλείνει το άρθρο,πιστεύω ότι το “ανοιχτό προς διαβούλευση” ώς το “τελικό κείμενο προς ψήφιση” θα έχει σημασία,κάτι μου λέει ότι πολλά θα παραβλεφθούν στο τελικό κείμενο!Και ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για να γίνουν όσα έχουν καταγραφεί!Και εδώ λειτουργεί η αντίστροφη ψυχολογία,βγάζουμε προς διαβούλευση τα πιο ισχυρά χαρτιά να ταρακουνηθούν κάποιοι,μετά μαζεύουμε τα πιο πολλά και έτσι έχουμε και τους μέν και τους δε ικανοποιημένους!Τους μέν που έμειναν στις θεσούλες τους και του δε (πολιτικούς) και έκαναν ακόμη μια ανούσια επίδειξη δύναμης…Αιώνια εγχώρια ευνουχισμένη πολιτική σκηνή του πολιτικού κόστους πριν την τελική απόφαση

skoraris

Στη δημόσια διαβούλευση του νέου αθλητικού νόμου έχει ένα πεδίο με σχόλια και προτάσεις των πολιτών. ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΗΣ ΖΜΠΑΟΥΓΚ;;;; Στο τέλος έχει μια ερώτηση ασφαλείας (προς διαχωρισμό ανθρώπων -μηχανών) απλής προπαίδειας, πχ 5 x ; =5…. ΑΥΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕ ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ! ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΝ ΕΞΑΛΕΙΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΜΕΤΑ;;;;;

nikos

Είναι σίγουρο να φανταστώ ότι αυτά θα ισχύσουν του χρόνου (αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι θα ισχύσουν); Λέω μπας και για αυτό δεν έχουμε απόφαση Ασεάδ…(κουβέντα να γίνεται δηλαδή..)..Επίσης αυτόν τον νόμο για τους παίκτες της Εθνικής τον βρίσκω σωστό…Τώρα να δω ποιος θα τολμάει να πει “όχι”..Αν και σίγουρα κάποιοι θα το παίξουν τραυματίες…Ελπίζω του χρόνου στο Ευρωμπάσκετ να είμαστε ΠΛΗΡΕΙΣ χωρίς καμία απουσία..(και κουφό βάζω μέσα..)