Η Ευρωλίγκα δημοσιοποίησε αναλυτικά την πρόταση που έκανε χθες στη FIBA και την οποία η τελευταία απέρριψε ως απαράδεκτη.

Τα σημεία της πρότασης ήταν:

1) Να καθιερωθούν τρεις διασυλλογικές διοργανώσεις, η Ευρωλίγκα, το Eurocup και το Basketball Champions League, με τα εγχώρια πρωταθλήματα να έχουν το πολύ 16 ομάδες, «… όπως συμφώνησαν FIBA και εθνικές λίγκες τον Οκτώβριο του 2015».

2) Οι ομάδες θα έχουν απευθείας πρόσβαση από τα πρωταθλήματά τους στο Eurocup και το Basketball Champions League με αθλητικά κριτήρια. Οι κορυφαίες ομάδες του Basketball Champions League θα έχουν πρόσβαση στο Eurocup με αθλητικά κριτήρια, όπως και αυτές του Eurocup στην Ευρωλίγκα.

3) Οι αγώνες των εθνικών ομάδων δεν θα διεξάγονται σε ημερομηνίες που θα υπάρχουν άλλα μεγάλα αθλητικά γεγονότα στο μπάσκετ, προκειμένου να είναι διαθέσιμοι οι κορυφαίοι παίκτες και για να υπάρχουν περισσότερο έσοδα. Σύμφωνα με την Ευρωλίγκα, οι προτάσεις της διασφαλίζουν 5-6 εβδομάδες πλήρους ξεκούρασης για τους παίκτες των ομάδων.

4) Οι παίκτες να ελευθερώνονται από τις ομάδες τους για τις εθνικές ομάδες μόνο για επίσημα ματς και να καλύπτονται ασφαλιστικά 100% βάσει του συμβολαίου τους. Παράλληλα να υπάρχει συμφωνία με τους συλλόγους για τις ημέρες και τις συνθήκες προπονήσεων στις εθνικές ομάδες, τις οποίες θα μπορούν να επιβλέπουν γιατροί των συλλόγων.

5) Όλες οι εθνικές λίγκες και ομοσπονδίες να περιλαμβάνουν ένα κατώτατο όριο παικτών κάτω των 22 ετών για τους συλλόγους κάτω από τη μεγάλη κατηγορία της χώρας.

6) Όλες οι εθνικές λίγκες και ομοσπονδίες να έχουν έναν κοινό κώδικα για το Financial Fair Play.

7) Να καθιερωθεί ένα σύστημα αποζημίωσης των συλλόγων που διαθέτουν τους παίκτες τους στις εθνικές ομάδες, όπως ισχύει σε αθλήματα όπως π.χ. το ποδόσφαιρο.

Πηγή: Ιδού η πρόταση της Ευρωλίγκας στη FIBA | AllAboutARIS.com

Μιας που δεν έχουμε αγώνα το ΣΚ , ας συζητήσουμε φιλοσοφικά για το μπάσκετ γενικά.

5-6-7 συμφωνώ.

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί αυτή η εμμονή στα εγγυημένα συμβόλαια.

Γιατί δεν το κάνουν όπως στο ποδόσφαιρο;

2 διοργανώσεις ( ή 3 οκ ) και όλοι να προκρίνονται μέσα από τα πρωταθλήματα τους. Όλοι όμως.

Και να υπάρχουν θέσεις ανάλογα με τη βαθμολογία της χώρας ( πχ η Ισπανία θα είχα 4 Ευρωλίγκα , 3 Γιούροκαπ και 3 Τσουλού ).

Από τις ομάδες που έχει τώρα η Ευρωλίγκα , το 80% ( μην πω και παραπάνω ) θα ήταν εκεί.

Πως οργανισμοί που ρίχνουν δισεκατομμύρια , όπως αυτοί του ποδοσφαίρου , το δέχονται αυτό και στο μπάσκετ δεν μπορούν να τα βρουν ( εντάξει ρητορική είναι η ερώτηση , στους καρεκλοκέντραυρους δεν υπάρχει ηθική , την καρέκλα και την εξουσία θέλουν );

Αλλά ένα τέτοιο σύστημα , θα είχε και καλά λεφτά και δίκαιη κατανομή.

Πχ , βγαίνουμε εμείς 10οι φέτος , αλλά διώχνουμε Λάσκαρη , ρυθμίζουμε τις υποχρεώσεις μας και πάμε στην Ούλεμπ και λέμε , γεια σας έρχομαι Γιούροκαπ. Θα μας πάρει; Εννοείται; Είναι δίκαιο; Όχι.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Toby B

Συμφωνώ με τα σχόλιά σου 100%, επίσης αυτό που θεωρώ πως μπορεί να γίνει είναι οι πρωταθλητές όλων αυτών των πρωταθλημάτων να πηγαίνουν κατευθείαν στους 16 (πχ 1ος από Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία, Ρωσία, Αδριατική Λίγκα, Γαλλία, Γερμανία) άρα 8 θέσεις. Και οι υπόλοιπες 8 ομάδες να προκύπτουν από προκριματικά τα οποία θα μπορούν να ξεκινήσουν από πχ 32 ομάδες (2-3 Ελλάδα, 2-3 Τουρκία, 2-3-4 Ισπανία, 2-3 Ιταλία, 2-3 Γαλλία, 2-3 Ρωσία και πρωταθλητές από λίγο χαμηλότερα). Οι 8 ομάδες που θα αποκλειστούν στον τελευταίο προκριματικό ας πάνε στην δεύτερη τάξη κατηγορία μαζί με τους 4ους από τα καλά πρωταθλήματα. Και οι άλλοι 16 που θα αποκλειστούν στον πρώτο προκριματικό ας πάνε στην τρίτη κατηγορία.

experience

Συμωφωνώ απόλυτα για τα συμβόλαια. Για τη μπάλα, ναι πας ανάλογα με τη θέση σου στο πρωτάθλημα αλλά αυτός που πάει CL παίρνει απίστευτα λεφτά λόγω συμμετοχής το οποίο είναι επίσης σκάνδαλο κατά τη γνώμη μου, κλείνει η παρένθεση. Κατά τα άλλα συμφωνώ απόλυτα για τα συμβόλαια, βέβαια και στη μπάλα υπάρχουν καρεκλοκένταυροι αλλά άλλο θέμα αυτό

gerorge

Το χειροτερο ειναι οτι απεναντι της η Ευρωλιγκα εχει τη Φιμπα, την οποια υποστηριζουν μονο κατι καρεκλοκενταυροι και αιωνιοι προεδροι οπως ο δικος μας,και τον γραφικο Γιαννακοπουλο ο οποιος απλως θελει τη διαιτησια που ειχαν ο θειος κι ο μπαμπας του,και προφανως δεν τον πολυνοιαζει το μπασκετ ως μπασκετ.Οποτε ελλειψει εναλλακτικων προτασεων φοβαμαι οτι τα κλειστα συμβολαια θα ναι το λιγοτερο για τα επομενα χρονια

experience

Ο Γιαννακόπουλος μια χαρά κλειστό συμβόλαιο έχει με την ευρωλίγκα, σου λέει εγώ δίνω κάθε χρόνο ένα κάρο λεφτά για μπάτζετ και θέλω να παίζω ευρωλίγκα, όχι άμα γίνει καμιά στραβή και χάσω από καμιά αεκ να παίζω γιούροκαπ, γιατί εκεί πιστεύω πάει το θέμα