Ο βασικός λόγος που έκανα αυτό το blog ήταν για να προσπαθήσω να ικανοποιήσω την ανάγκη μου για περισσότερη στατιστική ανάλυση του αθλήματος που αγαπάω πάνω από όλα και για να με αναγκάσω να ασχοληθώ πιο εντατικά πάνω σε αυτό .

”Άστο Γαλάνη , μην το ψάχνεις … ”

Παρακολουθώ πολύ NBA , όχι μόνο τα παιχνίδια , αλλά και ( μπορεί και περισσότερο ) την στατιστική του ανάλυση . Εκεί το παιχνίδι είναι κάτι παραπάνω από το τελικό σκόρ και πόσους πόντους έβαλε ο κάθε παίχτης ή πόσα ριμπάουντ πήρε . Πάρα πολλοί άνθρωποι ασχολούνται με καινούριους τρόπους ανάλυσης του παιχνιδιού , κάποιοι προσπαθώντας να φτάσουν σε έναν μαγικό αριθμό που να δίνει από μόνος του το πόσο καλά τα πήγε κάποιος παίχτης ή κάποια ομάδα , κάποιοι άλλοι απλά σε πιο αναλυτική απεικόνιση του αγώνα .

Κάθε πρωτάθλημα έχει το δικό του σύστημα αξιολόγησης . Στην Ελλάδα έχουμε το tendex που είναι
TENDEX =(ΠΟΝΤΟΙ) μείον (Χαμένες Βολές) μείον (Χαμένα δίποντα) + (rebounds) + (assists) + (Kλεψίματα) + (Τάπες) μείον (Λάθη) και όλο αυτο δια (Χρόνο Συμμετοχής)

Αυτό είναι το σύστημα που ξέρουμε , απλό και περιεκτικό . Δεν είναι όμως και τόσο σωστό . Μας έχει φέτος 9ους στο πρωτάθλημα ( στην κανονική περίοδο πάντα ) ενώ βγήκαμε 3οι ! Από την ΑΕΚ (9η ) και πάνω μας περνάνε όλοι ! Εμείς λοιπόν πως βγήκαμε 3οι ( με 2 νίκες διαφορά μάλιστα από τον 4ο ) ; Μαγικά ; Η φανέλα ; Τα τρίποντα του Κλάρκ μπαίναν τότε ; Μας αφήνουν να βγαίνουμε 3οι γιατί ξέρουν ότι θα μας νικήσουν στα πλέι όφ ; Παίζαμε αμυνάρα ;

Μπορεί όλα τα παραπάνω , μπορεί και τίποτα . Αλλά υπάρχει τρόπος να δούμε λίγο πιο βαθιά στη στατιστική ( είμαι σίγουρος πως οι ομάδες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν πρόσβαση σε τετοια δεδομένα ) αλλά εμείς ;

Έχουμε κι εμείς ( το περιμένατε ε;;;; ) .

Στο draftexpress , ένα site που ασχολείται βασικά με τους παίχτες που θα επιλεγούν στα ντράφτ , αλλά πραγματικά πλέον καταπιάνεται με πάρα πολλά , υπάρχει η σελίδα των στατιστικών για το Ελληνικό πρωτάθλημα . Εκεί μπορείτε να βρείτε τα πάντα , όχι απλά μέσους όρους , αλλά τα πάντα ! Πόσες κατοχές ανα παιχνίδι έχει η κάθε ομάδα , την ταχύτητα με την οποία παίζει , πόσες καλάθια βάζει ανά κατοχή και άλλα πολλά .

Βαρετά πράγματα ; Για αυτό είμαι εδώ ( επιτέλους μπαίνουμε στο ζουμί) !

Θα κάνω μια ομαδική ανάλυση από το 2003/2004 και στο δεύτερο μέρος θα αναφερθώ στην περσινή χρονιά αναλυτικά ( ομαδικά αλλά και ατομικά ) .

Στον πίνακα 1 βλέπετε τα ομαδικά μας στατιστικά ( σε παρένθεση η θέση μας γενικά )
Στον πίνακα 2 και 3 τα πιο αναλυτικά ( κάτω από αυτά εξηγώ τι σημαίνει το κάθε ένα )

POS: η θέση μας μετά τα πλέι οφ
PTS: πόντοι ανά αγώνα
FG%: ποσοστό εντός παιδιάς
2P%: ποσοστό διπόντων
3P%:ποσοστό τριπόντων
FT%:ποσοστό βολών
OFF:επιθετικά ριμπάουντ(α.α.)
DEF:αμυντικά ριμπάουντ(α.α.)
TOT:σύνολικά ριμπάουντ(α.α.)
ASTS:ασίστ (α.α.)
STLS: κλεψίματα (α.α.)
BLKS: τάπες (α.α.)
TOs: λάθη (α.α.)
———————-
FGA/G : σουτ που επιχειρήθηκαν ανά αγώνα
PTS/PLAY: πόντοι ανά κατοχές ( κατοχή =.47*FTMade + .47*Dreb%*(FTMissed) + FGMade + (FGMissed)*Dreb% + TOs
TS% : το πραγματικά % ευστοχίας ( η φόρμουλα του είναι =Pts/(2*(FGA + (.47*FTA))
EFG% : ότι και το παραπάνω , δίνοντας κάτι παραπάνω στα 3ποντα ((FG + .5*3Pt)/FGA)
FTA/FGA : πόσες βολές ανά σουτ επιχείρησε η ομάδα / ο παίχτης
3PA/FGA : πόσα τρίποντα ανά σουτ ( ο Καραποστόλου αγγίζει το 100% εδώ )
AST/FGA : πόσες ασίστ έδωσε ανά σούτ που επιχείρησε
A/TO : ασίστ ανα λάθος ( πάνω από 1,00 είναι το μίνιμουμ για κάθε πλέι μέικερ )
—————————-
PER : Ένα σύστημα μέτρησης που χρησιμοποιεί διάφορα παραδοσιακά στατιστικά , προσαρμοσμένα όμως στην ταχύτητα της κάθε ομάδας / παίχτη και στα λεπτά ( αναλυτικά)
EFF : Το σύστημα αξιολόγησης του ΝΒΑ (EFF = ((PTs + ORs + DRs + Stls + Asts + Blks): ((FGA: FG) + (FTA: FT) + Tos))/g )
WS/G : Επίσης σύστημα αξιολόγησης που δίνει βάρος στα ριμπάουντ ( ο Αγαδάκος ακόμα και εδώ είναι χειρότερος από τον Σκορδίλη )PTS + TRB + STL + .5* BLK + .5*AST – FGA – .5*FTA – TO – .5*PF / Min
PACE : Η ταχύτητα , ουσιαστικά πόσες κατοχές έχει μια ομάδα ανά λεπτό
POS/G : Οι κατοχές που έχει μια ομάδα ανά παιχνίδι ( πολλές παίζει γρήγορα , λίγες αργά)
PTS/POS : πόντοι ανά κατοχή ( εδώ φαίνεται η επιθετική ικανότητα της ομάδας/παίχτη )
FGA/POS: προσπάθειες ανά κατοχή ( δείχνει πόσο καταλήγει σε σουτ η κάθε κατοχή )
FTA/POS : βολές ανά κατοχή ( πόσες φορές εκτελούν βολές ανά κατοχή )
AS/POS : ασίστ ανά κατοχή ( κατά πόσο υπάρχει ασίστ στην επιθετική προσπάθεια )
TO/POS : λάθη ανά κατοχή ( πόσο προσεκτική είναι η ομάδα / παίχτης )

Αναλυτικότερα πατήστε εδώ
——————————————————————————————

Λοιπόν γρήγορα να πω πως από τα νούμερα τι καταλαβαίνουμε ; Πως ο Μπάρτον ήξερε να φτιάχνει επιθέσεις , ο Ματσόν άμυνες και ο Χέρμπερτ βαλίτσα ( και αυτήν αργά κιόλας την έκανε δυστυχώς ) .

Το ξέραμε αυτό όμως έτσι ; Δεν είπα ότι με τα στατιστικά θα ανακαλύψουμε την Αμερική απλά θα μπορούμε να έχουμε στοιχεία για αυτά που λέμε πια !

Οι 4,8 τάπες μας το 03/04 είναι ρεκόρ από το 99/00 που μπορώ να βρω στατιστικά ( το δεύτερο καλύτερο είναι 4,1 πάλι από εμάς την προηγούμενη χρονιά Στακ και Λικχολίτοφ και στις 2 χρονιές ) .

Με τον Μπάρτον τρέχαμε , βαρούσαμε καλά αλλά βολές δεν βάζαμε ( 13/37 ;;;;;;; στο ματς με την ΑΕΚ και αυτό δεν είναι στα νούμερα αυτά )

Με τον Ματσόν δεν είμαστε ( εκτός από φέτος ) όσο αργοί όσο θα περίμενα . Ίσως το ότι παίζουμε isolation πολύ να το κάνει να μοιάζει έτσι . Είμαστε όμως άστοχοι ,δε δίνουμε ασίστ . Βέβαια όποιο σύστημα μέτρησης και να πάρουμε , η άμυνα δεν μπορεί να μετρηθεί ακριβώς και για αυτό ομάδες όπως η περσινή θα αδικούνται λίγο από τα νούμερα…

Αυτά … ελπίζω να μη σας κούρασα … πολύ …..

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ruben2501

Καλή η προσπάθεια σου Πάνο αλλά με τόσα νούμερα νομίζω ότι τελικά αδικείται το ίδιο το παιχνίδι.Για εμάς που δεν είμαστε assistant σε κάποια αντίπαλη ομάδα είναι κάπως απλωμένη αυτού του είδους η ανάλυση.Προσωπικά πιο πολύ με ενδιαφέρει το τεχνικό κομμάτι προσέγγισης του παιχνιδιού παρά το αριθμητικό γιατί τελικά με όποιο σύστημα και να αξιολογήσεις ομάδα/παίκτη μπορώ να σκεφτώ αδύνατα σημεία.

kanapedakias

Η στατιστική αυτή δεν βοηθάει τόσο σε ομαδικό επίπεδο αλλά κυρίως σε ατομικό, στο να καταλάβεις πόσο “χρήσιμος” είναι ένας παίκτης και πόσο παραγωγικός πραγματικά είναι. Γι΄αυτό η ανάλυση θεωρώ ότι πρέπει να επικεντρωθεί στους παίκτες, για να δούμε για παράδειγμα αν ο Κλαρκ (που ήταν ο πρώτοε σκόρερ της ομάδας) σκόραρε με συνέπεια και όχι τραβώντας τις προσπάθειες, πόσο βοηθούσε ο Νέλσον που δεν σκόραρε πάντα αλλά έκανε άλλα τόσα σε κάθε ματς, κ.ά.. Έτσι θα έχουμε σίγουρη άποψη για κάθε παίκτη και όχι απλά τι εμείς πιστεύουμε για τον καθένα.

Night Audit

Ναι εννοείται ότι στους παίχτες θα επικεντρωθώ απλά ήθελα να κάνω μια εισαγωγή και μια πρώτη γνωριμία με τα νούμερα … για να ξέρετε τι λέμε …