Τελείωσε ο πρώτος γύρος και ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στην αποτελεσματικότητα των ομάδων και των παικτών.

Nα σας θυμίσω ότι αυτό που  κάνουμε είναι να συγκρίνουμε το USG%  με το PER. 

Το USG% είναι μια εκτίμηση του ποσοστού των επιθέσεων που τελειώνουν στα χέρια ενός παίκτη όταν αυτός είναι στο παρκέ και υπολογίζεται :

100*(( σουτ που επιχείρησε+(0,44 *βολές που επιχείρησε)+λάθη)*(τα συνολικά λεπτά της ομάδας/5))/((λεπτά του παίκτη*(τα σουτ που επιχείρησε η ομάδα+(0,44*βολές που επιχείρησε η ομάδα)+λάθη ομάδας)).

Τα στατιστικά δείχνουν ότι  όσο περισσότερες κατοχές χρησιμοποιούν οι παίκτες τόσο μειώνεται η αποτελεσματικότητά τους.
Ο ορισμός ενός σούπερ σταρ είναι ότι μπορεί να επωμιστεί μεγαλύτερο μέρος της επίθεσης μιας ομάδας με σχετικά μικρή πτώση της αποτελεσματικότητάς του. 
Εν τω μεταξύ, το αντίθετο ισχύει με τους υπόλοιπους : οι παίκτες είναι αποτελεσματικότεροι όταν καλούνται να χρησιμοποιούν λιγότερες επιθέσεις της ομάδας τους. 
Άρα, το μεγαλύτερο βάρος για το σούπερ σταρ σημαίνει ότι οι υπόλοιποι παίκτες διατηρούν χαμηλά ποσοστά χρήσης, που τους επιτρέπει να λειτουργούν πιο κοντά στη μέγιστη αποτελεσματικότητά τους.

Το PER συνοψίζει όλα τα θετικά επιτεύγματα του παίκτη, αφαιρεί τα αρνητικά επιτεύγματα, και μας δίνει μια ανά λεπτό βαθμολογία της απόδοσης ενός παίκτη.Με λίγα λόγια πολύ πιο καλό και ακριβές TENDEX .Λοιπόν , λίγο πριν σας δείξω τα γραφήματα , να σας πω κάποια πράγματα (σαν οδηγίες χρήσεως) .
  1. Θα αναλύσω τον Άρη και για τις άλλες ομάδες θα είμαι συνοπτικός
  2. Ο πρώτος παίκτης σε USG% είναι στην κορυφή και ακολουθούν οι υπόλοιποι δεξιόστροφα
  3. Αν το PER ξεπερνάει το USG% αυτός ο παίκτης είναι καλός
  4. Ο μέσος όρος PER είναι 12,5
  5. Τα στατιστικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι μόνο από το Ελληνικό πρωτάθλημα
Αυτά … ήρθε η ώρα για το ζουμί ( και τις εικόνες…)

ΑΡΗΣ 

Ας πάρουμε τον κάθε παίκτη με τη σειρά που βλέπουμε στον πίνακα.
Βεργίνης: Είναι κακός. Όσο προσπαθεί ( σουτάροντας ) να ανεβάσει τα ποσοστά του , τόσο ανεβάζει τα νεύρα μας ( και ρίχνει περισσότερο τα ποσοστά του ). Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί και πρέπει να το καταλάβει κι αυτός ( αλλά και να του βάλει λίγο μέτρο κι ο Αγγέλου ).
Τσιάρας: Παίζει 5 λεπτά ανά αγώνα και σε αυτά τα 5 λεπτά , το 1/4 των επιθέσεων μας καταλήγουν στα χέρια του. Ευτυχώς παίζει μόνο 5 λεπτά , γιατί η αποτελεσματικότητα του είναι στο 6,8 ( με τον μέσο όρο στην Α1 στο 12,5 ).
Πελεκάνος: Είναι αρκετά καλός για τις προσπάθειες που παίρνει. Το usg% του είναι  στο 21,1 , που σημαίνει πως οι προσπάθειες  βγαίνουν μέσα από τα συστήματα ( ή απλά δεν τραβάει προσπάθειες ). 
Κατά τη γνώμη μου βέβαια θα πρέπει να πάρει περισσότερες ενέργειες , μιας που είναι και από τους ικανότερους κι αποτελεσματικότερους παίκτες μας.
Πάσαλιτς: Καμιά φορά φαίνεται πως παίρνει υπερβολικές προσπάθειες , αλλά τα νούμερα λένε το αντίθετο. Usg% 21 και το PER του στο 15,6. Δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο ο Πελεκάνος , αλλά και πάλι είναι ένας παίκτης που θα του δικαιολογούσα περισσότερες προσπάθειες.
Ασημακόπουλος: Τώρα στα γεράματα , παίρνει τις περισσότερες προσπάθειες που έπαιρνε ποτέ στην καριέρα του. Δεν μπορεί να είναι όμως αποτελεσματικός. Δεν είναι τέτοιος παίκτης άλλωστε.
Τσακαλέρης: Κάνει τον Τσαιρέλη να φαίνεται καλός. Μόνο αυτό έχω να πω…
Σαρικόπουλος: Ο Σαρικόπουλος είναι καλός. Αποτελεσματικός ( ένας από τους 2 παίκτες μας που έχουν μεγαλύτερο PER από το usg% ) από τη στιγμή που σταμάτησε να κάνει πολλά λάθη. Τώρα πρέπει να σταματήσει να κάνει φάουλ για να μένει όσο χρειάζεται στο παιχνίδι.
Χαρίσης: Σαφέστατα βελτιωμένος , σε σχέση με τα πρώτα παιχνίδια , αλλά ακόμα παίρνει τις περισσότερες προσπάθειες  της καριέρας του ( usg% 18,2 ) κι έχει το χαμηλότερο PER της καριέρας του ( 13,7 ). Πρόβλημα…
Hunt: Ο Hunt έγινε ξαφνικά παίκτης τα τελευταία παιχνίδια κι αυτό φαίνεται και στο νούμερα του. Δεν τραβάει τις προσπάθειες και παίζει πάντα μέσα στη ροή του αγώνα , κάτι που τον κάνει καλό ρολίστα. Το μεγαλύτερο του πλεονέκτημα βέβαια είναι η άμυνα του , που δεν μπορεί να φανεί σε αυτά τα νούμερα.
Μποχωρίδης: Είναι η πρώτη του χρονιά με ρόλο στην ομάδα κι έχει ακόμα πολλά πράγματα να βελτιώσει στο παιχνίδι του. Αυτό όμως που του λείπει , κυρίως , είναι η αυτοπεποίθηση. Δε φαίνεται σίγουρος για τον εαυτό του ( όταν σηκώνεται για σουτ , για παράδειγμα , το βλέπεις πως δεν το πιστεύει καθόλου ). 
Καραποστόλου: Καλύτερα τραυματίας , παρά στο παρκέ…
Μούρτος: Κι έτσι ξαφνικά βρήκαμε παίκτη! Ο Μούρτος πρέπει να δυναμώσει ( έχει το κορμί δεκαπεντάχρονου ) κι αυτό θα παίξει μεγάλο ρόλο στο τι παίκτης θα γίνει στο μέλλον. Αλλά  δείχνει να βελτιώνεται παιχνίδι με το παιχνίδι και σίγουρα άρπαξε την ευκαιρία που του δόθηκε από τα μαλλιά.
Βεζένκοφ: Μιλώντας για κερδισμένες ευκαιρίες… Σε λίγα παιχνίδια , έχει πάρει τη θέση του Τσακαλέρη και του Τσιάρα στο rotation της ομάδας κι είναι , ουσιαστικά , το αναπληρωματικό μας 4άρι ( πίσω από τον Ασημακόπουλο ). Καλό σουτ , έξυπνος και με πίστη στις ικανότητες του , ανυπομονώ να δω τι παραπάνω μπορεί να προσφέρει…
Δήμας και Νίκος Μποχωρίδης παίξανε ελάχιστα μέχρι τώρα , για αυτό και δεν αναφέρονται.
Ας δούμε συνοπτικά και τις άλλες ομάδες της Α1( αλφαβητικά):
Α.Γ.Ο.Ρ


Αυτός ο Petway , είναι πολύ αποτελεσματικός και με λίγες προσπάθειες !

ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ


Αργυρόπουλε , σταμάτα να σουτάρεις…
ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ


Ο Stoglin έχει κοντά στο 40% USG!!!! Αυτά δε συμβαίνουν πια στο σύγχρονο μπάσκετ… Αλλά με Ζευγώλη πάμε back to the future…
ΊΚΑΡΟΣ 


O Vrkic πρέπει να παίρνει περισσότερες προσπάθειες. Το αξίζει !
ΚΑΒΑΛΑ


Coleman και ξερό ψωμί!( Θα έλεγα και  Krstevski , αλλά αυτός παίζει 10 λεπτά ανά αγώνα γιατί κάνει περίπου 10 φάουλ το παιχνίδι ! )
ΚΑΟΔ

Εδώ βλέπουμε μια ομάδα που έχει προπονητή τον Καλαφατάκη…
ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ

Ο Dendy είναι όλα τα λεφτά ( αρκεί να γυρίσει καλά από τον τραυματισμό του )

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Άντε δώστε του το πρωτάθλημα να τελειώνουμε…
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 

Οι  Ukic και  Banks είναι κακοί. Αλλά επιμένουν να παίρνουν προσπάθειες…

ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ

Οι περισσότεροι παίκτες της Ελευσίνας παίζουν καλά ( για το ταλέντο τους ) , απλά είναι άτυχοι…

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣΓιάνκοβιτς και Παππάς κάνουν την καλύτερη χρονιά της καριέρας τους ! 
ΠΑΟΚ

Τσαιρέλης. Σταθερή – κακή – αξία.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Ούτε τα νούμερα μπορούν να πιστέψουν πως έχει αυτή η ομάδα 5 νίκες…
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

TI EXEIΣ ΦΤΙΑΞΕΙ ΡΕ ΦΙΛΕ.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ

Anonymous

μπραβο ρε φιλε, για τον κοπο που μπαινεις να κανεις αυτες τις αναλυσεις

Anonymous

μπραβο σου, εξαιρετικο

Anonymous

Οπότε η καλή μας πεντάδα είναι

Pasalic
Hunt
Pelekanos
Vezenkov
Sarikopoulos

Δεν είναι κακό.

Συγχαρητηρια για τη δουλειά που κάνεις

Παναγιώτης

Night Audit

Στα πρώτα 12 παιχνίδια , αυτή η πεντάδα που λες , δεν έχει παίξει ποτέ.
Αν έπαιξε στο παιχνίδι με τον Κολοσσό ( αλλά ακόμα δεν έχω βγάλει τις πεντάδες από αυτό το παιχνίδι )θα ήταν η πρώτη φορά της…

Anonymous

Καλά και εγώ να έχει παίξει αυτή η πεντάδα δεν θυμάμαι κυρίως γιατί ο Hunt δεν χρησιμοποιούνταν μαζί με Πελεκάνο και τους Vezenkov, Σαρικόπουλο τους ταιριάζει στη frontline με κάποιο πιο έμπειρο. Εφόσον όμως τα νούμερα λένε ότι όταν έχουν στα χέρια τους τη μπάλα αυτοί οι παίκτες είναι πιο πιθανό να γίνει κάτι καλό, θα ήταν ενδιαφέρον να τους βλέπαμε και στην ίδια πεντάδα.