Έχω αναφέρει πολλές φορές από εδώ , πως για να κριθεί μια ομάδα ή ένας παίκτης στο σύγχρονο μπάσκετ , θα πρέπει να δούμε πέρα από τον μέσο όρο πόντων του . Θα πρέπει να δούμε και την προσφορά που έχει συνολικά στην ομάδα καθώς και τη συνεργασία του με τους υπόλοιπους 4 στο παρκέ (γιατί πρέπει να παραδεχτούμε -Νίκο Χατζηβρέττα- πως υπάρχουν κι άλλοι στο παρκέ που μπορούμε να τους δώσουμε την μπάλα…).
Αυτό λοιπόν θα προσπαθήσω να κάνω σε αυτό το κείμενο (θα έχει και εικόνες για να μην είναι τελείως βαρετό) , συγκρίνοντας το USG%  με το PER. Πολλές άγνωστες λέξεις ε;
Λοιπόν το USG% είναι μια εκτίμηση του ποσοστού των επιθέσεων που τελειώνουν στα χέρια ενός παίκτη όταν αυτός είναι στο παρκέ και υπολογίζεται :
100*(( σουτ που επιχείρησε+(0,44 *βολές που επιχείρησε)+λάθη)*(τα συνολικά λεπτά της ομάδας/5))/((λεπτά του παίκτη*(τα σουτ που επιχείρησε η ομάδα+(0,44*βολές που επιχείρησε η ομάδα)+λάθη ομάδας))
 
Τα στατιστικά δείχνουν ότι  όσο περισσότερες κατοχές χρησιμοποιούν οι παίκτες τόσο μειώνεται η αποτελεσματικότητά τους. Ο ορισμός ενός σούπερ σταρ είναι ότι μπορεί να επωμιστεί μεγαλύτερο μέρος της επίθεσης μιας ομάδας με σχετικά μικρή πτώση της αποτελεσματικότητάς του. Εν τω μεταξύ, το αντίθετο ισχύει με τους υπόλοιπους : οι παίκτες είναι αποτελεσματικότεροι όταν καλούνται να χρησιμοποιούν λιγότερες επιθέσεις της ομάδας τους. Άρα, το μεγαλύτερο βάρος για το σούπερ σταρ σημαίνει ότι οι υπόλοιποι παίκτες διατηρούν χαμηλά ποσοστά χρήσης, που τους επιτρέπει να λειτουργούν πιο κοντά στη μέγιστη αποτελεσματικότητά τους.

Το PER συνοψίζει όλα τα θετικά επιτεύγματα του παίκτη, αφαιρεί τα αρνητικά επιτεύγματα, και μας δίνει μια ανά λεπτό βαθμολογία της απόδοσης ενός παίκτη.Με λίγα λόγια πολύ πιο καλό και ακριβές TENDEX .
Λοιπόν , λίγο πριν σας δείξω the graphics , να σας πω κάποια πράγματα (σαν οδηγίες χρήσεως) .
  1. Θα αναλύσω τον Άρη και για τις άλλες ομάδες θα είμαι συνοπτικός
  2. Ο πρώτος παίκτης σε USG% είναι στην κορυφή και ακολουθούν οι υπόλοιποι δεξιόστροφα
  3. Αν το PER ξεπερνάει το USG% αυτός ο παίκτης είναι καλός
  4. Αν αυτό τον παίκτη τον λένε Πέκοβιτς είναι σούπερ σταρ 
  5. Τα στατιστικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι μόνο από το Ελληνικό πρωτάθλημα
Αυτά … ήρθε η ώρα για το ζουμί ( και τις εικόνες…)
ΑΡΗΣ

 
Αυτό που βλέπετε πάνω είναι μια μέτρια ομάδα.
Καλύτερος παίκτης μας είναι ο Κακιούζης (και με διαφορά) , ο οποίος παίρνει το 17,5% των επιθέσεων και έχει PER 20,2! Το κακό  είναι πως αυτά είναι καλά νούμερα για έναν συμπληρωματικό παίκτη και οχι για ηγέτη .
Ο Μπετς είναι ο επόμενος , με τα νούμερα του να δείχνουν , ότι παίρνει ακριβώς τις προσπάθειες που πρέπει για να είναι αποτελεσματικός .
Η θετική έκπληξη για μένα είναι ο Ντικούδης κι είναι ,μάλλον, έκπληξη ,γιατί όταν ήρθε εγώ περίμενα πολλά παραπάνω από αυτόν από τα 15 λεπτά μέσο όρο που έχει , αλλά φαίνεται ότι αυτά χρειάζεται για να είναι αποτελεσματικός. Το κακό είναι ότι τον πήραμε για να είναι βασικός και αποτελεσματικός…
Πάουνιτς και Σκορδίλης είναι αρκετά καλοί για τις προσπάθειες που παίρνουν , με τον Σκορδίλη να μπορεί να πάρει κάποιες επιθέσεις ακόμα …
Κάπου εδώ μας τελειώνουν τα καλά λόγια …
Ο Ντίξον ήταν τραγικός . Ενώ είχε USG% 31,2 ( έπαιρνε δηλαδή το 31% των επιθέσεων όταν ήταν στο παρκέ) είχε PER 16,7(ενός ρολίστα) .Αυτός όμως μας άφησε νωρίς… Δυστυχώς για εμάς οι υπόλοιποι μένουν…
Μάιλς , Κλάρκ , Μπάρλος , Ρίτσαντσον είναι οι 4 πρώτοι σε τελείωμα επιθέσεων… Ε η αποτελεσματικότητα τους φαίνεται από το γράφημα…Ο Μπάρλος είναι τόσο ψηλά γιατί σε αυτόν μένει η μπάλα στο τέλος ή γιατί όποτε ακουμπάει την μπάλα την σουτάρει … Όπως και να χει πρέπει να κάνει ένα πράγμα … Να σταματήσει να σουτάρει ! 
Οι 3 Αμερικάνοι είναι κακοί φέτος(κι ο Χατζηβρέττας αλλά θα τα πούμε αργότερα γι’αυτόν). Ειδικά ο Κλάρκ(που τον ξέρουμε κιόλας) είναι πολύ κακός. Το PER του από 16,7 πέρυσι έχει πέσει φέτος στο 12,5 , έχοντας όμως τις ίδιες επιθέσεις (22,7)! Το μόνο καλό είναι ότι δείχνει σημάδια ανάκαμψης στα τελευταία παιχνίδια κι ελπίζω να μπορέσει να κρατηθεί σε αυτό επίπεδο.
Και πάμε στον αξιότιμο κύριο Χατζηβρέττα. 
Για εμένα αυτός είναι η μεγαλύτερη απογοήτευση όλων φέτος. Ήρθε για να γίνει ο ηγέτης , να παίρνει την ομάδα στα δύσκολα και τελικά το μόνο που παίρνει είναι τον χρόνο από τις επιθέσεις μας. Ειλικρινά πιστεύω πως ο μόνος λόγος που είναι τόσο χαμηλά στο USG% είναι γιατί κρατάει τόσο πολύ την μπάλα.Να ήταν κι αποτελεσματικός να του το συγχωρούσες . Έλα όμως που είναι ο χειρότερος στην ομάδα! Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ! 
Τα παραπάνω είναι ,μόνο, για το Ελληνικό πρωτάθλημα. Αν βάλουμε μέσα και τα στατιστικά της Ευρώπης , η εικόνα μας βελτιώνεται(όχι για τον Χατζηβρέττα πρέπει να βάλω και τα στατιστικά του στον Ηρακλή για να βελτιωθεί η εικόνα) :

Ντίξον , Κλάρκ, Μπάρλος , Χατζηβρέττας μένουν στα ίδια επίπεδα , αλλά Ρίτσαρντσον , Μάιλς ανεβαίνουν σημαντικά και γενικά η εικόνα της ομάδας είναι πολύ καλύτερη… 
Θέλετε κι άλλο Άρη ; 
Ορίστε και το γράφημα με τα περσινά νούμερα :

Αρκετά πιο ισορροπημένη η ομάδα πέρυσι – χωρίς βέβαια να είναι κάτι το ιδιαίτερο- αλλά με τους παίκτες που σηκώναν το μεγαλύτερο βάρος στην επίθεση να είναι αποτελεσματικότεροι από τους φετινούς και τους ψηλούς μας( Νέλσον,Σέκουλιτς,Μπέτς,Μπάρλος) να είναι πολύ καλοί!
Αρκετά όμως με τον τιτανικό Άρη ! Ας δούμε συνοπτικά και τις άλλες ομάδες της Α1( αλφαβητικά):
Α.Ε.Κ.

Φράνσις δε θέλαμε το καλοκαίρι ε; 
ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ

Ο τραυματισμός του Πέτγουει ήταν σοβαρό πλήγμα , γιατί τώρα ο – πολύ καλός -Κάρτερ μένει μόνος του…
ΚΑΒΑΛΑ

Προσπαθούν τα Αρειανάκια , αλλά δεν τους βλέπω και πολύ καλά …
ΚΟΛΟΣΣΟΣ

Τον Χάρις τον περίμενα αποτελεσματικότερο , ο Παντελιάδης πρέπει να σταματήσει το μπάσκετ και ο Χαρίσης είναι πολύ καλός !
ΛΑΡΙΣΑ

Αυτό που βλέπετε είναι η γραφική απεικόνιση μιας ομάδας της Α2.
ΜΑΡΟΥΣΙ

Οι Μαυροειδής και Καιμακόγλου είναι σούπερ σε μια απόλυτα ισορροπημένη και με εκπληκτική αποτελεσματικότητα ομάδα. Πελεκάνε,ο Πατ είναι καλύτερος από σένα…
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

1,3εκ€ το χρόνο Βασιλόπουλε κι ο Μαυροκεφαλίδης είναι καλύτερος σου; Δεν ακούγεται καλά ε; 
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

Πέκοβιτς μας κάνεις πλάκα έτσι; 29,1 USG% 35,2 PER ; 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ
 
”Η Κ.Α.Ε. Άρης ανακοινώνει την απόκτηση του Ίαν Βουγιούκα… ”
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
 
Ράις σταμάτα αγόρι μου να σουτάρεις …Χαριτόπουλε εσύ σταμάτα το μπάσκετ …
ΠΑΟΚ
 
Δεν έχει πλάκα που ο καλύτερος τους παίκτης είναι Αρειανός; 
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
 
Αυτή είναι μια υπέροχα δομημένη ομάδα με έναν σούπερ σταρ (Άρνολντ) και πολύ καλούς ρολίστες.
ΤΡΙΚΑΛΑ

Καλύτερα από τη Λάρισα πάντως είναι … 
Αυτά λοιπόν φίλοι μου . Αν διαβάζετε αυτό το σημείο σημαίνει ότι έχετε μεγάλη υπομονή (ή δεν έχετε και πολλά να κάνετε στη ζωή σας):P
Αν πρέπει να βγάλω ένα συμπέρασμα , θα έλεγα ότι είμαστε εκεί που είμαστε στη βαθμολογία γιατί εκεί μας αξίζει να είμαστε … τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή…
16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Πάρα πολύ καλή δουλειά…
και αξίζει αρκετή ανάλυση!
έχω όμως μιά απορεία δεν θα έπρεπε στο PER να συνιπολογιστούν και τα κοψίματα που έχει δεχτεί κάθε παίχτης;
Ενώ θα ήθελα αν δε σου κάνει κόπο να δημοσιεύεις ένα πινακάκι με τα per-usg κάθε παίχτη του Άρη και επιπρόσθετα ένα στατιστικό σαν το per όπου θα είναι 100*((σουτ που ευστόχησε+(0,44*βολές που έβαλε)+ασίστ)*(συνολικά λεπτά της ομάδος/5))/((λεπτά του παίχτη*(τα σουτ που έβαλε η ομάδα+(0,44*βολές που έβαλε η ομάδα)+ασίστ ομάδος))!
Έχω την εντύπωση πως έτσι θα έχουμε μια ποιο καλή σύγκριση ανάμεσα στις προσπάθειες που πήραν και την αποτελεσματικότητα τους.

Night Audit

Το θέμα δεν είναι να δούμε στα πόσα ευστόχησε , αλλά στα πόσα επιχείρησε, γιατί θέλουνε να δούμε τη συνολική επιρροή του που έχει στην επίθεση της ομάδας . Επίσης το 0,44 ,στις βολές , είναι ένα νούμερο που βγήκε μέσα από στατιστικές αναλύσεις (για τις οποίες εγώ δεν έχω καμία ιδέα)κι είναι η βαρύτητα που έχουν οι βολές στην συνολική επιθετική εικόνα της ομάδας. Οπότε το 0,44 θα πρέπει να αλλάξει όταν μιλάμε για εύστοχες βολές και δεν ξέρω ποιο θα είναι το σωστό νούμερο…
Επίσης να σου αναφέρω ξανά ότι το PER δεν έχει τόσο απλό τύπο … Είναι όπως αναφέρουν σε ένα αμερικάνικο σαιτ the most complicated formula known to man !
Θα δω όμως αν μπορώ να βρω κάτι και στο τέλος της κανονικής περιόδου θα δω αν μπορώ να βγάλω και κάτι με αυτό που λες…

reddragon

Πολύ καλή ανάλυση αλλά μήπως τα νούμερα δε λένε όλη την αλήθεια; π.χ. στον ολυμπιακό ο Σλούκας βγαίνει Super Star εγώ δεν τον είδα να παίζει ποτέ…
Πέθανα με τα σχόλια σου για διάφορους παίχτες 🙂 🙂 … εύγε

Night Audit

Όσο πιο λίγο USG% έχει , αν είναι καλός , θα έχει και μεγάλο PER. Αυτή τη στιγμή ο Σλούκας είναι πολύ καλός στα λεπτά που παίζει , αντίθετα με τον Παπανικολάου(εκείνον που πουλήσαμε το καλοκαίρι λέω) που είναι στατιστικά αδιάφορος και για αυτό δεν είναι μέσα …
Εννοείται βέβαια άλλο τα λεπτά που παίζει ο Σλούκας(αδιάφορα παιχνίδια και με μεγάλες διαφορές) και άλλα τα λεπτά που παίζει ο Χαρίσης στον Κολοσσό(πιο χρήσιμος από ότι ο Σλούκας).

miaou

Καταπληκτικη δουλεια, μπραβο! Μακαρι οι καλοπληρωμενοι στατιστικολογοι του Τυπου (του κ…λου) να κανανε τετοια αναλυση!

Anonymous

Από όσο ξέρω το 0,44 προκίπτει από μια εμπειρική στατιστική μελέτη που ουσιαστικά μετράει την αναλογία βολών για κάθε προσπάθεια! Κανονικά κάθε δίποντο είναι 2 βολές το τρίποντο 4 και υπάρχει περίπτωση της συμπληρωματικής. Αν υπήρχε μόνο η πρώτη περίπτωση θα πολαπλασιάζαμε με το 0,50 αλλά τώρα είναι λίγο ποιο πολύπλοκο.
Τώρα για το στατιστικό που σε ρώτησα βασικά το βρίσκω ενδιαφέρων για να το συγκρίνω με το per μιας και το θεωρώ πολύ ποιο συγκρίσημο με αυτό από το από tentex!

υ.γ. για άλλη μια φορά συνχαρητήρια για την ανάλυση που έκανες μιας και την βρίσκω πολύ αξιόλογη
υ.γ.2 Για κάποιο λόγο δε μπορώ να βάλω όνομα προφίλ και για αυτό το παραθέτω χειρόγραφα
TIMEMASTER!

Anonymous

Ο Δαίμων το τυπογραφείου!
το τρίποντο 3!

TIMEMASTER!

Anonymous

μπραβο και παλι μπραβο
φιλικα BAGI

KANTHAR0S

Πάρα πολύ καλή δουλειά! Well done! Βουγιούκα θέλω κι εγώ. Μακάρι το καλοκαίρι να κάνουμε κίνηση.

kanapedakias

Πρώτον: Συγχαρητήρια για την πολύ καλή ανάλυση.
Δεύτερον: Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η περσινή ομάδα ήταν πιο ισορροπημένη από την φετινή, για αυτό και πιο πετυχημένη.
Τρίτον: Έτσι όπως βλέπω την ομάδα στο γράφημα η απόκτηση του Γουόλς δεν φαίνεται να είναι τόσο περίεργη τελικά, αφού οι περιφεριακοί μας δεν είναι καθόλου ουσιαστικοί. Μπορεί αυτό να είδε ο Μπλατ και για αυτό να τον πήρε, όσο για ψηλό ίσως δούμε τον Ριτς να παίζει και 4 σε πιο γρήγορα και ευέλικτα σχήματα.
Τέταρτον: Θα μπορούσες να συγκρίνεις τις περιόδους του ακατανόμαστου (Κατσικάρη) και Μπλατ, για να δούμε αν έχει αλλάξει κάτι.
Πέμπτον: Δαμιανίδη ελπίζω ο Βουγιούκας, ο Φράνσις και ο Άρνολντ να είνα ήδη στη λίστα μας για του χρόνου.

Ruben2501

Μπράβο πολύ καλή ανάλυση ειδικά όσων αφορά και τις άλλες ομάδες για να ξέρουμε τι γίνεται.
Για μένα δεν είναι πρόβλημα ότι δεν είναι ισορροπημένη η ομάδα μας αλλά το ότι δεν έχει ένα χαρακτηρα.Αυτό φαίνεται και από παιχνίδι σε παιχνίδι αλλά και από τα γραφήματα.Όπως είπες κι εσυ Πάνο το Περιστέρι είναι μια υπέροχα στημένη ομάδα για αυτό που θέλει.Δηλαδή έχω ένα φονια και 5-6 παίκτες να βοηθάνε.Τι θέλω;Να σωθώ.Αν σπάσει ο διαβολος το πόδι του θα μπω και 8άδα.
Θα μπορούσαμε δηλαδή να έχουμε 2 φονιάδες και όλους τους άλλους λίγο χειρότερους και να είμαστε πολύ καλύτεροι.Αυτό νομίζω είναι και το πρόβλημα μας από την αρχή της χρονιάς και ακόμα και με την απόκτηση του Ουόλς ψαχνουμε να βρούμε τι είδους ομάδα μας ταιριάζει.Βλέπουμε ας πούμε ότι με τον Ηλυσιακό θα πάμε στους 97 πόντους και μετά με τα Τρίκαλα μπορεί να μείνουμε στου 63 (λες;).
Εγώ νομίζω ότι καλό παράδειγμα θα ήταν η πρώτη χρονια Μάσεϋ όπου γενικά νομίζω είμασταν χειρότεροι από τώρα αλλά πολύ πιο αποτελεσματικοί.
Νομίζω δεν ταιριάζει ο Ριτς καθόλου στο 4.Και επιθετικά και αμυντικά.
Για Βουγιουκα και Φράνσις φέρτε μου να υπογράψω αλλά όχι και για Άρνολντ.Είναι ήδη 34-35.Μήπως άκουσες που είπε για τους “νεαρούς” μας και θέλεις να φέρουμε άλλον έναν;

Night Audit

Θα κάνω μια σύγκριση της ομάδας με τον Κατσικάρη και τον Μπλατ… Απλά περιμένω να παίξουμε κάποια παιχνίδια ακόμα με Μπλατ για να έχει και περισσότερη βάση …

TIMEMASTER

αυτή η σύγκρηση θα είχε ακόμα μεγαλήτερο ενδιαφέρον!!!

Από την παραπάνω ανάλυση καταλαβαίνω πως τα προβλήματα της ομάδος στην επίθεση είναι τρία!
Πρώτον ότι έχουμε 5 ψιλούς που στην καλήτερη περίπτωση (Κακιούζης) παίζουν σαν ρολίστες και στην χειρότερη
(Ντικούδης-Μπάρλος) είναι αρνητικότατοι.
Δεύτερον δεν υπάρχει άλλο τριάρι πίσω από τον Ρίτσαρτσον όταν δεν αποδήδει να μπει και να σκοράρει έστω σαν ρολίστας!
Τρίτον η συνεργασία play maker-ψιλών όπου οι πρώτοι δε μπορούν να τους περάσουν εύκολα την μπάλα και πολλές φορές καταφεύγουν σε απελπισμένες προσπάθειες!

Αν τελικά παίξει ο Ουόλς τότε υπερκαλήπτουμε το δεύτερο πρόβλημα μιας και μηλάμε για παίχτη που μπορεί να σκωτώσει αλλά το παιχνίδι μας θα γίνει ακόμα ποιο περιφερειακό και θα δημιουργηθεί ακόμα μεγαλήτερο πρόβλημα στα άλλα δύο!

kanapedakias

Συμφωνω απόλυτα με τον timemaster για τα προβλήματα που έχουμε στην επίθεση, αλλά θεωρώ ότι άμα ο Γουόλς επιχειρεί μπασίματα τότε λύνουμε και το τρίτο, γιατί οι υπόλοιποι(εκτός ίσως του Μάϊλς) όταν κολλάμε επιχειρούν τρίποντα απελπισίας, ενώ άμα έχουμε έναν που διεισδύει να έχουμε περισσότερη υπομονή και καλύτερες επιλογές παρότι μπορεί να τελειώνει μια επίθεση.
Όσο για το πρώτο ίσως πρέπει να περιμένουμε το Πάσχα να έρθει νωρίτερα φέτος μπας και ανστηθούν οι ψηλοί μας, γιατί αλλιώς…

banou

Φοβερή ανάλυση! Όσο για τον Βασιλόπουλο που αναφέρεις, αυτός κάνει περισσότερο θόρυβο εκτός παρκέ παρά εντός. 18 δεύτερα στον τελικό κυπέλλου ακα MVP

Night Audit

Καλά ο Βασιλόπουλος δεν είχε ποτέ τη συμπάθεια μου και ειλικρινά χαίρομαι που και τα νούμερα συμφωνούν μαζί μου… είναι κακός!!!!