Καιρό τώρα διαβάζω για το πως παίζουμε τη μια περίοδο ή ότι αυτή είναι η καλή μας περίοδος , οπότε αποφάσισα να ρίξω μια ματιά στο τι λένε τα νούμερα για αυτό και τι – αν μπορούμε – συμπεράσματα βγάζουμε.

Net Rating

Ας ξεκινήσουμε με το Net Rating μας ανά περίοδο.

Δείτε το σαν διαφορά πόντων , με περισσότερη όμως ακρίβεια.

Ξεκάθαρα και από την αρχή της χρονιάς , η 4η περίοδος είναι η καλύτερη μας. Αν παίζαμε , όπως παίζουμε την 4η περίοδο , οι πόντοι μας θα ήταν 78-68 και θα βρισκόμασταν μόνοι 3οι στη βαθμολογία.

Δυστυχώς , όμως , παίζονται κι άλλες 3 περίοδοι στο μπάσκετ και στις άλλες τρεις δεν πάμε και τόσο καλά.

Η πρώτη και η τρίτη περίοδος ξεκίνησαν αντίθετα , θετικά εώς πολύ θετικά η τρίτη , αρνητικά η πρώτη , αλλά αυτή τη στιγμή και στις δυο αυτές περιόδους είμαστε κοντά στους μέσους όρους μας.

Η δεύτερη μας περίοδος όμως είναι τραγική και παρόλο που είχαμε μια βελτίωση με τον Καστρίτη , ακόμα , οι πόντοι μας είναι 63-76 , καλό για την 13η θέση στο πρωτάθλημα.

Με τον Καστρίτη είχαμε άμεση βελτίωση στην 1η και στην 2η περίοδο αλλά, όλως περιέργως , στο σερί νικών μας τώρα έχουμε πτώση στην απόδοση μας στη 2η περίοδο

4 Παράγοντες

Οι 4 παράγοντες είναι τα 4 στοιχεία του παιχνιδιού που βοηθάνε μια ομάδα να νικήσει. Το ποσοστό στα σουτ , τα επιθετικά ριμπάουντ , τα λάθη και το πόσο συχνά πας στις βολές.

Βλέποντας αυτές τις κατηγορίες ξεχωριστά , τα ποσοστά μας έχουν – και λογικά – μια παράλληλη πορεία με το πόσο καλοί είμαστε στο κάθε δεκάλεπτο.

Τα επιθετικά μας ριμπάουντ είναι εξωπραγματικά στην τέταρτη περίοδο ( σημαντικός παράγοντας που έχουμε άλλωστε και τόση υψηλή επιθετική αποτελεσματικότητα ) και φυσικά πολύ χαμηλά στην 2η περίοδο ( την χειρότερη επιθετικά μας περίοδο ).

Στα λάθη , το πάνω από το μέσο όρο είναι κακό , οπότε η δεύτερη περίοδος μας και πάλι είναι αρνητικοί ,μιας και κάνουμε πολλά λάθη.Γενικά , πάντως , δεν είμαστε τραγικοί στα λάθη ανά κατοχή ( 10οι στην Α1 ) και στις άλλες τρεις περιόδους είμαστε θετικοί.

Στην αναλογία βολών ανά σουτ είμαστε κακοί. 11οι στην επίθεση και 14οι αμυντικά ( κοινώς στέλνουμε τους αντιπάλους μας συχνότερα από κάθε άλλη ομάδα ).

Το περίεργο σε αυτό το στατιστικό είναι πως είμαστε κακοί στο να πηγαίνουμε στις βολές στην 4η περίοδο ( που είμαστε καλοί επιθετικά ) και πάμε συχνά στις βολές στη 2η περίοδο ( που είμαστε κακοί επιθετικά ).

Ταχύτητα

Το τελευταίο πράγμα που ήθελα να δούμε είναι η ταχύτητα ( pace ) της ομάδας , που ουσιαστικά είναι ο ρυθμός που παίζει μια ομάδα.

Παίζουμε γρήγορα ( άρα και με περισσότερες κατοχές ) 1η και 4η περίοδο και πιο αργά την 2η και την 3η. Με τον Καστρίτη γενικά έχουμε ρίξει τις κατοχές μας , αλλά όπως είδαμε παραπάνω έχουμε καλύτερη αποτελεσματικότητα , οπότε μπορεί να πέσαμε ποσοτικά , αλλά ανεβήκαμε ποιοτικά.

Συμπέρασμα

Παιδιά , ας βελτιώσουμε τη δεύτερη περίοδο …

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
timemaster

πολλά νούμερα για ανάλυση.
Κατά την γνώμη μου η κακή δεύτερη περίοδος έχει να κάνει με τις πρώτες αλλαγές που κάνουμε στο ροτέσιον.
Συνήθως εκείνη την ώρα παίζουμε με την δεύτερή μας πεντάδα.
Γενικά η ομάδα έχει μεγάλο πρόβλημα στις αλλαγές. Μετά από τα πρώτα 7-8 λεπτά του αγώνα όταν αρχίζουν οι αλλαγές χάνουμε την ομοιογένειά μας στην άμυνα. Με την κατάρρευση της άμυνας έρχεται συνήθως και η πτώση της επίθεσης μιας και δεν βάζουμε ευκολα καλάθια.
Το περίεργο είναι πως και οι δύο προπονητές μας το ξέρουν αυτό και έχουν δοκιμάσει πολλές διαφορετικές πεντάδες και για το ξεκίνημα αλλά και για το δεύτερο δεκάλεπτο.

Ουσιαστικά η μόνη κατά την γνώμη μου που δούλεψε είναι με με τον έναν εκ τον Μποχωρίδη- Τζόουνς να έρχεται από τον πάγκο και ποτέ Νταλό, Βεργίνης ταυτόχρονα.

Γενικά μετά από τόσα παιχνίδια δεν έχουν βρεθεί τριάδες-τετράδες που δουλεύουν καλά μαζί.

Όσο αναφορά την τέταρτη περίοδο αυτό μπορεί να αιτιολογηθεί στο ότι παίζει η πιο αποδοτική πεντάδα στον αγώνα (μαθαίνουμε από τα λάθη μας) και στο ότι συνήθως κυνηγάμε το σκορ οπότε έχουμε να κάνουμε με χαλάρωση αντιπάλου.

Όσο αναφορά στις βολές στην δεύτερη περίοδο ρίχνουμε ρυθμό, κερδίζουμε φάουλ όμως δε μπορούμε να σκοράρουμε στο σετ παιχνίδι. Αντίθετα στην τέταρτη περίοδο τρέχουμε περισσότερο (λόγο πίεσης χρόνου) και σκοράρουμε εύκολα καλάθια εξαιτίας της πίεσης στην άμυνα. Ενώ πολλές φορές ο αντίπαλος είναι φορτωμένος με φάουλ οπότε προτιμάει να μη μας σταματάει με αυτό τον τρόπο. Ειδικά όταν είναι μπροστά στο σκορ.