aris-fb-cover small
Έστω και λίγο καθυστερημένα ,ας ρίξουμε μια ματιά στην αποτελεσματικότητα των ομάδων και των παικτών της Α1 , στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος:
Σας θυμίζω πως φέτος βλέπουμε τη σχέση μεταξύ τις επιθετικές και τις αμυντικές κατοχές που έχει ο κάθε παίκτης ανά αγώνα και τους πόντους που δέχεται σε αυτές.
Όπως καταλαβαίνετε είναι σημαντικό να έχεις πάνω από 1,0  στην αναλογία επιθετικές κατοχές/ πόντοι  ανά αγώνα  και όσο πιο κάτω γίνεται στις αμυντικές.
Κάποια πράγματα πριν πάμε στα γραφήματα:
  1. Θα αναλύσω τον Άρη και για τις άλλες ομάδες θα είμαι συνοπτικός
  2. Ο πρώτος παίκτης σε κατοχές είναι στην κορυφή και ακολουθούν οι υπόλοιποι δεξιόστροφα
  3. Τα στατιστικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι μόνο από το Ελληνικό πρωτάθλημα
Αυτά … ήρθε η ώρα για το ζουμί ( και τις εικόνες…)
ΑΡΗΣ 

aris_epithesi_b
aris_amyna_b

 

Ας πάρουμε τον κάθε παίκτη ξεχωριστά:
Αθηναίου: Παρόλο που έφυγε , έπαιξε αρκετά παιχνίδια και μπορεί να κριθεί. 8 παίκτες είχαν πάνω από 15,5 επιθετικές κατοχές στο πρωτάθλημα , όσες είχε κι ο Αθηναίου. Ο Αθηναίου ήταν έκτος σε πόντους ανά κατοχές με  0,832 , πάνω μόνο από τον Μπόλντς και τον Γκαγκαλούδη. Αυτό το νούμερο είναι στον μέσο όρο του πρωταθλήματος γενικά , αλλά ο Αθηναίου έπαιρνε πολλές παραπάνω προσπάθειες από τον μέσο όρο. Αμυντικά βέβαια πάλι δεν έλαμψε . Ήταν πρώτος με 9 αμυντικές κατοχές ανά αγώνα και δεχόταν 7,5 πόντους , 0,838 , κάτι που πάλι τον βάζει στον μέσο όρο του πρωταθλήματος.
Πελεκάνος: Επιθετικά ο δεύτερος σε κατοχές , με 13,3 και 11,8 πόντους ανά αγώνα ( 0,886 ).Το νούμερο αυτό είναι πάνω από τον  μέσο όρο , κοντά σε αυτό που είχε και πέρυσι. Είπαμε ο Πελεκάνος δεν είναι για τόσες επιθετικές προσπάθειες , αλλά έτσι όπως είναι η ομάδα μας , δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Αν περιόριζε και τα τρίποντα του , θα ήταν ακόμα καλύτερα.
Αμυντικά έχει 5,9 κατοχές ανά παιχνίδι και δέχεται 5 πόντους ( 0,861 ) το οποίο είναι κακό νούμερο για τα δεδομένα του και πολύ κάτω από αυτό που είχε στον πρώτο γύρο ( 0,885 ). Σίγουρα δεν τον βοήθησε πως έπαιζε τραυματίας σχεδόν όλο τον δεύτερο γύρο. Πάντως με 2 Αμερικάνους να παίρνουν πάνω τους το σκοράρισμα , νομίζω πως θα φανεί πόσο χρήσιμος είναι ο Πελεκάνος σε μια ομάδα.
Γκίκας: Ο δεύτερος χειρότερος επιθετικά παίκτης μας με 0,674 πόντους ανά κατοχή….Στο πρωτάθλημα , στους παίκτες με πάνω από 8,5 επιθετικές κατοχές είναι ο 2ος χειρότερος , μπροστά μόνο από τον Πορίνι των Τρικάλων. Αυτό είναι κακό …
Βεζένκοφ: Ότι και να πούμε για αυτό το παιδί είναι λίγο. 5ος στο πρωτάθλημα σε αναλογία πόντων προς κατοχών , με 1,061! Αλλά και αμυντικά , όσο πήγαινε το πρωτάθλημα βελτιωνόταν , με αποτέλεσμα να φτάσει στους 0,78 πόντους ανά κατοχή , το οποίο είναι πολύ καλό νούμερο , παρόλο που οι αμυντικές του κατοχές ανέβηκαν σε σχέση με τον πρώτο γύρο ( 6,3 από 4,9 ).
Μποχωρίδης: Η άμυνα του είναι το κλειδί. Όσο παίζει , τόσο βελτιώνεται και πλέον δέχεται 0,74 πόντους ανά αμυντική κατοχή , 18ος σε όλο το πρωτάθλημα! Μάλιστα με την εμπειρία , θα αποφύγει και κάποια χαζά φάουλ που κάνει και μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερος. Στην επίθεση τώρα αλλάζει η ιστορία. Σε 9,3 κατοχές βάζει 6,6 πόντους , 0,718 , κάτι που τον κάνει πολύ κάτω του μετρίου. Από τους 58 παίκτες που έχουν τόσες επιθετικές κατοχές , ο Μποχωρίδης είναι 56ος , πάνω μόνο από τον Καυκή και τον Τσάμη… Το μόνο παρήγορο είναι πως και ο Διαμαντίδης κάπως έτσι ήταν όταν πρωτοπήγε στον Ηρακλή, οπότε υπάρχει ελπίδα!
Ασημακόπουλος: Επιθετικά ο αρχηγός επανήλθε – δυστυχώς – στα παλιά κακά του νούμερα. 0,736 πόντοι ανά κατοχή , πολύ κάτω από τον μέσο όρο…Η περσινή χρονιά ήταν μια στατιστική ανωμαλία! Αμυντικά βέβαια παραμένει αξιοπρεπέστατος , παρόλο που παίζει συνήθως εκτός θέσης.
Χαρίσης:  Ο χειρότερος ,επιθετικά, σέντερ του πρωταθλήματος…Τόσο άστοχο άνθρωπο με ύψος πάνω από 2,07 , από τον Χρήστο Τσέκο είχε να δει το Ελληνικό μπάσκετ…
Σαρικόπουλος: Αντίθετα με τον Χαρίση , ο Σαρικόπουλος είναι πάνω από τον μέσο όρο επιθετικά και αμυντικά . Το πρόβλημα του είναι οι τραυματισμοί που δεν τον αφήνουν να μπει σε ρυθμό και να βρει χρόνο στο παρκέ. Πάντως αν χρειαστεί να κρατήσουμε έναν από τους δυο και κρατήσουμε Χαρίση , λόγω συμβολαίου , θα δακρύσω…
Μούρτος:  Ο Μούρτος είχε 6,9 επιθετικές κατοχές και έβαζε 5,8 πόντους , 0,844 , το οποίο τον βάζει στον μέσο όρο του πρωταθλήματος. Αυτό που τον ξεχωρίζει είναι η αμυντική του ικανότητα , σε 7,4 κατοχές , δέχεται 5,4 πόντους , κάτι το οποίο τον κάνει να είναι μέσα στους 10 καλύτερους της Α1 !
Τσακαλέρης: Ο Τσακαλέρης είναι κάτω του μετρίου και στην επίθεση και στην άμυνα. Πάμε παρακάτω…
Hunt: Ο Αμερικάνος του Άρη …. ααα τι να πω για ένα παίκτη που είχε 3/26 τρίποντα…
Λαρεντζάκης : Επιθετικά ήταν κάτω του μετρίου και φέτος – είναι γενικά σε όλη του την καριέρα . Καλό το να σουτάρουμε συνέχεια , αλλά πρέπει να το βάζουμε κιόλας…
Μήτογλου και Πουλιανίτης έχουν λίγες κατοχές για να κριθούν.
Ας δούμε συνοπτικά και τις άλλες ομάδες της Α1( αλφαβητικά):
AENK
 
aenk_epithesi_b aenk_amyna_b
 
Καλή και ισορροπημένη ομάδα…
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
 
apollon_epithesi_b apollon_amyna_b
Ο Μπόλντς προσφέρει περισσότερο στην άμυνα από ότι στην επίθεση , αλλά πάλι ο Ντάνιελ είναι σούπερ αποτελεσματικός. Να μην ήταν και τόσο κοντός…
ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ
 
ilisiakos_epithesi_b ilisiakos_amyna_b
 
DJ Stephens + Kevin Anderson στον Άρη μας κι άσε τον Καυκή να πηγαίνει Ελευσίνα…!
ΊΚΑΡΟΣ 
 
 ikaros_epithesi_b ikaros_amyna_b
Κακή ομάδα… ειδικά στην άμυνα , τραγική…
ΚΑΟΔ
 
kaod_epithesi_b
kaod_amyna_b
Ο J Covan Brown ήταν όσα βάλουμε , όσα φάμε , αλλά έβαζε περισσότερα…Αυτός ο Σλαφτσάκης , αν είναι ελεύθερος πάντως καλό είναι να του ρίξουμε μια ματιά.
ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ
 

kolossos_epithesi_b kolossos_amyna_b

Taylor Smith…

 
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
olympiakos_epithesi_b olympiakos_amyna_b 
Οι 5 πρώτοι σε αμυντικές κατοχές στον Ολυμπιακό , είναι όλοι γκάρντ. Από εκεί ξεκινάει η άμυνα…
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 
 
 pao_epithesi_b pao_amyna_b
Διαμαντίδης πασάρει , Λάσμε , Γκίστ καρφώνουν…
 
ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ
 elefsina_epithesi_b elefsina_amyna_b

 

Σταμάτα να σουτάρεις Παπαμακάριε…

 

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
 
 panionios_epithesi_b panionios_amyna_b
Μόνο ξένοι…μόνο ξένοι…
ΠΑΟΚ
 
paok_epithesi_b paok_amyna_b
Ο Μαρκόπουλος Κούπερ έκανε φέτος την ομάδα πάρα πολύ αποτελεσματική στην επίθεση… Μπράβο του!
ΑΓΟΡ
agor_epithesi_b agor_amyna_b
Γκάμπριελ στις λίστες των μάνατζερ έχει πρόεδρε;
ΤΡΙΚΑΛΑ
 trikala_epithesi_b trikala_amyna_b
Ας μου πει κάποιος γιατί παίζει Α1 ακόμα ο Γιαννακίδης;

 

 

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sotiris

Μέσα στους 10 πρώτους αμυντικά ο Μούρτος εε???
Να ήξερε και πότε κάνουμε φάουλ τι καλά θα ήταν…