Στο συγκεκριμένο άρθρο θα προσπαθήσω να διατυπώσω όσο το δυνατόν καλύτερα μπορώ τον τρόπο με τον οποίο θα ήθελα εγώ να ενεργήσω , βάσει της ιδιότητάς μου σαν ψυχολόγος και του αθλητικού υπόβαθρου που έχω χτίσει, βιώνοντας για περισσότερα από 22 χρόνια καταστάσεις και γεγονότα μέσα στον αθλητισμό.

[AdSense-A]

 

Θα ξεκαθαρίσω από τώρα κάποια πράματα για να μην υπάρχουν μπερδέματα αργότερα.

 1. Δεν γνωρίζω αν αυτό που θα παραθέσω συμβαίνει ήδη, αν και αμφιβάλλω.
 2. Θα ήθελα πολύ την γνώμη όσων ενδιαφερθούν να διαβάσουν το άρθρο και όσοι διαφωνήσουν σε κάτι ή καταφύγουν σε δυσκολίες της εποχής οικονομικές ή άλλες θα ήθελα πολύ να τεκμηριώσουν την άποψή τους και όχι απλά να με αφήσουν να σκέφτομαι αόριστα.
 3. Εκφράζω την άποψή μου και την ιδέα μου, όχι ολοκληρωμένη αλλά σαν προσχέδιο.
 4. Μπείτε στον κόπο να το διαβάστε γιατί αφιέρωσα χρόνο !!

Έπειτα από την ήττα της ομάδας μας από αυτήν του Κοροιβου, έβαλα τον εαυτό μου σε μία διαδικασία ιδιαίτερα γνώριμη για εμένα τα τελευταία 2 χρόνια σε ότι αφορά το μπάσκετ του Άρη. Προσπαθούσα να αναλύσω πολύ περισσότερο τις καταστάσεις και τις συμπεριφορές των παικτών που διαθέτει το ρόστερ μας , έναν προς έναν, παρά να αξιολογήσω τον τρόπο παιχνιδιού, την τακτική,  τα στατιστικά ή να συγκρίνω τα ρόστερ των ομάδων. Η αφορμή για αυτήν μου την αντίδραση δεν είναι τόσο η ήττα, όσο το ότι για ακόμα μία φορά, μία πολύ μέτρια ομάδα, μας κερδίζει με μεγάλη διαφορά, εκτός έδρας και εμείς από την πλευρά μας, χάνουμε με κατεβασμένα τα χέρια. Και άλλες πολύ μέτριες ομάδες θα παίξουν με τον Κόροιβο αλλά δύσκολα να χάσουν με 15-20 πόντους διαφορά.

Για να γίνω πιο κατανοητός, αυτό που προσπαθώ να διακρίνω, έπειτα από μια ήττα ή και νίκη, είναι ο χαρακτήρας του κάθε παίκτη μας, μέσα από συγκεκριμένες συνθήκες. Να ψυχολογήσω τις αποφάσεις του, τις αντιδράσεις του, τις επιλογές του και το σκεπτικό του. Για παράδειγμα το παιχνίδι στην Αμαλιάδα. Καταγράφω τα βασικά στοιχεία/ιδιαιτερότητες του παιχνιδιού, που αντιλαμβάνομαι εγώ ως χρήσιμες πληροφορίες.

 • Πρώτο επίσημο ματς Πρωταθλήματος
 • Εκτός έδρας, σε γήπεδο που υπάρχει ιστορικό πίεσης και αυξημένης δυσκολίας
 • Νέος προπονητής και νέοι παίκτες στο πρώτο ταξίδι/εκδρομή της ομάδας
 • Νέος προπονητής και νέοι παίκτες μαζί σε ατμόσφαιρα γηπέδου εκτός έδρας.
 • Αντίπαλη ομάδα με άγνωστο brand name για τους ξένους μας
 • 1ο ματς έπειτα από νίκη εντός έδρας, με τον Παοκ σε ιδιαίτερη ατμόσφαιρα μέσα στο γήπεδό μας

Έπειτα, αφού τσεκάρω τον αγώνα σαν Αρειανός φίλαθλος, τον ξαναβλέπω και σαν καλός μανιακός με την ανθρώπινη ψυχολογία που είμαι..Σταμπάρω κάποιες πολύ συγκεκριμένες στιγμές του αγώνα και σκανάρω τις κινήσεις και τις συμπεριφορές των αθλητών και προπονητών, φυσικά και αναγκαστικά, κυρίως μέσα από την γλώσσα του σώματος. Τέτοιες στιγμές είναι:

 • το ζέσταμα-τι διάθεση έχουν οι παίκτες, πως αντιδρούν στην αντίπαλη έδρα, βγαίνει μηχανικά το ζέσταμά τους ή το ζουν?
 • οι τελευταίες οδηγίες στον πάγκο πριν την έναρξη-κοιτάζουν τον κόουτς, κοιτάζονται μεταξύ τους? κάνουν τα δικά τους? Κοιτάζουν τις κερκίδες? Το σώμα τους λέει πολλά για την κατάσταση που ζούνε εκείνη την στιγμή γενικότερα
 • οι πρώτες 3 κατοχές-είναι ορθολογικές? Με αυτοσυγκράτηση, με πλάνο, έχουν στόχο, είναι μουδιασμένοι οι παίκτες, ντριμπλάρουν σωστά, πασάρουν με ακρίβεια, ποιος θα σουτάρει πρώτος και κάτω από ποιες προϋποθέσεις/ αυτά δείχνουν την ετοιμότητα των παικτών, την σιγουριά ή την ανασφάλεια, αν έχουν επηρεαστεί ή όχι από την έδρα κτλ
 • οι πρώτες 3 άμυνες-κινούνται όλοι αρμονικά? Ποιος φαίνεται από την αρχή ότι δεν έχει καλή συνοχή και συνεννόηση στην άμυνα? Πηδάνε από την αρχή για το κόψιμο ή τσεκάρουν πρώτα τον αντίπαλο και τον τρόπο παινχιδιού του? Όταν δεχόμαστε καλάθι, ποιες είναι οι αντιδράσεις των παικτών? Κατεβασμένο κεφάλι? Ξενέρωμα? Πείσμα? Γκρίνια? Απάθεια? Το ξεπερνάει αμέσως και συγκεντρώνεται για την επόμενη επίθεση? Πόση ώρα χρειάζεται για να συνέλθει από το λάθος στην άμυνα?
 • Το 1ο ταιμ άουτ-ποιος τρέχει στον πάγκο? Ποιος πάει τελευταίος περπατώντας? Ποιος κοιτάει στα μάτια τον κόουτς? Ποιος ψάχνει νερό και πετσέτα? Ποιος έχει κάτι να πει? Και ποιος εκτός της πεντάδας δεν κρατιέται να μπει να παίξει και ποιος έχει κάτσει λίγο πιο πίσω από όλους και κάνει την πάπια?
 • Όταν ανοίγει η διαφορά κατά μας (στην επίθεση)-ποιος είναι συγκεντρωμένος, ποιος λειτουργεί εκ του ασφαλούς, ποιος παίρνει λογικές αποφάσεις. Ποιος θα πάρει γρήγορες ανορθόδοξες προσπάθειες, ποιος δεν θα παίξει ομαδικά και θα προσπαθήσει να «σπάσει το ρόδι» ή να ξυπνήσει την ομάδα ή να κάνει ντού για να πετύχει ένα καλάθι και όπως νάναι και ποια θα είναι η αντίδρασή του ανάλογα με την κατάληξη?
 • Όταν ανοίγει η διαφορά κατά μας (στην άμυνα)- ποιος θα τρέξει γρήγορα πίσω, θα τρέξει απλά πίσω ή θα είναι αρκετά συγκεντρωμένος ώστε να διαβάσει το παιχνίδι σωστά, ποιος επηρεάζεται περισσότερο και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, στα ριμπάουντ πηδάνε όλοι μαζί ή υπάρχει ακόμα συνοχή και ακολουθούν το πλάνο των μπλοκ άουτ. Στα κοψίματα πηδάνε όλοι μαζί ή μπορούν να σκεφτούν σωστά και να ψυχολογήσουν την ενέργεια του αντιπάλου? Στην επαναφορά, έχουν το μυαλό τους πως οι αντίπαλοι πιέζουν ή κατεβάζουν το κεφάλι μηχανικά και φεύγουν για επίθεση? Ποιος άλλος εκτός από τον άσσο μας σκέφτεται εκείνη την στιγμή το επόμενο σύστημα?
 • Όταν πλησιάζουμε στο σκόρ και η αντίπαλη ομάδα καλεί ταιμ άουτ- ποιος από τους δικούς μας ξεσπάει, ποιος γυρνάει τρέχοντας στον πάγκο και ποιος είναι ακόμα πίσω και μανουριάζει με αντιπάλους
 • Την στιγμή που είμαστε πίσω στο σκόρ και με τον χρόνο που απομένει, είναι πολύ δύσκολο να γυρίσει το ματς-υπάρχει κάποιος που παίζει με φουλ ενέργεια και συγκέντρωση? ποιος είναι αποτελεσματικός και το πιστεύει, δείχνει κάποιος από τον πάγκο να το πιστεύει? Είναι λογικές οι επιλογές στην επίθεση ή είναι προσπάθειες για την τιμή των όπλων? Ποιος κατεβάζει πρώτος τα όπλα με την απόδοσή του και ποιος είναι εκνευρισμένος ή αδιάφορος με το αποτέλεσμα?

Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι να χρησιμοποιήσω αυτές τις πληροφορίες και να αναπτύξω μια διαδικασία μέσα από την οποία οι αθλητές θα μπορούν να κατανοήσουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τον εαυτό τους εν ώρα δράσης αλλά και εκτός γηπέδου, όπως επίσης και τους συμπαίκτες τους, πάλι, κατά την διάρκεια ενός αγώνα αλλά και έξω από το γήπεδο σαν άτομα γενικότερα. Βασικό κομμάτι της διαδικασίας αποτελεί η ανάδειξη όλων των παραπάνω στοιχείων που έχουν τσεκαριστεί στην διάρκεια του αγώνα, στους παίκτες και η επισήμανση /ανάλυση των στιγμών που θεωρούμε περισσότερο σημαντικές. Αυτό γίνεται:

 • Συζητώντας με τον καθένα ξεχωριστά, τι σκέφτονταν , πως ένιωθαν και πως αξιολογούν τελικά την συμπεριφορά τους κάθε φορά. Έτσι μπορούν να αποκτήσουν επίγνωση των κινήσεών τους για την κάθε στιγμή του αγώνα.
 • Συζητώντας μαζί τους σε ομάδες ατόμων, πάντα με καθοδήγηση και με κοινό στόχο έπειτα από συνεννόηση με τον προπονητή. Τους επιτρέπεις να εκφράζουν την άποψή τους μπροστά σε συμπαίκτες, που αφορούν συγκεκριμένες στιγμές ενός αγώνα, για το πώς το βίωσαν οι ίδιοι και πως περίμεναν να αντιδράσουν οι συμπαίκτες κάθε φορά και για πιο λόγο έγινε ή δεν έγινε κάτι τέτοιο.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μπορεί ο καθένας να διαχειρίζεται / κοντρολάρει τα συναισθήματά του κατά την διάρκεια του αγώνα και να μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία πλέον να συγκεντρώνεται στον στόχο του χωρίς να τον επηρεάζουν τα εκάστοτε ερεθίσματα. Επιπλέον, οι παίκτες θα γνωρίζονται πραγματικά μεταξύ τους. Πέρα από τον τρόπο παιχνιδιού του κάθε συμπαίκτη, θα γνωρίζουν και την προσωπικότητά του. Όχι όμως αυτήν που εμφανίζεται όταν πίνουν καφέ ή όταν είναι στα αποδυτήρια μετά από μια νίκη ή όταν κοιτάζουν το βίντεο. Μιλάω για την προσωπικότητα του επαγγελματία αθλητή. Αυτή που φαίνεται κυρίως μέσα στο γήπεδο, στις κρίσιμες στιγμές, στην τεράστια ένταση, την χαρά, το άγχος, την πίεση, τον φόβο και την ανησυχία. Ξέρω, μπορεί ναι γυρίσει μπούμερανκ αυτό, μεταξύ των παικτών, όμως είμαι σίγουρος πως αν η ομάδα απαρτίζεται από αθλητές που ενδιαφέρονται για την ομάδα, τον εαυτό τους και τον κόουτς, υπό την σωστή καθοδήγηση, θα μπορέσουν να δέσουν και να επιτρέπουν στον εαυτό τους να εμπιστεύονται, να δίνουν την βοήθειά τους, αλλά και να ζητάνε βοήθεια από τους συμπαίκτες τους, που στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσαν να αισθάνονται και αδέρφια τους. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα ενιαίο σύνολο, οι παίκτες αποκτούν κοινό σκοπό, νοιάζονται, παίρνει μορφή η έννοια ομάδα και ο σύλλογος αποκτάει μέταλλο, τέτοιο, που πραγματικά θα μάχεται για κάθε παιχνίδι σαν ένα, με αυτοθυσία. Οι παίκτες θα ξέρουν ότι έχουν δίπλα τους κάποιον να τους στηρίξει και να παίρνει δύναμη ακόμα και στις πιο πιεστικές και αγχωτικές συνθήκες και θα αισθάνονται ότι όλα μπορούν να συμβούν και ότι πάντα θα υπάρχει ένας λόγος για να παλέψουν μέχρι το τέλος.

Ρομαντικό; Ας είναι. Τις γυναίκες που δεν είναι για τα μούτρα μας με ρομάντζο τις ρίχνουμε..

Τα παραπάνω ήταν ένα δείγμα για το σε πόσα περισσότερα από το μπάσκετ μπορεί να επικεντρωθεί κάποιος ώστε να αναπτύξει τις δεξιότητες και το πνευματικό επίπεδο των αθλητών. Όσο περισσότερα καταγράφεις και αναλύεις τόσο καλύτερη εικόνα θα έχεις για τους αθλητές αλλά κυρίως για τους ανθρώπους με τους οποίους καθημερινά προπονείσαι, αθλείσαι, αγωνίζεσαι, ταξιδεύεις και εμπιστεύεσαι τον κοινό στόχο της ομάδας για την οποία παίζεις.

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΕκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν κ το βόδι…
Επόμενο άρθροΑνοιξαν το… μαύρο κουτί
Γεννημένος το 1987. Αρης από πριν γεννηθώ, 8 μηνών έγκυος η μάνα μου στην κερκίδα στο ιστορικό Αρης - Τρεισερ μιλάνου 98 -67. 19 χρόνια πρωταθλητισμό κολύμβησης με το σκουφάκι του Α.Σ Αρης στο κεφάλι. Λογικός οπαδός και φίλαθλος, σύμβουλος ψυχολογίας και πιστός ακόλουθος της αγαπημένης ομάδας, εγκεφαλικά οικονομικά και καρδιακά!
39 Comments
παλιότερο
νεότερο καλύτερη βαθμολογία
Inline Feedbacks
View all comments
Subaris

Αυτη την δουλεια την κανει ηδη πιστευω καθε προπονητης αλλος αψογα κ αλλος καθολου.Βεβαια δεν μπορει να πιασει καθε παραμετρο που εχεις αναφερει πανω στην πιεση του αγωνα αλλα φανταζομαι πως βλεπει κ μονος του τον αγωνα με την ησυχια του κ βγαζει κ καποια αλλα συμπερασματα εκτος απο την καθαρα αγωνιστικη εικονα του καθε παιχτη..Εδω τα κανουμε εμεις που απλα ειμαστε θεατες.Βεβαια εσυ αναφερεσαι σε επαγγελματικο επιπεδο ψυχολογου κ δεν ξερω τι αποτελεσματα θα εχει κατι τετοιο καθως οι παιχτες εκτος του κοουτς κ τους οπαδους, θα εχουν κ εναν τρελογιατρο στο μυαλο τους με το αγχος του μην… Περισσότερα »

Subaris

Προφανως κ ενας επαγγελματιας θα χειριζοταν εντελως διαφορετικα τον καθε παιχτη απ οτι ο κοουτς.Και προφανως θα υπαρχουν κ αθληματα ή ακομα κ στο μπασκετ σε αλλες χωρες(ΗΠΑ πιθανοτερα) που το εφαρμοζουν ηδη. Εμεις ειμαστε ετοιμοι για κατι τετοιο πιστευεις?

Subaris

Βιογραφικο κ εφυγες για την ΚΑΕ με το προτζεκτ ρε φιλε!

Sam Vincent

Είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η ψυχολογία παίζει τεράστιο ρόλο στον αθλητισμό. Πέρα από τα συστήματα και τα πικ εν ρολ ,υπάρχει ένας κόσμος που για να προσεγγίσει κάποιος κόουτς σε ανεκτό επίπεδο χρειάζεται υψηλό IQ και συναισθηματική νοημοσύνη (Ε.Ι). Επειδή οι κοουτσες είναι πρώην αθλητές ,είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρώνουν τα παραπάνω σε ανεκτό βαθμό , ένας εξειδικευμένος επιστήμονας με ταυτόχρονη γνώση του αθλήματος ,μπορεί να λειτουργήσει συμβουλευτικά στον κόουτς και μέσω της παρατήρησης ,της καθημερινής συναναστροφής ,,αλλά και συνεδριών να βελτιώσει τις ατομικές και ομαδικές επιδόσεις και κυρίως ,το κλίμα της ομάδας .Ο θεούλης ,σαν ένας τέτοιος επιστήμων… Περισσότερα »

kostas

Ωραίος!

Bilias6

Κατα την αποψη μου, τα παντα στον αθλητισμο ειναι ψυχολογια. Αυτο που κανει ενα προπονητη μεγαλο, ειναι ποσο καλος ψυχολογος ειναι. Δεν υπαρχουν μυστικα συστηματα, το δυσκολο ειναι να βρεις το κουμπι/κινητρο του παικτη ετσι ωστε να παιξει για σενα και να παρεις το 100% απ’αυτο που μπορει να δωσει. Οσο περισσοτερους παικταραδες εχει μια ομαδα, τοσο δυσκολοτερο ειναι. Απ’το τι κανουν μεσα στον αγωνα οι παικτες, δεν νομιζω οτι μπορεις να καταλαβεις και πολλα. Τα πιο πολλα γινονται μηχανικα. Ολα φαινονται στην προπονηση και στις συζητησεις που γινονται. Στην ομαδα μας υπαρχει μεγαλη πιεση, καποιοι την αντεχουν(Βασιλοπουλος) καποιοι οχι(Μουρτος),… Περισσότερα »

Bilias6

Εννοεις οτι μεσα στο γηπεδο φαινεται ο χαρακτηρας σου? Επειδη γνωριζω ατομα που μεσα στο γηπεδο ειναι αλητες και εξω γατακια.
Αν ειμαι νευρικος μεσα στο γηπεδο και με κανεις να μην ειμαι, διοτι δεν βοηθαει την καριερα μου, θα ηρεμησω και με τους εξω η’ θα ξεσπαω εκει?

Bilias6

Νομιζω καταλαβα. Στον αγωνα γινεται η διαγνωση και στην προπονηση η θεραπεια.
Τελειωσαν και οι ασπιρινες, χαχαχα.

καπετάν Κανένας

Mπράβο σου,πολύ μελετημένη δουλειά.Μπράβο σου και γιατί είσαι ρομαντικός σαν εμένα!Έτσι θα ήταν το ιδανικό να δουλεύονται σωστά τα πράγματα.Διαφωνώ με τον Bilia οτι στον αγώνα δύσκολα φαίνονται τέτοια …Όσα φαίνονται στις προπονήσεις θα φανούν και την επίσημη ώρα και παραπάνω πιστεύω,γιατί σε τέτοιες στιγμές είναι που βγάζεις στοιχεία χαρακτηριστικά του εαυτού σου.Όχι μόνο στον αθλητισμό,στη ζωή όλη.Έχω μια απορία όμως,επειδή το φαντάστηκα να λειτουργεί το μοντέλο σου:Σε μια σειρά συνεδριών όπως τη περιγράφεις αμφιβάλλω αν οι συμπαίκτες/συνεργάτες της ,ας πούμε,2017-18 τάδε ομάδας ,θα είναι honest να αποκαλύψουν τους εαυτούς τους.Φαντάζομαι οτι στο επαγγελματικό τους τρόπο σκέψης ο φετινός συμπαίκτης… Περισσότερα »

timemaster

Χωρίς να είμαι ειδικός ούτε στον αθλητισμό αλλά ούτε και στην ψυχολογία: Οι προπονητές με το τιμ τους από την επιλογή των παιχτών ακόμα έχουν να διαχειριστούν τέτοια θέματα. Οι παίχτες που επιλέγονται περνάνε όχι μόνο από αθλητικά κριτήρια αλλά και από θέματα συμπεριφοράς κ.λ.π.. Εμείς το απλοποιούμε με ατάκες “Χαλάει τα αποδυτήρια” , “ασταθής” , “κακός χαρακτήρας” όμως το τεχνικό τιμ κάνει συνήθως μια βαθύτερη έρευνα. Το δεύτερο στάδιο είναι η προετοιμασία. Δεν είναι σημαντικό όλοι οι παίχτες να είναι στην ομάδα στην αρχή της προετοιμασίας μονάχα για να μάθουν τα συστήματα και να γυμναστούν. Αλλά και για να… Περισσότερα »

timemaster

Για να είμαι ηλικρινής πιστεύω πως οι αθλητές θα είναι πολλοί δύσπιστοι σε έναν ψυχολόγο που θα τους παρατηρεί και θα κατευθύνει υποδείξεις. Δε θεωρώ πως το περιβάλλον είναι ακόμα ώριμο σε κάτι τέτοιο. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Στο ΝΒΑ πάντως έχουν και ψυχολόγους στις ομάδες και πολλοί παίχτες έχουν και προσωπικούς ιατρούς. Αλλά εμείς ήμαστε πολλά χρόνια μακριά Όπως έγραψα παρακάτω οι ομάδες τους καμουφλάρουν με παρατρεχάμενους , τιμ μάνατζερ, κ.λ.π. να κάνουν αυτή την δουλειά. Σίγουρα δεν είναι επαγγελματίες και σίγουρα δεν είναι βάση επιστημονικής μελέτης όμως η εμπειρία τους και ο… Περισσότερα »

timemaster

Το κατευθύνει υποδείξεις έρχεται στο ότι ο ψυχολόγος θα είναι στο παρασκήνιο θα παρατηρεί συμπεριφορές μέσα στο γήπεδο και μετά τα συμπεράσματα που θα βγάζει θα ορίζει μια φόρμα αντιμετώπισης του παίχτη από το τεχνικό τιμ. π.χ. ο τάδε παίχτης φαίνεται ότι έχει Οιδιπόδειο σύμπλεγμα ή σύνδρομο Στοκχόλμης 🙂 το τιμ θα πρέπει να του συμπεριφερθεί με τον ανάλογο τρόπο. Αυτό φυσικά στο σενάριο όπου δε σε απασχολεί ο παίχτης σαν άνθρωπος αλλά δουλεύεις για την ομάδα. Τώρα από εκεί και πέρα όλο το θέμα έχει πολλές κατευθύνσεις και δε ξέρω εσύ πως ακριβώς το βλέπεις. Για παράδειγμα εμένα μου… Περισσότερα »

timemaster

δεν είχα καμία αμφιβολία….
τι λέει αυτό για εμένα άραγε;
Μεγαλομανία ή μεγαλοφυΐα;
🙂

Ian 73

Πριν από χρόνια δούλευε στην Ιταλία ένας Αργεντινός προπονητής βολλει ονόματι Χούλιο Βελασκεζ με ιδιαίτερες ικανότητες στον τομέα της ψυχολογίας. Δούλευε και ατομικά και ως γκρουπ με θεαματικά αποτελέσματα.Ειναι αυτός που έκανε την Ιταλια υπερδυναμη στο βόλεϊ την δεκαετία του 90 με συνεχόμενες κατακτήσεις ευρωπαϊκών και παγκόσμιων πρωταθλημάτων.”Μη σκέφτεσαι το λάθος που έκανες πριν ” ήταν μια από τις ατάκες που είχα καταφέρει να κλέψω σε ένα τάιμ άουτ.
Έδινε νοοτροπία νικητή.Καποτε ο Μπερλουσκόνι σκεπτόταν σοβαρά να τον πάρει ως προπονητή στη Μίλαν,πλαισιώνοντας τον με ένα βοηθο που γνωριζε απο ποδόσφαιρο,τοσο εκτιμηση ειχε στις ικανοτητες του!

Ian 73

Από την άλλη,το μοναδικό παράδειγμα που θυμάμαι εγώ,πάντα στην Ιταλία,ψυχολόγου σε ομάδα ,ήταν αυτό της Λατσιο που προσέλαβε γυναίκα ψυχολόγο για την ομάδα,με πενιχρά όμως αποτελέσματα.

timemaster

Οι ομάδες δύσκολα θα προσλάβουν επαγγελματία ψυχολόγο μιας και οι παίχτες δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτό και πιθανών να έχει ανάποδα αποτελέσματα.
Όμως πολλές ομάδες έχουν τιμ-μάνατζερ, φροντιστές, παρατρεχάμενους που συνήθως από την εμπειρία τους έχουν θαυματουργικές ικανότητες ψυχολόγων.

Ian 73

Λόγω επαγγέλματος συνεργάζομαι σχετικά συχνά με ψυχολόγους.Ειναι ιδιαίτερη ενασχόληση το να είσαι,θέλει μεγάλη παιδεία πέρα από την καθεαυτω κατάρτιση,εμπειρία και μεγάλη παρατηρητικοτητα.Ειναι δύσκολο το να είσαι ψυχολόγος,ιδιαίτερα όταν τα αποτελέσματα πρέπει να είναι απτά και άμεσα όπως σε μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό.Κυριως ικανότητες του να δίνεις κίνητρα και να περνάς νοοτροπία νικητή στον παίκτη χρειάζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση.

kaptsik

Συγχαρητήρια! Μεγάλη υπόθεση η ψυχολογία στον αθλητισμό! Θα ήθελα με την ευκαιρία να επισημάνω πως ο ερχομός η η φυγή ενός παίκτη μπορεί να επιδράσει καταλυτικά στην ψυχολογία μιας ομάδας. Γι αυτό το λόγο το χτίσιμο μιας ομάδας εκ βάθρων μέσα σε λίγο καιρό πολύ δύσκολα μπορεί να οδηγήσει σε θεαματικά καλα αποτελέσματα. Είναι κάτι στο οποίο θα υστερούμε για καιρό φοβάμαι.
Εσύ κοιτοντας την ομάδα τι πρώτο συμπέρασμα μπορείς να βγάλεις;

almand

Για να είμαι ειλικρινής δεν κατάλαβα το “δια ταύτα”, ποιες είναι οι προτάσεις σου και από ποιο πόστο. Γιατί ως θεατές και σχολιαστές εμείς γνώμες δίνουμε, αλλά δεν έχουν ιδιαίτερο κύρος για να τις λάβει κανείς υπόψη του. Μπράβο σου όμως για την εμπεριστατωμένη ανάλυση, πλην όμως το στοίχημα είναι να εκλάβει ο παίκτης όλες αυτές τις παραμέτρους σαν δικό του κτήμα. Κι αυτό είναι μεν θέμα ψυχολογίας αλλά πρακτικά νομίζω πως ανήκει στον τομέα του κόουτσιγκ. Κι αυτο γιατί ένας καλός ψυχολόγος με κακό κόουτσινγκ μπορεί να μην είναι το ίδιο αποτελεσματικός από ένα καλό κόουτς που δεν σκαμπάζει… Περισσότερα »

Arisaloskanis

Δεν ξερω αν εχει αναφερθει ηδη κ δεν το προσεξα αλλα η ομαδα χαντμπολ του συμπολιτη ειχε συνεργάτη ψυχολογο.

christos

Αρχικά όπως σε όλα τα επαγγέλματα έτσι και στο επίπεδο του αθλητισμού η ψυχολογία κατέχει βασικό ρόλο στην αρμονική λειτουργία μιας ομάδας (είτε αθλητικής είτε όχι), αλλά και στη προσωπική ικανοποίηση, ηρεμία και απόδοση. Διαβάζοντας τις ενδιαφέρουσες ιδέες σου μου γεννήθηκαν και μένα κάποιες απορίες (~ιδέες). Τι θα συμβεί σε περίπτωση που μέσα στην ομάδα άλλοι θέλουν να συμμετέχουν κι άλλοι όχι σε μια τέτοια διαδικασία; Θα γνωρίζουν οι παίκτες μεταξύ τους ποιοί συμμετέχουν και ποιοί όχι; Θα είναι μια κρυφή διαδικασία που θα αφορά τον καθένα ξεχωριστά; Θα θέλουν οι παίκτες ο κόουτς να γνωρίζει όλα όσα αφορούν τους… Περισσότερα »

christos

Κατατοπιστικότατος : )

Arisaloskanis

θέλω να μας πεις τι διακρίνεις σε αυτήν την φωτογραφίαcomment image εγώ με μια πρώτη ματιά βλέπω έναν σάββα καμπερίδη ανανεωμένο, γενικά το τεχνικό τιμ πολύ κεφάτο με εξαίρεση τον νικητάκη και από παίκτες βλέπω μόνο μια αδιαφορία απάθεια ξενέρα από καλαιτζάκη. (μπορεί να μην του αρέσει να βγαίνει φωτο).ο γουίβερ μου φαίνεται λίγο παχουλοκομψός τώρα όμως που ξέρω οτι έχει θεμα. κ ο μπελ μεγάλο καραγκιοζάκι.