Ελληνικό Μπάσκετ ΔΕΝ είναι ο οσφπ που πήρε την Ευρωλίγκα. Ελληνικό μπάσκετ είναι οι 12/14 ομάδες που έχουν παίκτες απλήρωτους. Είναι οι μέσοι όροι εισιτηρίων που είναι χαμηλότεροι από Α2 Γαλλίας Γερμανίας!!! Είναι η παρέλαση αλητείας , κάθε χρόνο, στον τελικό κυπέλλου μεταξύ δυο αντιπάλων που δε συναντιούνται ΠΟΤΕ σε προκριματική φάση… Γι αυτό το χάλι ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ είναι ο οσφπ ΚΑΙ ο παο , αφενος διότι ως οι ισχυροι του πρωταθλήματος οφείλουν να προταστατήσουν σε κινήσεις υπέρ του αθλήματος και αφετέρου διότι μονίμως πρωταγωνιστουν σε καταστάσεις απαξιωιτκές για το άθλημα… Πραγματικά έχω απορία γιατί οι υπόλοιποι 12 του ΕΣΑΚΕ τους ανεχόμαστε και δεν αποχωρούμε από τη διοργάνωση, έως ότου παρθούν κάποιες αποφάσεις που θα ωφελήσουν το άθλημα, όπως
1) Τηλεοπτικά έσοδα σε ίσα μερίδια στους 14. Αυτή η κίνηση είναι πραγματικά θεμελιώδους σημασίας για το άθλημα. Για παράδειγμα, αν μια ομάδα μεταξύ της 4ης και 8ης θέσης έχει να διαθέσει 100.000 ευρώ περισσότερα, αυτό αυτομάτως σημαίνει δύο ακόμη ποιοτικοί παίκτες στο ρόστερ της. Με δυο τέτοιες προσθήκες, ο πρώτος της βαθμολογίας, στην κακή του μέρα θα είναι ευάλωτος στον κατώτερο αντίπαλο ,αν αυτός βρεθεί σε καλή μέρα. Αποτέλεσμα; Περισσότερο ενδιαφέρον για το άθλημα, περισσότεροι τηλεθεατές, περισσότερα εισιτήρια, διαφημίσεις κλπ.
2) Πρόγραμμα αγωνιστικών που θα τηρείται απαρέγκλιτα ανεξαρτήτως Ευρωπαϊκών υποχρεώσεων. Είναι όχι απλά άδικο, αλλά αντιαθλητικό και κατά της ίσης αντιμετώπισης όλων των αντιπάλων, το να μένουν οι 12-13 ομάδες τελείως ανενεργές για σειρά ημερών, προκειμένου να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της κάποια άλλη ομάδα. Αποτέλεσμα; Ατονεί το ενδιαφέρον του κόσμου. Οι ομάδες βγαίνουν από το ρυθμό τους και πέφτει το επίπεδο του αθλήματος ενώ ο ευνοούμενος είναι σε πλήρη φόρμα, η αγωνιστική χρονιά παρατείνεται για ομάδες που αδυνατούν να πληρώσουν ένα ακόμη μηνιάτικο στους καλαθοσφαιριστές και η οικονομική ασυνέπεια διογκώνεται.
3) ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ. Αξιολόγηση των διαιτητών από ανεξάρτητο (σχετικά με τις ομάδες και τη διοργανώτρια αρχή φορέα) με αυστηρότατες ποινές, μέχρις άμεσης απομάκρυνσης των κακών διαιτητών.
4) Διάθεση των εσόδων από τα πρόστιμα των ομάδων, προς οικονομική αποκατάσταση αθλητών που τους οφείλονται χρήματα.
5) Αντιστρόφως ανάλογη (ως προς τη σειρά κατάταξης) διάθεση εσόδων του ΕΣΑΚΕ, στις ομάδες από παράπλευρες δραστηριότητες πχ διαφημιστικές.
6) Κεντρική διαχείριση συγκεντρωτικά εσόδων και εξόδων , από δραστηριότητες ομάδων όπως πχ μπουτίκ κλπ.
7) Σε περίπτωση που στο τέλος της χρονιάς κάποια ομάδα “αδειάσει” το ράστερ της, να επιβάλλεται πρόστιμο ίσο προς το συμβόλαιο των αποδεσμευμένων παικτών ή σε περίπτωση αντικατάστασης καλαθοσφαιριστών, πρόστιμο ίσο προς τη διαφορά. Το ποσό θα διατίθεται στο συλλογικό ταμείο προς κεντρική διαχείριση. Αποτέλεσμα; Διατήρηση υψηλότερου επιπέδου σε όλη τη διάρκεια διεξαγωγής του πρωταθλήματος και δικαιότερη τελική κατάταξη.
Ιδέες υπάρχουν πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες (προφανώς οι παραπάνω δεν είναι δικές μου), Μοντέλα να αντιγράψουμε και να προσαρμόσουμε στην Ελλάδα, ένα σωρό. Η απορία μου όμως παραμένει… Γιατί οι περισσότερες ομάδες δεν μποϋκοτάρουν ο πρωτάθλημα, μέχρις ότου ληφθούν αποφάσεις δίκαιες και σοβαρές;;;; Κανέναν δε συμφέρει η μη διεξαγωγή του πρωταθλήματος και δη , αυτούς που συμμετέχουν σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.