Με το κύπελλο πίσω μας και την επόμενη μας υποχρέωση 15 μέρες μακριά, σκέφτηκα να ρίξουμε μια ματιά στο monte carlo μοντέλο που έχουμε για τις προβλέψεις της χρονιάς, ώστε να δούμε ποιες είναι οι πιθανότητες μας για να μπούμε στην τετράδα στην κανονική περίοδο του Πρωταθλήματος.

Βαθμολογία

Με 4 αγωνιστικές πριν τη λήψη της κανονικής περιόδου, έχουμε 1 νίκη παραπάνω από τον Προμηθέα και – ουσιαστικά στα χέρια μας την 4η θέση.

Τι κερδίζουμε με αυτό;

Όπως βλέπετε στην παραπάνω εικόνα, αν βγούμε 3οι, στον 3ο γύρο του πρωταθλήματος θα παίξουμε:

 • ΠΑΟΚ
 • @ ΠΑΟ
 • Προμηθέα
 • @ Ολυμπιακό
 • Περιστέρι

Αν βγούμε 4οι:

 • @ Ολυμπιακό
 • Προμηθέα
 • ΠΑΟΚ
 • @ ΠΑΟ
 • @ Περιστέρι

Αν βγούμε 5οι:

 • @ ΠΑΟ
 • @ Προμηθέα
 • @ Περιστέρι
 • ΠΑΟΚ
 • Ολυμπιακό

Προφανώς η 3η θέση, δίνει και το ευκολότερο πρόγραμμα, αλλά για να πιάσουμε αυτήν τη θέση θα πρέπει να κάνουμε υπέρβαση.

Η 4η, μας δίνει 2 παιχνίδια εντός με τον 5ο και τον 6ο και 3 εκτός με τους υπόλοιπους, οπότε σου λέει νίκησε τους από κάτω και κράτα τουλάχιστον τη θέση σου.

Η 5η, μας φένει εντός με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ και εκτός με τους υπόλοιπους, καλό οικονομικά, αλλά αγωνιστικά πολύ πιο δύσκολο.

Προσομοίωση

Ας δούμε και τις πιθανότητες που έχουμε για το κάθε ενδεχόμενο.

Όπως βλέπετε παραπάνω έχουμε 53% πιθανότητες να βγούμε 4οι, 36% 5οι και 13% να ανέβουμε στην 3η θέση.

Γενικά το Περιστέρι δείχνει να έχει κλειδώσει την 3η θέση (84%), κοινώς θα πρέπει να αυτοκτονήσει για την χάσει, εμείς έχουμε στα χέρια μας τηη 4η θέση, μιας που έχουμε πάνω από 50% πιθανότητες για να την πάρουμε και ο Προμηθέας, πρέπει να έχει πολύ τύχη για να μπει στην τετράδα (όχι απίθανο βέβαια, με 38% συνολικά πιθανότητες).

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ παλεύουν για την 6η θέση, με την ΑΕΚ να έχει ένα μικρό προβάδισμα με βάση τις πιθανότητες, αλλά το δύσκολο πρόγραμμα, και τον ΠΑΟΚ να έχει το προβάδισμα με 1 νίκη παραπάνω και το μεταξύ τους παιχνίδι εντός έδρας. Στο 18% οι πιθανότητες του Κολοσσού να μπει στην 6άδα, αλλά αν δει κανείς το πρόγραμμα του, θα καταλάβει πως θα πρέπει να πάει από υπέρβαση στην υπέρβαση, για να τα καταφέρει.

Στα δικά μας τώρα, το πρόγραμμα της κάθε ομάδας που παλεύει για την 3η-5η θέση είναι:

Ημερ.ΠεριστέριΆρηςΠρομηθέας
2-3/03Ολυμπιακό@ ΠρομηθέαΆρη
5-6/03Πινάρ@ ΠρομιτέιΜούρθια
9-10/03@ ΑπόλλωνΜαρούσι@ ΑΕΚ
13-14/03@ Χαποέλ Ι.?Χαποέλ Χ.
16-17/03Άρη@ ΠεριστέριΚολοσσό
19-20/03Τενερίφη@ ΑΕΚ
23-24/03@ ΑΕΚΛαύριο@ ΠΑΟ
Έβαλα και τα Ευρωπαικά παιχνίδια μας μέσα, μιας που και οι 3 ομάδες παίζουν στην Ευρώπη

Το καλό για εμάς είναι πως Περιστέρι και Προμηθέας ξεκινάνε από το -1, μιας και έχουν Ολυμπιακό και ΠΑΟ στο πρόγραμμα τους.

Το κακό είναι πως τους αντιμετωπίζουμε και τους δυο εκτός έδρας.

Πολύ εύκολα θα μπορούσαμε να κρατήσουμε την 4η θέση, ακόμα και μόνο με 2 νίκες εντός έδρας. Από την άλλη, με διπλό του Προμηθέα στην ΑΕΚ, θα πρέπει να νικήσουμε στο Περιστέρι, αν θέλουμε να έχουμε ελπίδες για την 4η θέση.

Με ήττα του Προμηθέα από την ΑΕΚ και του Περιστερίου από τον ουραγό Απόλλωνα, μπορεί να μας φέρει στην τρίτη θέση, έτσι απλά.

Γενικά, τα πράγματα είναι ακόμα ρευστά, μιας που όλες οι ομάδες παίζουν για κάτι τώρα, αλλά μπορεί σε δυο αγωνιστικές να μην ενδιαφέρονται και τόσο. Πχ, ο ΠΑΟ παίζει 19 και 21 Μαρτίου Ευρωλίγκα και μετά έχει τον Προμηθέα σε ένα τελείως αδιάφορο παιχνίδι για αυτόν.

Θα έχουμε, όμως, χρόνο να τα συζητήσουμε αυτά, όταν πλησιάζουμε σε εκείνα τα παιχνίδια και έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το τι θέλει η κάθε ομάδα.

Μέχρι τότε, ας πάμε με τις πιθανότητες κι αυτές λένε, Άρης 4ος με 53%!

22 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pavlosp

Πολύ καλή δουλειά αδερφέ εύγε,και γω πιστεύω ότι θα βγούμε 4,μιας και τους άλλους δύο δεν θα μας αφήσουν να κερδίσουμε ,είτε αξίζουμε είτε όχι!!

Jim Patras

Ουσιαστικά η διαφορά #4 με #5 στο τέλους του β’ γύρου είναι ότι θα παίξεις με τον Προμ.Πατ.εντός ή εκτός έδρας αντίστοιχα.
Δεδομένου ότι στην παρούσα φάση η 3η θέση μοιάζει δυσπρόσιτη καταλήγω στο παρακάτω(όσο και εάν φαίνεται οξύμωρο) προτιμώ ή έστω δεν με ενοχλεί η 5η θέση στο φινάλε του β’ γύρου & του extra γύρου.Θα καταγράψω τη δική μου συλλογιστική πορεία.Ας πούμε ότι ο Προμ.Πατ.κερδίζει στα Άνω Λιόσια άρα για να καταλάβουμε την 4η θέση πρέπει νωρίτερα να έχουμε κερδίσει στην Πάτρα.Για να παραμείνουμε σε αυτή τη θέση πρέπει στον extra γύρο να κερδίσουμε πάλι τον Προμ.Πατ., αυτή τη φορά εντός έδρας.Και όλα αυτά για να ξαναβρούμε αντίπαλο τον Προμ.Πατ.στον α’ γύρο των play offs.
Εάν δε συμβεί κάποιο από τα παραπάνω και ηττηθούμε σε αμφότερα τα ματς θα είμαστε #5 και θα πρέπει απλώς στα play offs να κάνουμε μια νίκη στην Πάτρα για να μπούμε 4αδα και να πάμε στον μικρό τελικό στο Περιστέρι.
Άρα οι αγώνες μείζονος σημασίας θα είναι στον α’ γύρο των play offs.Εκείνη τη σειρά πρέπει να πάρουμε οπωσδήποτε καθώς θα μας δώσει πράγματα.Αντίθετως οι νίκες με Προμ.Πατ.σε β’ &γ’ γύρο πιθανώς να είναι επιταγές που δε θα εξαργυρώνονται.
Όλα αυτά τα αναφέρω επειδή στο πρόσφατο παρελθόν η ομάδα “άδειαζε” σε αγώνες των play offs.Καλυτερα λοιπόν #5 στον β’ γύρο και #3 στο φινάλε των play off παρά το αντίστροφο σενάριο.

spire

Αλήθεια αυτό το βλακώδες φορμάτ υπάρχει σε καμιά άλλη λίγκα?

Jim Patras

Και δεν υπήρχε άλλο πρωτάθλημα στην Ευρώπη τόσο “κοντό”(22 αγωνιστικών) όπως αυτό που διεξαγόταν στην Ελλάδα την τελευταία 3ετία.
Ήταν απαραίτητο αυτό και άργησε μάλιστα..

spire

Διαφωνώ με τον 1 εξτρά γύρο και την “τυχαία” διανομή των εντός/εκτός έδρας. Ο μεν 3ος πχ “κερδίζει” ότι θα παίξει εντός με τους ανταγωνιστές, αλλά εκτός έδρας τα εμπορικά ματς.

Το σωστό για μένα θα ήταν, αν θέλουν ντε και καλά παραπάνω παιχνίδια, να είναι 2 γύροι, όλοι εντός εκτός με όλους, όπως στο ποδόσφαιρο.

Αν και εν τέλει δεν ξέρω τι ακριβώς θα έχει ως κίνητρο η κάθε ομάδα για το τέλος του 3ου γύρου. Ο Παναθηναικός θα είναι σίγουρα 1ος, ο Ολυμπιακός σίγουρα 2ος. Ο 6ος θα είναι σίγουρα 6ος. Το μόνο που βλέπω ως πιθανό είναι μια μικρή αναδιανομή στις θέσεις 3-4-5, δηλαδή είτε ο 4ος να βγει 3ος και τούμπαλιν, είτε ο 4ος να βγει 5ος και τούμπαλιν. Μέχρι εκεί.

Για την κάτω 6άδα του πρωταθλήματος, παρομοίως. Ο μεν Απόλλων δεν σώζεται με την καμία άρα σίγουρα 12ος, η Καρδίτσα έκανε καλές αλλαγές λογικά 9η και μένει Μαρούσι – Λαύριο. Το Λαύριο είναι +1 και έχει πιο εύκολο πρόγραμμα, άρα τους αφήνει στην τύχη του προγράμματος, ποιος θα παίξει με τον πιο αδιάφορο αντίπαλο στις τελευταίες 2 αγωνιστικές για να σωθεί.

Για τις θέσεις 7-8 δε συζητάω καν, τι τσεκούρι τι μαχαίρι.

Εξού το “βλακώδες” κατά την κρίση μου. Ανούσια ματς για να γεμίσει το καλεντάρι.

timemaster

Αν πάρουμε ένα λογικό σενάριο όπου λέει πως ΠΑΟ -ολυμπιακος ήταν στην μία νίκη διαφορά αυτός ο έξτρα γύρος θα έκρινε την πρωτιά.
Όπως μπορεί να κρίνει τις ενδιάμεσες θέσεις.
Ενώ κάθε αγωνιστική θα υπάρχει τουλάχιστον ένα καλό παιχνίδι στο τοπ γκρουπ.
Από την άλλη στο άλλο γκρουπ θα δίνεται μία ευκαιρία στον τελευταίο να σώσει την παρτίδα ενώ δε οι πιθανότητες αδιαφορίας τότε θα είναι μικρότερες από τις προηγούμενες χρονιές μιας κ δε θα παίξει η Πάτρα με το σίγουρο τρίτο Περιστέρι για να παραμείνει στην κατηγορία (τυχαίο παράδειγμα) θα παίξει με το Λαύριο που ή χάνοντας θα κινδυνέψει ή κερδίζοντας θα μπορεί να βρεθεί στην 8αδα.

Εμένα πάντως μου αρέσει αυτό το σύστημα. Ίσως χωράει βελτίωση στις έδρες αλλά κ μέσα έξω αγώνες μου φαίνονται πολύ.

spire

Κοίτα από τα 22 ματς με αυτό το σύστημα πάμε στα 27, με μέσα έξω πήγαινες στα 32. Δεν είναι εξωφρενικός αριθμός, πχ Ισπανία έχουν 34, Ιταλια 30 κλπ. Χωρις τα πλει οφφ παντα.

Αλλά όπως γράφεις πιστεύω ότι αυτό έγινε για 1 ματς ΠΑΟ – ΟΛΥ περισσότερο

Ισως ένα πρωτάθλημα με 10 ομάδες , 4 γύρους, και σειρες best of 3 να ήταν πιο ανταγωνιστικό και ενδιαφέρον. Τελευταίος να πέφτει, προτελευταίος μπαραζ πχ. Καλύτερα τηλεοπτικά, περισσότερα εισητήρια.

timemaster

Μεταξύ μας για αυτό έγινε. Άντε κ για ένα ΠΑΟΚ – Άρης.
Από εκεί κ πέρα όλα τα άλλα εγώ τα βλέπω θετικά όμως.
Δυστυχώς όμως στην Ισπανία κ την Ιταλία και την Γαλλία έχουν περισσότερα λεφτά οι μικρότερες ομάδες οπότε μπορούν να αντέξουν περισσότερους αγώνες κ εκεί δεν έχουν όλες αυτές τις παράλογες διακοπές κ αναβολές που έχουμε εμείς.
Αυτά όλα θα ήταν ωραία με καλύτερη οργάνωση, ισονομία και φυσικά μικρότερη ψαλίδα ανάμεσα στις ομάδες κ φυσικά περισσότερο κόσμο να τα παρακολουθεί.

manolismarg

Φίλε καλημέρα από Κρήτη δεν εχουμε ξαναμιλήσει συγχαρητήρια για την δουλειά σου

vaggelaris

Εγω για καποιο λογο πιστευω οτι ο προμηθεας θ περασει τελικα απο τα λιοσια. Ειναι πολυ καλυτερη ομαδα απο το τσιρκο που λεγεται Αεκ. Βεβαια θ παιζει το τελευταιο χαρτι εκει οποτε δε ξερεις. Βεβαια θ παιξει ρολο κ πως θ επιστρεψουν οι ομαδες μετα τη διακοπη. Καποιες θ τις βοηθησει κ καποιες αλλες μπορει ν τις απισυντονισει. Οποτε κανεις δε ξερει….

Jim Patras

Όπως έγραψα και χθες πιστεύω ότι θα κάνει μια νίκη και μια ήττα στο Ολυμπιακό κλειστό των Άνω Λιοσίων.Δεν ξέρω εάν η νίκη θα είναι στα πλαίσια της Basket league ή του B.C.L

stepap

“Πχ, ο ΠΑΟ παίζει 19 και 21 Μαρτίου Ευρωλίγκα και μετά έχει τον Προμηθέα σε ένα αδιαφορο παιχνίδι ”
Night, δεν είναι αδιάφορος ο παναθηναϊκός γιατί αν χάσει κ από τον Ολυμπιακό στον επόμενο γύρο, χάνει το πλεονέκτημα έδρας στα Πλευ οφ.

stepap

Εντός τον έχει κ είναι σούπερ φαβορί ο Παναθηναικος αλλά δεν είναι αδιάφορο παιχνίδι

timemaster

Για άλλη μία φορά βάζεις τα γυαλιά σε όλα τα αθλητικά σάιτ κ τον ΕΣΑΚΕ.
Μεγάλο ρισπεκτ από εμένα κ ευχαριστώ.

Όπως το καταλαβαίνω με 4/4 ήμαστε τρίτοι. Όπου είναι δύσκολο αλλά όχι απίθανο μιας κ δεν έχουμε τους δύο πρωτοπόρους.
Με 3/4 βγαίνουμε τέταρτοι χαλαρά.
Κ με 2/4 ήμαστε στο 50-50 για την τέταρτη θέση αλλά θα εξαρτηθεί μάλλον από την ΑΕΚ.
Ότι κ να βγούμε είναι μία βελτίωση από τις προηγούμενες χρονιές αλλά μία θέση στην τετράδα νομίζω μας αξίζει.

vaggelaris

Οντως μας αξθζει η τετραδα αλλα κ απο την αλλη τοσο το περιστερι οσο κ ο προμηθεας εχουν πολυ καλη εικονα στο πρωταθλημα. Απλα αν υπηρχε βραβειο VFM σε σχεση με το μπατζετ αυτοι σιγουρα ειμαστε εμεις χωρις αντιπαλο.

kaptsik

Μερακλήδικη δουλειά Night! Ευχαριστούμε!

Babis cool

Καλή δουλειά από τον night, φυσικά τα στατιστικά παίζουν σημαντικό ρόλο στο μπάσκετ αλλά μην ξεχνάμε ότι αυτή η ομάδα δεν έχει ταβάνι και η πορεία της δεν ταυτίζεται και τόσο με τα στατιστικά της. Πάμε για 3οι!!!