Ξέρω πως είναι λίγο άκαιρο το άρθρο αυτό , αλλά ήθελα να το ανεβάσω μιας και δείχνει τη διαφορά με την οποία αντιμετωπίζουν τους φιλάθλους στο ΝΒΑ και στην Ελλάδα ( ίσως ακόμα και στην Ευρώπη ).

Από την μέση της χρονιάς , το ΝΒΑ ανακοίνωσε τη δημιουργία σελίδας , στην οποία θα ανεβαίνουν οι φάσεις από τα παιχνίδια που είναι κοντά στο σκορ στα τελευταία 2 λεπτά.

Η σελίδα δεν είναι για να δείχνει τις φάσεις , αλλά για να κρίνει τις αποφάσεις των διαιτητών , αν ήταν σωστές οι αποφάσεις τους ( CC ) ή λάθος ( IC ).

Αυτό το κρίνει η ΚΕΔ του ΝΒΑ και το ανακοινώνει στον κόσμο. Δεν κρατάει τίποτα κρυφό και καλά κάνει ,για να καταλάβει ο κόσμος γιατί αν είναι σωστή ή λάθος μια απόφαση.

Για εμένα αυτό είναι πάρα πολύ καλό , γιατί σταματάει αυτά τα συνωμοσιολογικά που ακούγονται κάθε φορά μετά από τέτοια σφυρίγματα.

Ας δούμε ένα παράδειγμα , που μοιάζει πάρα πολύ με το φάουλ που μας έδωσαν στη Ρόδο , στο τελευταίο δευτερόλεπτο:

Ας θυμηθούμε τη δικιά μας φάση πρώτα:

Ας δούμε τώρα κι αυτήν που έγινε στο παιχνίδι Memphis Grizzlies – Utah Jazz.

Τελευταίο δευτερόλεπτο , το παιχνίδι 89-86 υπέρ των  Grizzlies και ο διαιτητής σφυρίζει αυτό το φάουλ σε τρίποντο του Hayward:

Από τη στιγμή που σφυρίχτηκε το φάουλ , δεν μπορούν να το πάρουν πίσω , οπότε το μόνο που μπορούν να δουν στο replay είναι αν ήταν τρίποντο ή δίποντο κι αν ήταν εντός χρόνου.

Το δίνουν σαν τρίποντο , άρα 3 βολές , ο Hayward χάνει την τελευταία , ο Gasol ρίχνει κάτι γαλλικά στον διαιτητή του στυλ : ” η μπάλα μίληθε κοράκι ” ή ” δε θα έρθειθ θτο Μέμφιθ, θα θου δείκθω εγώ” και τέλος του παιχνιδιού.

Δυο μέρες μετά , η επιτροπή έβγαλε την αναφορά για αυτό το παιχνίδι :

gasol foul

 

Λάθος το σφύριγμα , δεν ήταν φάουλ γιατί πρώτα βρήκε μπάλα ο παίκτης και μετά βρήκε το χέρι.

Απλά και κατανοητά .

Γιατί είναι σωστό ή λάθος το σφύριγμα , να το καταλάβουμε όλοι. Κι εμείς και οι διαιτητές.

Σε μια σεζόν που οι αποφάσεις των διαιτητών στα τελευταία δευτερόλεπτα ανατρέπονται πιο συχνά από ποτέ , καλό θα ήταν να σταματήσουμε την ομερτά και την προστασία του σιναφιού μας και να αρχίσουμε την εξωτερίκευση των αποφάσεων και την ενημέρωση του κόσμου για αυτές.

Κάτι θα ξέρουν κι αυτοί στο ΝΒΑ…

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
skoraris

πολύ καλό άρθρο night. επειδή βλέπω ΝΒΑ, πραγματικά μιλάμε για την επιτομή της δικαιοσύνης. Ας παραθέσω ένα δυο πραγματάκια.
στη διάρκεια του αγώνα οι φάσεις δείχνονται σε replay από το τζάμποτρον και ο κόσμος μπορεί να δει αν το σφύριγμα ήταν σωστό ή λάθος. Προφανώς λάθη γίνονται, αλλά οι ανθρωποι δε φοβούνται να το παραδεχτούν. Εκεί που το γήπεδο γιουχάρει μια απόφαση, εκεί θα δεις να σταματάει η μουρμούρα γιατί τελικά η απόφαση ήταν ορθή. Ή να αρχίζουν τα ουουουου γιατί οι διαιτητές σφύριξαν λάθος!
Το instant replay που χρησιμοποιείται διαρκώς και μάλιστα με κέντρο λήψης αποφάσεων όπου αναλύονται οι φάσεις από πολλές οθόνες , ώστε να βγει σωστό συμπέρασμα. Χαρακτηριστικά αγώνες αργούν πολύ να τελειώσουν λόγω διαρκούς ανάλυσης φάσεων στο replay.
Ξεκάθαροι κανόνες ΠΟΥ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ, ακόμα και για αστεία πράγματα. Για παράδειγμα αν παίκτης που δυσανασχετεί για διαιτητική απόφαση, σκάσει την μπάλα κάτω, τότε δέχεται τεχνική ποινή εφόσον το γκελ ξεπεράσει το ύψος της μεσης του αθλητή!!!! ειδάλλως όχι! Αντε να διαμαρτυρηθείς γιατί ο Τόμας πχ πήρε τεχνική ποινή και ο Σπανούλης όχι!
Το βασικό είναι πως οι άνθρωποι έχουν εδώ και χρόνια αντιληφθεί ότι για να πουλήσουν το προϊόν τους πρέπει να το ντύσουν με διαφάνεια. Να μην υπάρχουν σκιές και κανένας να μη νιώθει ότι αδικείται. Μη ξεχνάμε ότι αδικία γεννά τη βία. Και η βλακεία βέβαια!!!

The_Emperor_Is_Dead

Σωστό το άρθρο,αλλά στο ΝΒΑ,πάσα αρχή είναι η προστασία το προιόντος,εδώ πάσα αρχή είναι μην χαλάσει κανείς το συνάφι μας,οπότε και κανα λάθος να γίνει προστατεύουμε τους διαιτητές,τα ρίχνουμε όλα στο ότι “και ο διαιτητής κάνει λάθος καθως πρέπει να αποφασίσει σε δέκατα” και “αυτή είναι η ομορφιά του μπάσκετ και τα λάθη είναι μέσα στο παιχνίδ锨και καθαρίσαμε!