Μιας που – κατά πάσα πιθανότητα – θα ξεκινήσουμε τη χρονιά με μπαν ή στην καλύτερη των περιπτώσεων , θα πάρουμε στην αρχή παίκτες με μπαν και μετά θα κάνουμε προσθήκες , είπα να ρίξουμε μια ακόμα ματιά στους διαθέσιμους παίκτες , αυτή τη φορά με τη βοήθεια του VORP.

Ο εξαιρετικός Mr.Q , έκανε τους υπολογισμούς για το BAPM και το VORP αυτής της χρονιάς στην Α1 και στην Α2.

Τι είναι αυτά που μας λες σας ακούω να λέτε και θα σας βοηθήσω ( με τα λόγια του Mr.Q. ):

Το RAPM είναι ένας δείκτης που προσπαθεί να αξιολογήσει τη βασική συνεισφορά ενός παίκτη στην ομάδα του, σταθμίζοντας την με τέτοιο τρόπο ώστε να απομονωθεί, κατά το δυνατόν, η επίδραση σε αυτήν της δυναμικότητας των υπολοίπων παικτών που βρίσκονται την ίδια στιγμή στον αγωνιστικό χώρο.

Το VORP είναι ένας δείκτης που προσπαθεί να παρουσιάσει το αγωνιστικό όφελος, σταθμίζοντας έναν δείκτη αξιολόγησης (εδώ: RAPM) με τα συνολικά λεπτά αγωνιστικής παρουσίας του παίκτη.

Βάση αναφοράς του VORP είναι ο “replacement-level player”, το πιο κοντινό του οποίου, για το ευρωπαϊκό μπάσκετ, ίσως είναι ένας παίκτης που μάλλον δεν αποτελεί κομμάτι του βασικού κορμού μιας ομάδας χωρίς να σημαίνει ότι δεν αγωνίζεται ποτέ. Περαιτέρω, μια θεωρητική ομάδα που αποτελείται απόκλειστικά από παίκτες “replacement-level” (όλοι τους με VORP = 0) εκτιμάται ότι θα ολοκλήρωνε το πρωτάθλημα με μικρό αριθμό νικών, και θα καταλάμβανε μάλλον όχι την τελευταία αλλά σίγουρα μια θέση κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού. Για τον λόγο αυτό, τονίζεται ότι οι αρνητικές τιμές στο VORP δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε ένας παίκτης προκάλεσε ζημιά στην ομάδα του, αλλά ότι το όφελος που τελικά προέκυψε ήταν μικρότερο από αυτό που θα έδινε ένας “replacement-level” παίκτης του συγκεκριμένου πρωταθλήματος.

Οι Αμερικάνοι συνήθως το χρησιμοποιούν για να δουν τι αξία θα είχε ο παίκτης στην αγορά , τι συμβόλαιο αξίζει να πάρει και πως έπαιξε σε σχέση με το συμβόλαιο του.

Εμείς , μιας και δεν έχουμε συγκεκριμένη δομή στα συμβόλαια , όπως το ΝΒΑ , θα το δούμε καθαρά σαν ένα μέτρο σύγκρισης των παικτών και το πόσο προσέφερε στην ομάδα του ( και αν μπορεί να μας βοηθήσει ).

Τα νούμερα

Όπως ειπώθηκε και παραπάνω , ο μέσος παίκτης στην Α1 ήταν στο 0 , οπότε οτιδήποτε πάνω από αυτό είναι θετικό. Το πρώτο νούμερο στην λίστα είναι η θέση τους ανάμεσα σε όλους τους παίκτες της Α1 ( 197 συνολικά ).

Είμαι σίγουρος πως το πρώτο πράγμα που προσέξατε είναι το όνομα του Μποχωρίδη. Ο Λευτέρης είναι – και με διαφορά – ο καλύτερος παίκτης που υπάρχει στην αγορά για εμάς και θα είναι πολύ μεγάλη απώλεια αν φύγει , ειδικά στην κατάσταση που είμαστε.

Επόμενος είναι ο Γουίγκινς του Ηφαίστου , μια προσθήκη που πρέπει να κάνουμε και ίσως να αξίζει και μια υπέρβαση , μιας που και στον Ήφαιστο ήταν θετικός , αλλά και πρόπερσι στο Λαύριο είχε +1 στο VORP . Γενικά , είναι ένας παίκτης που βοηθάει την ομάδα και αξίζει να τον έχουμε.

Τρίτος , ο Σλαφτσάκης. Λογικά είναι παίκτης μας, μιας που έχει συμβόλαιο και δεν έχει ακουστεί και κάτι για αυτόν. Όπως βλέπετε κι αυτός ήταν θετικός στην περσινή χρονιά.

Υπάρχουν ακόμα 17 παίκτες που είναι πάνω από τον μέσο όρο και θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Υπάρχουν και Αμερικάνοι , είναι οι Φλιώνης και Χάρις , γενικά υπάρχουν επιλογές. Οι περισσότεροι από αυτούς , έχουν και την προπέρσινη χρονιά θετικό πρόσημο ( όπως βλέπετε στην τελευταία στήλη ) , κοινώς , βοηθάνε την ομάδα τους , σε όποια ομάδα κι αν παίζουν , όπως υπάρχουν και οι μόνιμα αρνητικοί.

Επίσης , με βάση αυτή τη λίστα μπορείς να δεις και άλλα πράγματα , όπως , πχ , αξίζει να δώσω 40 χιλιάρικα στον Χριστοδούλου , ενώ μπορώ να πάρω με 20 τον Ντάνιελς;

Με έναν προπονητή στα 70 και έναν πρόεδρο που δήλωσε ( ανάμεσα σε άλλα ) πως οι παίκτες μας θα σουτάρουν με 80% στις βολές ( και στο τέλος σπάσαμε αρνητικό ρεκόρ ) δεν περιμένω και πολλά advance stats να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του ρόστερ , αλλά σίγουρα εμπιστεύομαι τον Μαρκόπουλο στο να δημιουργήσει ένα σύνολο και να ταιριάξει τα κομμάτια , ώστε να κάνουν μια ομάδα των 9 νικών.

Επιλογές υπάρχουν , χρόνος υπάρχει , χρήμα; ( κοιτάξτε τώρα ποιος παίκτης είναι 196 από τους 197 στη λίστα…)

24 Comments
παλιότερο
νεότερο καλύτερη βαθμολογία
Inline Feedbacks
View all comments
fantomas

Κι εγώ τον τελευταίο πρόσεξα εξίσου με τον πρώτο 😁
Και περίμενα μέχρι το τέλος του σχολίου σου να τον αναφέρεις!

Jim Patras

Η ποιότητα του Μπο αποτυπώνεται με ευκρίνεια στο συγκεκριμένο στατιστικό δείκτη..Γι΄αυτό και επαναλαμβάνω συνεχώς ότι η παραμονή του είναι το σημαντικότερο που πρέπει να γίνει..

Vamos_G1

1) ξένος pg / Φλιώνης / Δίπλαρος
2) ΛεΜπο / Σχίζας
3) Ουίγκινς / Σλαφ
4) Ντάνιελς / Κουζέλογλου
5) ΜακΓκι / Χρηστίδης / Βουλγαρόπουλος

και την σώσαμε την χρονιά κ πάλι!

Sam Vincent

Τον Κουρτίδη να τον θεωρήσουμε φευγάτο?

Vamos_G1

Δεκτό Νάιτ. Ερώτηση: γιατί στην παραπάνω λίστα υπάρχουν τόσα λίγα ονόματα ξένων? Είχα την εντύπωση ότι ακόμα κ με το μπαν, η δεξαμενή μας ήταν μεγαλύτερη. Διόρθωσε με εάν κάνω λάθος.

Sam Vincent

Έπεσες με πολύ θόρυβο φίλε μου αν δεν ξενμπαναριστείς γρήγορα . Η τριάδα των ψηλών είναι για Α2.

Vamos_G1

Είναι η ίδια με πέρσι Σαμ. Ο ΜακΓκι, εκτός φυσικά των βολών, δεν είναι άσχημος.

Sam Vincent

Πέρσι υπήρχε ο και Καιζερ. Ο ΜαΓκι δεν είναι άσχημος αλλά ούτε και όμορφος Πόσα λεπτά θα παίζει του χρόνου και όταν θα κάθετε στον πάγκο 15 λεπτά ποιος θα τον αντικαθιστά ? Βουλγαρόπουλος και Χρηστιδης για 15 λεπτά είναι -15 …

Vamos_G1

Τον Κουζέλογλου τον λογίζω ως αντι-Κάιζερ. Δε νομίζω πως έχουν μεγάλες διαφορές.

Jim Patras

M΄αρέσουν οι ομάδες που προτείνεις κατά καιρούς..Αυτή όχι τόσο διότι έχει τεράστιο θέμα στο 3π. Ο Μπο δεν έχει καλό 3π,ο Σχίζας δε σουτάρει καν,ο Σλαφτσάκης 0,οι ξένοι κάκιστο οπότε… Σχετικά με το 5 ο Βουλγαρόπουλος δεν μπορεί να παίξει σε αυτό το επίπεδο οπότε θα έβαζα κάποιον άλλο στη θέση του.

Vamos_G1

Θα έχει τρίποντο ο pg (λέμε τώρα!) Αλλιώς αντί Σχίζα, τον Έλληνα Ντατόμε! Χεχε!

Jim Patras

Kακά τα ψέμματα χωρίς άρση των απαγορευτικών δεν μπορείς να δημιουργήσεις ομάδα της προκοπής..Όμως τελευταία Πέμπτη του Ιουλίου και ακόμη τίποτα..Και το κακό είναι ότι δεν υπάρχει μια αχτίδα φωτός..

Sam Vincent

Ναι ,έτσι είναι καλύτερα . Την κατηγορία όμως έτσι δεν την σώζουμε.

O_Betatzis

Ίσως να μην χρειάζεται να τη σώσουμε. Τελευταία υπάρχουν όλοι τρόποι να μείνεις στην Α1. Εσχάτως σε παρακαλάνε κιόλας…

καπετάν Κανένας

Δεν είναι κακη η ομάδα,Vamos_G1,που σκέφτηκες.Συμφωνω όμως με τον Σαμ,πως θέλουμε τουλάχιστον έναν ακόμα καλό ψηλό.Εππηνα η ξένο.

timemaster

Έχω την εντύπωση πως εφευρίσκεις στατιστικά μοντέλα μόνο κ μόνο για να θάψεις παίχτες τοτέμ όπως ο Νώντας κ να δοξάζεις παίχτες που βριζαμε όλη την χρονιά όπως ο Λευτεράκης. Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω καταλάβει πως υπολογίζουν οι δείκτες αυτοί το αν είναι καλοί ή όχι οι συμπαίχτες κ το αν παίζει με αντιπάλους αναπληρωματικούς ή όχι. Όμως δεν μου προκαλεί καθόλου έκπληξη ότι κάποια ονόματα είναι ψηλά στην λίστα όπως ο Τζόουνς κ ο Μποχωριδης. Πιο πολύ μου φαίνεται περίεργο που κάποιοι παίχτες όπως ο Βεργίνης είναι στο μηδέν όταν η εικόνα τους ήταν απογοητευτική. Το σίγουρο… Περισσότερα »

Mits-77

There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics. Ο Lucky Jones εχει VORP 5.2 !!! και στα αντιστοιχα stats της Euroleague ο Larkin είναι ο χειρότερος παίκτης της Εφές. Ο Aaron White χειρότερος παίκτης της Zalgiris. Παίκτες σαν τον Mike James έχουν επίσης αρνητικό VORP που έκανε αναμφισβήτητα την καλύτερή του χρονιά ever στην Euroleague.

καπετάν Κανένας

Εγώ ο μπακάλης καταλαβαίνω πως δεν έχει να κάνει με προσωπική απόδοση,αυτο το Βορπ(με τις υγείες σας!.🤢🤭).Αν είναι παικταρας η όχι,αν βάζει εικοσαρες,τριανταρες ,καρφώνει και μετά πανηγυρίζει με φωνές προς την κερκίδα. Ειναι σε σχέση με τους συμπαίκτες του,όχι με το εγώ του. Επίσης κάτι που δεν λένε, αποσο ξέρω,τα στατιστικά είναι οι αστάθμητοι παράγοντες.Απέναντι σε ποιους αντιπάλους έπαιξε καλά ο τάδε παίκτης και απέναντι σε ποιους κακά.Και ΓΙΑΤΙ.Αν θυμασαι τον Τζεκινς ας πούμε,έμοιαζε πως διάλεγε ματς για να παίζει καλά…Η αλλιώς θα παίξει ο Τζέιμς που λες,αλλη απόδοση θα έχει απέναντι στν ΠΑΟ κι άλλη απέναντι σε μια ομάδα… Περισσότερα »

Jim Patras

O S.Larkin το τελευταίο 3μηνο ανέβασε στροφές..Μέχρι τότε έμοιαζε σκιά του εαυτού του και του παίκτη που είχαμε δει στην Laboral.Όταν ο coach Ataman αποφάσισε να βάλει μαζί στο παρκέ Micic &Larkin τότε έδειξε άλλο πρόσωπο.