Αντισυνταγματική η δέσμευση των ερασιτεχνών παικτών στα 18 – Μπάσκετ – SPORT 24.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία η αναγκαστική δέσμευση των ερασιτεχνών παικτών να υπογράφουν συμβόλαιο με το σωματείο τους μόλις συμπληρώσουν τα 18.Σύμφωνα με τον κανονισμό, οι ερασιτέχνες καλαθοσφαιριστές μόλις συμπληρώσουν το 18ο έτος, υποχρεωτικά πρέπει να υπογράψουν τριετές συμβόλαιο με το τμήμα αμειβομένων αθλητών του σωματείου όπου ανήκουν. Το συμβόλαιο αυτό τους δεσμεύει μέχρι το 21ο έτος της ηλικίας τους, χωρίς οι αθλητές να μπορούν να διαπραγματευτούν τους όρους του συμβολαίου, αλλά ούτε και να διαπραγματευτούν με άλλη ομάδα είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.
Αν δεν κάνω λάθος , αυτός ο κανονισμός είναι για τα ερασιτεχνικά σωματεία . Αν δεν ισχύει πια αυτός ο κανονισμός , σημαίνει πως μπορούμε να πάρουμε τον Χριστοδούλου από τον Μαντουλίδη ή τον Πουλιανίτη από τα Αστέρια σαν ελεύθερους . Όποιος ξέρει κάτι παραπάνω μπορεί να μας πει στα σχόλια…
Πολυ καλη ερωτηση…αμα ισχυει λουκουμι μας ερχεται…..αλλα θα πρεπει και να μην εχουν υπογραψει συμβολαιο…
O κανονισμός είναι μόνο για τα ερασιτεχνικά σωματεία που διατηρούν ΤΑΚ ή ΚΑΕ
Αυτο σημαίνει ότι οι αθλητές που ανήκουν στην δύναμη των υπόλοιπων ερασιτεχνικών σωματείων,εξακολουθούν και μετά την συμπλήρωση των (18) ετών να ανήκουν στα σωματεία αυτά.
Επομένως ο Χριστοδούλου του Μαντουλίδη και ο Πουλιανίτης του Α.Σ Αστέρια δεν είναι ελεύθεροι να μεταγραφούν σε σωματείο της αρεσκείας τους.
Εκτός αν τα σωματεία τους δεν τους έχουν συμπεριλάβει στις καταστάσεις αθλουμένων που στέλνουν στην ΕΟΚ, οπότε θεωρούνται αποδεσμευθέντες.
Ελεύθεροι είναι μόνο οι 95ρηδες έφηβοι των σωματείων που διατηρούν ΤΑΚ ή ΚΑΕ, δηλαδή του ΑΡΗ,ΠΑΟΚ κλπ και έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους, και δεν μετεγράφησαν σε άλλο ΤΑΚ ή ΚΑΕ.
Εφ’όσον,δηλαδή,δεν μετεγράφησαν σε άλλο ΤΑΚ ή ΚΑΕ,οι 95ρηδες, αυτοδυνάμως, καθίστανται ελεύθεροι και έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν σε άλλο σωματείο σαν νέοι αθλητές έως τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους.
Σε ευχαριστώ για τη διευκρίνηση lawyer!
Να υποθέσω πως κάπως έτσι έφυγαν και τα αδέρφια Γερομιχαλού από εμάς; Δεν τους υπογράψαμε και πήγαν – ελεύθεροι – όπου θέλανε;
Ακριβώς, με την επισήμανση ότι τα παιδιά ήταν ελεύθερα απο πέρυσι (γεννηθέντες το 1994) και θα μπορούσαν να φύγουν, αλλά απ’ ότι φαίνεται απο κάποιους έπεσε “γερό δούλεμα”. Με τον ίδιο τρόπο ο Αρης έχασε, σχεδόν, όλους τους 95ρηδες του Εφηβικού. Μακάρι το τεχνικό τημ να δικαιωθεί για τις επιλογές του….
Ένα λεπτό για να καταλάβω, οι έφηβοι των ΚΑΕ ήταν ελέυθεροι εδώ και 3-4 χρόνια. Έτσι έφυγε και ο Λίνος από τον Άρη πρίν 3 χρόνια. Άρα ο κανονισμός που κρίνεται αντισυνταγματικός και καταργείται ποιός είναι???
Σωτήρη, είναι το άρθρο 5 της με αριθμό 14485/13.6.2001 απόφασης του Υφυπουργού Πολιτισμού, με τίτλο «Κανονισμός σχέσεων των καλαθοσφαιριστών με τα τμήματα αμειβομένων καλαθοσφαιριστών σωματείων ή με τις καλαθοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες του άρθρου 87 του Ν. 2725/1999» (ΦΕΚ Β΄ 788/22.6.2001).
Δικηγόρε, ποια ακριβώς απόφαση είναι αυτή?? Τι λέει ακριβώς γιατί εμείς που είμαστε άσχετοι από νόμους αδυνατούμε να καταλάβουμε. Οι ανώνυμες εταιρίες εδώ και κάποια χρόνια δεν μπορούσαν να δεσμεύσουν αθλητές που ενηλικιώνονταν, σωστά??
Έτσι έφυγε και ο Λίνος από τον Άρη. Πολλοί τότε έλεγαν ότι η κατάργηση της διάταξης (ή νόμου) έγινε φωτογραφικά για τον συγκεκριμένο αθλητή, με δάκτυλο του βάζελου για να πάρει τον παίκτη.
Μπορείς να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος για να καταλάβω?
Sotiris, οι πρώτες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που βγήκαν είναι η 1276/2008 και η 1277/2008.
Η τελευταία απόφαση που βγήκε, πολύ πρόσφατα, είναι η με αριθμό 2526/2013 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι η προβλεπόμενη από την νομοθεσία αναγκαστική δέσμευση για την υπογραφή 3ετούς συμβολαίου (σύμβασης) με το τμήμα αμειβομένων αθλητών του σωματείου τους, που τους δέσμευε μέχρι το 21ο έτος της ηλικίας τους, μόλις οι ερασιτέχνες αθλητές συμπληρώσουν το 18ο χρόνο της ηλικίας τους, είναι αντίθετη στο άρθρο 5 του Συντάγματος που προστατεύει την οικονομική ελευθερία και στο άρθρο 39 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
Μετά απο την απόφαση αυτή, οι ερασιτέχνες καλαθοσφαιριστές, μόλις συμπληρώσουν το 18ο έτος, δεν είναι υποχρεωμένοι να υπογράψουν τριετές συμβόλαιο με το τμήμα αμειβομένων αθλητών του σωματείου όπου ανήκουν και είναι ελεύθεροι να διαπραγματευτούν τους όρους του συμβολαίου που θα τους προταθεί, αλλά και να διαπραγματευτούν με άλλη ομάδα, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό.
Δηλαδή απλά νομιμοποιήθηκε επίσημα αυτό που γινόταν ανεπίσημα τόσα χρόνια;
Συγνώμη δικηγόρε, αλλά και πάλι δεν κατάλαβα!
Αφού βγήκαν οι αποφάσεις του 2008, αυτή που βγήκε τώρα τι αλλάζει?
Ότι ίσχυε δεν συνεχίζει να ισχύει?