Μετά την ομαδική μας ανάλυση , ας δούμε και κάποια ατομικά πράγματα για τους παίκτες μας
Ας ξεκινήσουμε από τους μέσους όρους των παικτών στα βασικά στατιστικά στην Α1.
Ο Κάμινγκς είναι το νούμερο ένα μας , σε λεπτά ,σουτ , πόντους , ασίστ , φάουλ και λάθη.
Ο Ντραγκίσεβιτς είναι ο δεύτερος μας σκόρερ κι ο δεύτερος ριμπάουντερ , αλλά πραγματικά , αυτό το ένα παιχνίδι παίζω , για δυο είμαι τραγικός ,είναι πολύ κουραστικό.
Ο Καββαδάς είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός με 9,7 πόντους σε 16,5 λεπτά και 70% στα σουτ.
Γιάνκοβιτς είναι η λίγο καλύτερη βερσιόν του Μάρμπλ και τίποτα παραπάνω .
Ο Ζάρας σκοράρει φέτος και γενικά τα νούμερα του είναι καλύτερα από πέρυσι ( οι μέσοι όροι του καλυτερα ).
Ο Τσαιρέλης είναι…κακός.
Ο Τζάκσον είναι μέτριος , αλλά παίζει και μόλις 12,5 λεπτά.
Ο Ξανθόπουλος , σε μέσους όρους , είναι καλύτερος φέτος , αλλά – ειδικά μέσα στο 2017- δεν του φαίνεται καθόλου.
Ο Σίμτσακ , παίζει λιγότερο φέτος (-2,5 λεπτά ) για εσάς του κακούς που γκρινιάζετε 😛
Ο Μούρτος , μόλις που κατάφερε να ξεπεράσει τον Φλιώνη…
Τα advance στατιστικά , βέβαια , ξεχωρίζουν τους αποτελεσματικούς , από αυτούς που απλά σουτάρουν.
Από τον Σίμτσακ και πάνω είναι οι παίκτες που έχουν PER πάνω από τον μέσο όρο. Βέβαια , αυτό δε σημαίνει πως είναι απαραίτητα καλοί , το θέμα είναι και ποιος είναι ο ρόλος τους στην ομάδα και τη προσπάθειες παίρνουν.
Το κλου είναι να βλέπουμε το PER σε συνδυασμό με το USG – που είναι ουσιαστικά ένας συνδυασμός χρήσης/αποτελεσματικότητα.
Εδώ είναι καλύτερη η εικόνα της ομάδας φέτος.
Κάμινγκς και Καββαδάς παίρνουν πολλές προσπάθειες όταν παίζουν και είναι πολύ καλοί σε αυτό.
Μετά έχουμε ένα γκρουπ παικτών που είναι μέτριοι. Κι αν για τον Χρηστίδη και τον Σίμτσακ είναι φυσιολογικό αυτό ( ίσως και καλό ) και για τον Μπάκνερ υπάρχει μια δικαιολογία πως δεν έπαιρνε αρκετές προσπάθειες κι ο Τζάκσον έπρεπε να παίζει παραπάνω , για τους Ντραγκίσεβιτς , Γιάνκοβιτς , Τζένκινςδεν υπάρχει δικαιολογία. Παίρνουν πολλές προσπάθειες και είναι μέτριοι. Από αυτούς περιμένουμε περισσότερα.
Στο τελευταίο γκρουπ είναι οι παίκτες που ήταν κακοί είτε παίρναν πολλές προσπάθειες ( Μάρμπλ και Ζάρας ) είτε λίγες ( Τσαιρέλης , Φλιώνης , Ξανθόπουλος , Λουκας και Μούρτος ). Για τον καθένα βέβαια υπάρχουν διαφορετικές προσδοκίες , αλλιώς περιμένει να σου προσφέρει ο Μάρμπλ , λιγότερες προσπάθειες ελπίζεις να πάρει ο Ζάρας , οπότε ο καθένας κρίνεται και λίγο διαφορετικά.
Ένα άλλο πράγμα που μου κίνησε το ενδιαφέρον ήταν η τεράστια διαφορά που είχαμε εντός και εκτός έδρας σαν ομάδα , οπότε ήθελα να δω και τι διαφορά είχαν οι παίκτες μας στα advance stats τους , εντός και εκτός. ( με + καλύτερα εντός , με – καλύτερα εκτός )
Μπάκνερ , Τζένκινς παίζαν καλύτερα εκτός έδρας .
Μάρμπλ , Ντραγκίσεβιτς , Κάμινγκς , Ξανθόπουλος και Ζάρας είνια πάνω κάτω τα ίδια.
Όλοι οι υπόλοιποι παίζουν καλύτερα εντός έδρας . Κι οι περισσότεροι είναι οι ψηλοί μας. Τζάκσον , Καββαδάς , Σίμτσακ, Τσαιρέλης , είναι πολύ καλύτεροι εντός έδρας , παρά εκτός κι εκεί φαίνεται και που είναι το πρόβλημα μας εκτός έδρας ( ή ένα από τα προβλήματα ).
Δεν μπορούμε να περάσουμε αποτελεσματικά την μπάλα μέσα στην ρακέτα , ώστε οι ψηλοί μας να γίνουν αποτελεσματικοί , όσο είναι εντός έδρας κι αυτό σκοτώνει την επίθεση μας.
Αυτά λοιπόν και για τους παίκτες μας.
Σε μερικές μέρες και το άρθρο για τον Κάμινγκς , που βλέπω πως προκαλεί πολύ ενδιαφέρον , οπότε θα το κάνω ξεχωριστό ( click bait κι έτσι ) 😛
Ο Τσαιρέλης σκέτη απογοήτευση. Ελάχιστες καλές στιγμές είχε φέτος. Αν αποχωρήσει μικρό το κακό. Όσο αφορά τον Γιάνκοβιτς αναρωτιέμαι ακόμη πως ένας ταλαντούχος παίκτης βρίσκεται σε πτώση τα τελευταία 2 χρόνια. Δεν δουλεύει στις προπονήσεις;
τα νουμερα δεν λενε παντα την αληθεια, αν υπηρχε ο σανικιτζε ή ενα πλειμεικερ που να βοηθησει τους υπολοιπους, ολοι θα ηταν καλυτεροι…Ειμαστε μια πολυ κακη ομαδα φετος και αυτο εχει αντικτυπο στα νουμερα οσων παιχτων εξαρτονται απο αλλους για να δημιουργησουν…
Το ότι ένας παίκτης είναι μακράν καλύτερος από όλους τους υπόλοιπους θυμίζει ομάδα τύπου Δόξα Λευκάδας, Τρίκαλά κτλ (χωρίς να θέλω να προσβάλω). Επιθετικά η ομάδα εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τις ορέξεις του Γουίλ, και αυτό πιστεύω είχε αντίκτυπο και στους υπόλοιπους παίκτες. Πχ κάποιες από τις προσπάθειες του Κάμινγκς θα έπρεπε να πηγαίνουν στα χέρια των Τζένκινς, Μάρμπλ παλαιότερα και μέσα στη ρακέτα. Ωστόσο, ο Γουίλ είναι άπειρος στο να μοιράζσει αποτελεσματικά το παιχνίδι, και καταλήγει να κρατάει τη μπάλα για πάνω από το 50% της επίθεσης. Βέβαια, από την άλλη αν δεν υπήρχε ο Καμ, η ομάδα ίσως να μην είχε καμία σταθερά στο επιθετικό της παιχνίδι και να καταλήγαμε σε μο 50 πόντους ανα αγώνα. Αλήθεια night μπορούμε να δούμε κάπως πόση ώρα είχε την μπάλα στα χέρια ο Καμ? Δύσκολα μάλλον.
Toby,το προβλημα με Γιανκοβιτς Μαρμπλ Buckner και ντραγκι στη συνεχεια ηταν η αστοχια τους και οχι οτι δεν επαιρναν αρκετες προσπαθειες.Ο μονος που δεν επαιρνε αρκετες προσπαθειες ηταν ο Jenkins,αλλα μεσα στο ματς εβλεπες οτι προσπερνουσε σουτ καποιες φορες και φοβοταν να αναλαβει το ρολο του πρωταρχικου χειριστη οταν του δινοταν η μπαλα.Ο μονος που αξιζει περισσοτερες κατοχες απο τον Καμ οταν συνυπαρχουν βασει στατιστικων ειναι ο Καββαδας,ο οποιος τις παιρνει
Ο Τζένκινς διάλεγε πολύ προσεκτικά τα σουτ του, με την κακή έννοια. Φάνηκε πολλές φορές αυτό. Μάρμπλ και Βλάντο δεν διαλέγουν, απλά είναι μέτριοι εως κακοί. Μάρμπλ είχε 1-2 καλά παιχνίδια αλλά και αυτός κυρίως έβρισκε πόντους στο τρανζίσιον και όχι σε σετ παιχνίδι. Το σετ παιχνίδι θέλει παραδοσιακό pass-first pg και 2-3-4 που μπορουν να φτιάξουν παιχνίδι και να απειλήσουν ταυτόχρονα. Το ότι τα 3αρια μας δεν απειλούσαν και ο Τζένκινς δεν σουταρε αρκετά, φόρτωναν με παραπάνω ευθύνες τον Καμ. Κάτι που είχα σκεφτεί πολλές φορές μέσα στη χρονιά αλλά δεν ξέρω αν θα μπορούσε να γίνει πράξη ήταν να δοκιμάζαμε τον Τζένκινς στο 1. Ποιος ξέρει πως θα έβγαινε.
Τον ειχαμε δοκιμασει σε μερικα παιχνιδια σαν βασικο χειριστη και θυμαμαι με τον Προμηθεα οτι ειχα χαρει που ειχε κανει την καλυτερη του εμφανιση ως τετοιος.Αλλες φορες ομως που δεν του πολυεβγαινε το παιχνιδι δεν σουταρε και μετα απο καποιο σημειο εξαιτιας αυτου χαλουσε και η δημιουργια του.Οσο pass-first και να σαι αν δεν απειλεις χαλαει και η δημιουργια σου μετα απο καποιο σημειο,το βλεπουμε με Ξανθοπουλο Καλαθη εδω και με Ρουμπιο Rondo στο ΝΒΑ
Άλλο pass first, άλλο να μην απειλεί καθόλου. Magette πχ είναι ξεκάθαρα κλασικός οργανωτής αλλά απειλεί σε ικανοποιητικά επίπεδα. Μακάρι με το λέγε λέγε εδώ μέσα να μας ακούσει κάποιος και να πάει να τον πάρει.
Ωραια θα ταιριαζε με Cummings,δεν παιρνει πολλα δεν ζηταει κανα τρελο χρονο συμμετοχης και δινει καλη οργανωση.Αν μεινει ο Cummings κατι τετοιο θα πρεπει να κοιταξουμε αφου για Pangos ή κατι παρομοιο δυσκολα
Το usg είναι ότι πιο κοντινό σε αυτό
Night,αν θυμαμαι καλα το PER ειναι το Ranking ανα 40λεπτα προσαρμοσμενο στην ταχυτητα της ομαδας και στο πρωταθλημα.Πως εξηγειται οτι ο Σανι στο εναν αγωνα εχει PER 0,5 με ranking 3?
Καμία σχέση. Είναι πάρα πολύ περίπλοκο και παίρνει από όλους τους τομείς προσφορά. Είναι ευνοϊκό για τους ψηλούς γιατί εκτιμάει πολύ τα ριμπάουντ, αλλά γενικά είναι καλύτερο από το ranking. Αυτό είναι καλό για ένα παιχνίδι
Ο τυπος ειναι στην βικιπαιδεια και οντως ειναι πολυπλοκο,απλα το χα μπερδεψει επειδη οι αποκλισεις απο το ranking ανα 40 λεπτα ειναι αρκετα μικρες στις περισσοτερες περιπτωσεις(ουτε 1% αν θυμαμαι καλα).πχ ο Cummings εχει 25,07 ranking ανα 40,και 24,9 PER,οπως επισης και του Καββαδα ειναι αρκετα κοντα αυτα τα 2
Πως θα μοιράζατε το μπάτζετ στην αρχή της χρονιάς αν ξέρατε ότι η απόδοση των παικτών θα κυμανθεί σε αυτά τα επίπεδα;
Σχετικά με τους έλληνες, από το γράφημα προκύπτει ότι:
1. Ο Καββαδάς πρέπει να δεθεί χειροπόδαρα για πολλά χρόνια στην ομάδα.
2. Όσες αδυναμίες κι αν έχει ο Γιάνκοβιτς, είναι πολύ ψηλότερα από τον υπόλοιπο (πλην Καββαδά δηλ.) ελληνικό κορμό και στα ίδια επίπεδα με τους 4 μέτριους ξένους της ομάδας. Άρα πρέπει να μείνει.
3. Ο γερο-Σίμτσακ δεν παίζει στην ομάδα χατιρικά (αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι θα πρέπει να βρυκολακιάσει παίζοντας στον Άρη).
Τέτοια γραφήματα να υποθέσω ότι δεν κυκλοφορούν έτοιμα για άλλες ομάδες ε Night;
Για τον Γιανκοβιτς θα παίξει ρόλο το πόσα θα ζητήσει. Μέχρι 160 αξίζει.Παραπάνω απο αυτο το πόσο είναι καλύτερα να στραφούμε σε αλλον Έλληνα παίκτη πχ Μποχωριδη και να καλύψουμε την θέση τρία με Αμερικανο Ζάρα Μούρτο.