Αυτό το deconditioning, μπορεί δυνητικά να συντελέσει στην αύξηση της εμφάνισης αθλητικών κακώσεων. Το 2011, το NFL (αμερικανικό ράγκμπι) βίωσε ένα τρίμηνο lockout, όπου οι παίκτες απείχαν από τις προπονήσεις και απαγορευόταν η επαφή με το προπονητικό και ιατρικό staff των ομάδων. Μετά τη λήξη του, οι ομάδες προσπάθησαν μέσα σε 14 ημέρες να τους επαναφέρουν σε αγωνιστικούς ρυθμούς προπόνησης για να εκκινήσουν το πρωτάθλημα. Η έναρξη των προπονήσεων έγινε 2 μέρες, μετά το πέρας του lockout, αυξάνοντας απότομα το προπονητικό φορτίο (spike), κάτι που αυξάνει επικίνδυνα τις πιθανότητες τραυματισμού.
Τα αποτελέσματα δεν ήταν και τόσο καλά. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 10 ημερών της preseason, κατεγράφησαν 10 (!) ρήξεις αχίλλειων τενόντων και άλλες 2 τις επόμενες 2(!) εβδομάδες. Και αν το νούμερο 12 από μόνο του δεν προξενεί δέος, σας παραθέτω την εμφάνιση ρήξεων αχίλλειου στο NFL από το 1997-2002, που ήταν 31 συνολικά, μέσα σε 5 χρόνια, με μέσο όρο 5 ρήξεις ετησίως. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως ο μέσος όρος ηλικίας των αθλητών αυτών ήταν τα 23 έτη, ενώ μέχρι τότε, η εμφάνιση ρήξεων αχιλλείων εμφανίζονταν σε αθλητές, με μέσο όρο ηλικίας τα 29 έτη και θεωρούταν “τραυματισμός βετεράνων”. Να σημειωθεί πως σε μια έρευνα των Gajhede-Knudsen et al. (2013), η οποία μελέτησε για 11 σεζόν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές του Champions League, βρέθηκε πως 13% έως και 31% μπορεί να εμφανίσει υποτροπή ρήξης του αχιλλείου τένοντα.
Πηγή: Αθλητισμός στον καιρό του Covid 19: “Πανδημία αθλητικών κακώσεων” | AllAboutARIS.com
Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο , όχι μόνο για το αν και πότε θα πρέπει να αρχίσουν ξανά τα πρωταθλήματα , αλλά και για τη σημασία της προετοιμασίας στον αθλητή και κατά συνέπεια , στην αγωνιστική εικόνα της ομάδας.