Καινούρια προσθήκη αυτόν τον μήνα , είναι η εκτίμηση των νικών και της θέσης που θα τερματίσουμε.
Σας θυμίζω , πως από τον προηγούμενο μήνα , βλέπουμε και τις πεντάδες μας αναλυτικά , τις οποίες μπορείτε να βλέπετε και σαν σύνολο εδώ
 
 
6 παιχνίδια , 3 νίκες … ποτήρι μισογεμάτο , λέω εγώ ο αισιόδοξος!
 

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

 

ΟΙ ΠΕΝΤΑΔΕΣ

Σαφέστατα καλύτερη η εικόνα αυτόν τον μήνα , με 4/5  πεντάδες που έχουν πάνω από δέκα λεπτά , να είναι θετικές.

Οι δυο πρώτες πεντάδες μάλιστα , είναι ουσιαστικά ίδιες , με αλλαγή τον Μποχωρίδη και τον Τζόουνς.

Οι δυο παραπάνω στην ίδια πεντάδα , σαν δυάρι και τριάρι , δε φαίνεται να περπατάει καλά , μιας που έχουν -6,5 πόντους σε 12 λεπτά.

Από την αποτελεσματικότητα on και off court , βλέπουμε πως ο υιός Αγγέλου θα έπρεπε να παίζει παραπάνω. Καταλαβαίνω τα μειονεκτήματα του ( κοντός , αδύναμος ) και δε λέω να παίζει 40 λεπτά , αλλά αυτή η ευστοχία που έχει στο τρίποντο είναι απαραίτητη για την ομάδα και φάνηκε στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια , που όταν έμπαινε μέσα , παίρναμε διαφορά.

Ο Χάρις , που επιτέλους άρχισε να βάζει τρίποντα και με την παράλληλη άνοδο της απόδοσης του Σλαφτσάκη , έπεσαν και τα λεπτά του ( 24 από 29 ) , οπότε και παίρνει περισσότερες ανάσες και παίζει πιο ποιοτικά λεπτά.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Δυο λόγια για τη μεθοδολογία. 

Αν θυμάστε , πέρυσι , είχα ανεβάσει ένα αντίστοιχο άρθρο , που προέβλεπε τις θέσεις για τις τελευταίες τρεις αγωνιστικές , από το aboveaverage.gr και φέτος αποφάσισα να κάνω κάτι αντίστοιχο κι εγώ.

Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Μόντε Κάρλο , ουσιαστικά , παίρνω την επιθετική και αμυντική αποτελεσματικότητα των ομάδων ( πόντοι ανά 70 κατοχές ) και όχι τους πόντους , γιατί η αποτελεσματικότητα είναι ένας καλύτερος δείκτης της δυναμικότητας της κάθε ομάδας , και προσομοιώνω το πρωτάθλημα , βάζοντας τον υπολογιστή να προβλέψει – αρκετές χιλιάδες φορές – το αποτέλεσμα κάθε αγώνα και να μου βγάλει πόσες νίκες θα κάνει η κάθε ομάδα.

Προφανώς δεν είναι μια τέλεια μέθοδος. Δεν μπορώ να δώσω στο πρόγραμμα να καταλάβει πως το Περιστέρι , δε θα βγει δεύτερο 😛

Πάμε τώρα στους πίνακες.

Στον πρώτο , έχουμε την εκτίμηση της τελικής κατάταξης , χωρισμένη σε TOP 4 , TOP 8 , 9-12 και Relegation , ανά αγωνιστική , για να δείτε και τις αλλαγές που έχουμε , ανάλογα το αποτέλεσμα της κάθε εβδομάδος.

Μετά την έβδομη αγωνιστική λοιπόν , έχουμε

  • 0% πιθανότητες για τετράδα ,
  • 28% για να μπούμε πλέι οφ ,
  • 69% για να είμαστε στο 9-12 και
  • 3% για να υποβιβαστούμε.

 

Ο δεύτερος πίνακας , είναι μια εκτίμηση του αριθμού των νικών που θα κάνουμε και τα έβαλα και πάλι ανά αγωνιστική ( απλά αυτό άρχισα να το κάνω από την 6η αγωνιστική ).

9-11 νίκες , έχουν περίπου τις ίδιες πιθανότητες ( 18-19% ). 

Πιστεύω πως είναι ωραίο να βλέπουμε πως αλλάζουν οι πιθανότητες μας , ανάλογα με τα αποτελέσματα μας , βασισμένα όμως σε όλα τα υπόλοιπα αποτελέσματα κι όχι μόνο σε αυτά που πιστεύουμε πως ξέρουμε.

Για παράδειγμα , μετά από την νίκη μας στη Ρόδο , είχαμε 7% πιθανότητες υποβιβασμού , μετά από τις ήττες μας από Περιστέρι και ΠΑΟΚ , έχουμε 3% !!! 

Πως γίνεται αυτό; 

Μα παίζουν και άλλες ομάδες και υπάρχουν κάποιες που είναι τραγικές ή παίζουν πολύ άσχημα .

 

 

Ο ΚΑΛΟΣ

 
 Ο φίλος μας ο Λάκι , έχει την καλύτερη χρονιά της καριέρας του φέτος και αυτός ο μήνας ήταν και ο καλύτερος του μήνας.
27 λεπτά  , 14,8 πόντοι , 3,8 ριμπάουντ , 2,2 ασίστ , 1 κλέψιμο ,  με 50% στα δίποντα , 54% στα τρίποντα και 82% στις βολές.
Παρόλα αυτά στις πεντάδες βγαίνει αρνητικός.
Γιατί ; 
Γιατί κάνει πολλά λάθη και πάρα πολλά φάουλ.
Αυτό το πάθος του , αυτή η επιθυμία του να παίξει καλή άμυνα , τον κάνει να είναι υπερβολικά επιθετικός και να κάνει πολλά φάουλ στην άμυνα και λάθη στην επίθεση.
Λίγη ισορροπία να βρει και πραγματικά θα είναι εξαιρετικός , μιας και τον χρειαζόμαστε να παίζει αρκετά λεπτά ( κυρίως γιατί παίζει λιγότερα ο Μποχωρίδης ).
 
Στην Α1 συνολικά , έχει 24,9 USG και 22 PER. 
 
Η λίστα με τους παίκτες που έχουν 24,5 USG και πάνω από 24 λεπτά μ.ο. στην Α1 είναι :
Player Team GP MP USG% PER
Harrow Ryan Peristeri 7 25.4 32.6 28.6
Jones Lucky Aris 7 24.9 24.9 22.0
Hatcher William PAOK 7 24.0 25.4 21.5
Burtt Steven Jr. Retymno Cretan Kings 7 32.5 26.2 21.3
Johnson Elisah Retymno Cretan Kings 3 26.1 25.1 20.2
Lamp Doron Lavrio 7 24.4 24.8 19.0
Mayes Xavier-Rathan AEK 5 25.3 31.1 15.5
Jankovic Vladimir Holargos BC 7 30.1 24.6 15.4
Brazelton Tyrone Ifaistos Limnou 7 25.1 27.8 9.9
Bochoridis Lefteris Aris 7 24.4 25.8 9.0
Browning Stevie Kolossos Rodou 6 24.2 25.2 8.7

Ναι , ο Λάκι είναι ο δεύτερος καλύτερος σε αυτούς που παίρνουν τόσους προσπάθειες. Κοινώς , αξίζει να τις παίρνει και για να πω την αλήθεια , θα έπρεπε να έχει κι άλλες κατοχές.

Αρκεί να μην είναι λάθη ή φάουλ…

Ο ΚΑΚΟΣ

 
3 μήνες ” Καλός , κακός και άσχημος ” 2 από τους 3 , κακός βγήκε ο Μποχωρίδης. Και το χειρότερο είναι πως “κατάφερε” να είναι ακόμα χειρότερος αυτόν τον μήνα ( κι είχε και την πολύ καλή εμφάνιση στην Πυλαία )!
 
Στην Α1 είναι 26ος σε συνολικά λεπτά και έχει 25,8 usg ,φυσικά πρώτος στην ομάδα. Κοινώς , όταν παίζει , έχει τις περισσότερες κατοχές. Και τι κάνει με αυτές; Μια τρύπα στο νερό. 
 
Για να καταλάβετε για τι πράγμα μιλάμε , βάζω πάλι την λίστα που έχω παραπάνω :
Player Team GP MP USG% PER
Harrow Ryan Peristeri 7 25.4 32.6 28.6
Jones Lucky Aris 7 24.9 24.9 22.0
Hatcher William PAOK 7 24.0 25.4 21.5
Burtt Steven Jr. Retymno Cretan Kings 7 32.5 26.2 21.3
Johnson Elisah Retymno Cretan Kings 3 26.1 25.1 20.2
Lamp Doron Lavrio 7 24.4 24.8 19.0
Mayes Xavier-Rathan AEK 5 25.3 31.1 15.5
Jankovic Vladimir Holargos BC 7 30.1 24.6 15.4
Brazelton Tyrone Ifaistos Limnou 7 25.1 27.8 9.9
Bochoridis Lefteris Aris 7 24.4 25.8 9.0
Browning Stevie Kolossos Rodou 6 24.2 25.2 8.7
 
Ναι , λοιπόν , 11 παίκτες και ο δικός μας είναι 10ος!
Παίκτης που παίζει τόσα λεπτά και παίρνει τόσες κατοχές , πρέπει να είναι τουλάχιστον στο 15 PER , όταν αυτό είναι το ο μέσος όρος. Όταν αυτός ο παίκτης , είναι κοντά στο 9 PER , καταλαβαίνετε πως δεν πάμε καλά.
 
Και πέρυσι είχε τα ίδια ποσοστά κατοχών και τα ίδια λεπτά, αλλά το PER του ήταν 16,5. Τι έκανε διαφορετικά; 
 
Είχε λιγότερα λάθη , λιγότερα φάουλ και περισσότερα ριμπάουντ και ασίστ. Ήταν και λίγο πιο εύστοχος , αλλά αυτό δεν κάνει τόσο τη διαφορά.
Επίσης , είναι δυνατόν να έχει 55% στις βολές; Μα είναι δυνατόν;;;
 
Για να τελειώνουμε , ο Μποχωρίδης είναι μέσα στους 30 καλύτερους Έλληνες παίκτες και η κλήση του στην Εθνική το επιβεβαιώνει.
Είναι ο ποιοτικότερος μας Έλληνας παίκτης και ένας από τους 2 καλύτερους που έχουμε κι αυτή τη στιγμή παίζει σαν τον Δίπλαρο ( και για όσους πουν τίποτα , κι ο Δίπλαρος παίζει το ίδιο αναποτελεσματικά ).
 
Αλλά θα πρέπει να αρχίσει να παίζει σαν ένας από τους δυο καλύτερους μας παίκτες .
Το χρειαζόμαστε κι εμείς , αλλά και αυτός.

Ο ΑΣΧΗΜΟΣ

 
Θα βγω και θα το πω και δε θα ντραπώ. Εμένα  μ’αρέσει ο Νταλό.
 
Μετά την προσπάθεια μου να  το πω με ένα στίχο , θα το πω και κανονικά.
 
Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό πολλών με τον Νταλό , ειδικά με τα λάθη του. Δεν είναι ο πρώτος στα λάθη στην ομάδα ( σε ποσοστό κατοχών είναι τρίτος , με Φλιώνη και Μποχωρίδη τους άλλους δυο ) και στη σχέση , ασίστ προς λάθη είναι 3ος πίσω από Βεργίνη και Μπελ , με 1,7.  Απλά τα λάθη που κάνει είναι συνήθως σε τέτοια σημεία που φαίνονται τραγικά. 
Μου θυμίζει λίγο την γκρίνια που υπήρχε για τον Γουότερς , που έκανε κι αυτός κάποια λάθη που ήταν έτοιμο καλάθι για τους αντιπάλους.
 
Καταλαβαίνω επίσης πως φαίνεται ότι κάνει “χαζές” πάσες , αλλά ρε παιδιά , αλήθεια , από το να έχω τον Φλιώνη που φοβάται και τη σκιά του και για να δώσει πάσα θα πρέπει να το έχει σιγουρέψει 1000% στο μυαλό του , ε καλύτερα να έχω έναν άσο που θα κάνει τη ριψοκίνδυνη πάσα. 
 
Αυτό που με ενοχλεί εμένα , είναι το πόσο άστοχος είναι στα λέι απ. Το ποσοστό του στα τρίποντα είναι μια ευχάριστη έκπληξη , αλλά το πόσο άσχημα πηγαίνει στα λέι απ , είναι απίστευτο. Το γεγονός πως μπορεί να πηγαίνει και σχετικά εύκολα σε αυτά , λόγω κορμιού , το κάνει να δείχνει εύκολο , οπότε το πόσο άσχημα αφήνει την μπάλα στο καλάθι, φαίνεται ακόμα χειρότερο. Πέρυσι είχε 50% στα λέι απ , φέτος 33% ! 
 
Τώρα , θα μου πείτε δεν είναι άσος . Εγώ λέω πως είναι , άλλωστε αυτό ξεκίνησε και εκεί έχει το μεγαλύτερο potential – με αυτόν , η επίθεση μας αυτόν τον μήνα , ήταν 6 πόντους καλύτερη όταν έπαιζε  και γενικά η ομάδα ήταν στο +5 -, αλλά το θέμα δεν είναι αυτό.
 
Το θέμα είναι , πως είναι ο καλύτερος άσος που έχουμε από τους 3. 
 
 
 

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

 
 
Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΜΗΝΑΣ

Ας ρίξουμε και μια ματιά στο πρόγραμμα μας για τον επόμενο μήνα:

  1.  ΑΕΚ
  2. @ Προμηθέας
  3. Χολαργός
  4. @ Κύμη

Εκεί , κοντά στα Χριστούγεννα , θα πάρουμε τα δώρα πιστεύω 🙂

 

νεότερο παλιότερο καλύτερη βαθμολογία
Ειδοποίησε με
vaggelaris
vaggelaris

Μακάρι για τον μποχωριδη η εμφάνιση στην Πυλαία να είναι η αντεπίθεση του αν κ δεν είμαι αισιόδοξος για αυτό. Επιμένω ότι αν υπήρχε ένας πραγματικός ηγέτης στην ομάδα θα ανέβαιναν όλοι ένα κλικ σε απόδοση γιατί τώρα είναι φανερό ότι πιέζονται όλοι να δώσουν το παραπάνω σε τομείς που δε μπορούν. Η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα μας ήταν ότι χειρότερο μπορούσε να μας τύχει κ δε βοήθησε για να έχουμε μια σωστή μετάβαση σαν ομάδα. Μπορεί το site να είναι για τον Άρη αλλά εγώ θα πω ότι χθες πραγματικά η εθνική ήταν χάρμα οφθαλμών για όσους την… Περισσότερα »

Lindodil

Ειδικα ο λαρετζακης φαινεται πως εχει ωριμασει και εχει αποκτησει πολυ μεγαλη αυτοπεποιθηση. Τον Πριφτη τον συμπαθουσα πολυ αλλα στην περιπτωση λαρετζακη εκανε μεγαλο φαουλ. Οχι πως θα μπορουσαμε να τον κρατησουμε για πολυ καιρο αν ειχε αυτην την αποδοση σε μας, αλλα λεμε τωρα.

Lindodil

Τα επομενα δυο παιχνιδια ειναι πολυ δυσκολα και το πιθανοτερο ειναι να τα χασουμε. Ελπιζω πως αν συμβει αυτο δεν θα καταδικασουμε την ομαδα σε υποβιβασμο απο τα μεσα δεκεμβρη με αποτελεσμα την διαλυση της καθως μετα ακολουθει μια σειρα αγωνων που θα πρεπει να κερδιθουν τα περισσοτερα και ερθει η ηρεμια στην ομαδα ωστε να παιξει το καλυτερο δυνατο μπασκετ που μπορει.

kaptsik

Πολύ καλή δουλειά! Επιβεβαιώνει μια σκέψη μου μετά τον αγώνα με το Περιστέρι, ότι ο Λάκι θα πρέπει να παραιτηθει από κάποιους από τους αμυντικούς του στόχους.

Dr Nimbelugen

Χολαργός και Κύμη must win,από τα πρώτα δύο to be honest δεν περιμένω τίποτε( αν και με γαργαλάει λίγο το ματς με την ΑΕΚ)

Jim Patras

Σχετικά με την υπόθεση παραμονή θεωρώ ότι ο Πανιων.με Ν.Οικονόμου υπογράφει την καταδίκη του.Στον αντίποδα,είμαι βέβαιος ότι ο Κολ.Ροδ.θα παραμείνει καθώς έκανε κίνηση ματ με την πρόσληψη του Κ.Φλεβαράκη.Τα κουκιά είναι μετρημένα,οι 2(ελπίζω) υποψήφιοι για την έτερη θέση είναι Ρεθ.&Κύμη.Όσον αφορά εμάς αν φθάσουμε στο 2-7 θα δημιουργηθεί μια επικίνδυνη κατάσταση που λογικά θα φέρει αλλαγή,ελπίζω την κατάλληλη.

Jim Patras

Στο θέμα που αναφέρθηκε παραπάνω,για εμένα φέρει ακέραια την ευθύνη ο Δ.Πρίφτης καθώς οι Λαρεντζάκης &Γκίκας έδειχναν ότι είχαν προοπτικές.Όποιος διαβάζει τα σχόλια τα τελευταία 4 χρόνια στον ιστότοπο θα θυμηθεί τις θέσεις μου..Με τον Λαρεντζάκη δε δούλεψε καθόλου,αμέσως τον έστειλε δανεικό…Και τον 1ο χρόνο τούτο ήταν κατανοητό,από τη στιγμή όμως που έδειξε πράγματα στο σμαραγδένιο νησί απορούσα που την επόμενη σεζον τον έστειλε εκ νέου στην Ρόδο προτιμώντας τον Ζάρα..Στην αεκ δεν ήταν ρολίστας,πέρυσι έπαιζε 20′ και 17′ το 2016-17. Ο Ν.Γκίκας απομακρύνθηκε μεσούσης της σεζόν καθώς του έπαιρνε το χρόνο ο Adegboye..Τότε πολλοί έλεγαν ότι αν αξιώνει χρόνο… Περισσότερα »

καπετάν Κανένας

Θυμάμαι,Τζιμ.
Για τον Λαρεντζάκη λεγόταν ότι δεν τον ήθελε για τον χαρακτήρα του,πως ο παίκτης ήταν ατίθασος κι ο Πρίφτης δεν τα σήκωνε αυτά.
Αλήθεια η όχι,δεν ξέρω αλλά δεν νομίζω ότι δημιούργησε πουθενά θέματα μετά.Η όχι;

dragon_aris
dragon_aris

Πραγματικά ώρες ώρες συζητάμε τα αυτονόητα. Έκανε τεράστιο λάθος ο Πρίφτης πολύ σωστά λέει ο Jim. Δηλαδή η πορεία του Λαρεντζάκη ειδικά το δείχνει καθαρά. Και αποδείχθηκε και οτι ήταν και άκυρο αυτό που γραφόταν για χαρακτήρα αφού ποτέ δεν ακούστηκε κάτι τέτοιο στις ομάδες που πήγε. Δηλαδή το να διαφωνούσαμε τότε το καταλαβαίνω τώρα δεν υπάρχει κάτι να διαφωνήσουμε. Έγινε ένας πολύ καλός παίκτης που εμείς χαρίσαμε.

Ian 73
Ian 73

Ο Πριφτης είχε ένα Άρη που φιλοδοξουσε να μπει σφήνα σε Παο Οσπφ. Σε ένα τέτοιο Άρη ο κάθε Λαρετζακης δεν νομίζω να είχε θέση. Δεν έχει νόημα να του καταλογιζουμε τέτοια λάθη.

Ian 73
Ian 73

Μια από τις διαφορες του αιωνίου ταλέντου με τον μεγάλο παίχτη είναι είναι ότι ο δεύτερος δεν φοβάται το βάρος της φανέλας.
Μετά το πρώτο παιχνίδι του Γκάλη όλοι σχεδόν τον κριτικαραν για την αστοχία του. Ο Αλεξανδρής του είχε πει “έχασες πολλά σουτ” και ο Νικ τον κοίταξε στα μάτια και του απάντησε “πιστεύεις ότι θα τα ξανά χάσω?”.Το ταλέντο είναι τίποτα χωρίς την αυτοπεποίθηση.

καπετάν Κανένας

Επειδή είχαμε ξεραιλα μπασκετικη,αρειανη ορθότερα,εστιάσαμε στον Λαρετζακη(προφανώς λόγω Εθνικής),κάτι που δεν το θεωρώ κακό απαραίτητα.
Απλά επειδή για μένα,είναι καινούργιο να εστιάζω τόσο στα στατιστικά,θέλω να πω πως το συγκεκριμένο “Ο καλός…” ήταν από τα πιο ωραία.Και προσπεραστηκε.
Ο Night ακούει συχνά μπράβο για τέτοιες δουλειές,ας το ακούσει αυτή τη
φορά από μένα, λοιπόν!